Σε τι διαφέρει το άσπρο κρεμμύδι από το κόκκινο

Η διαφορά ανάμεσα στο άσπρο και το κόκκινο κρεμμύδι δεν είναι απλώς αισθητική – έχει να κάνει και με τη γεύση, τη χρήση στη μαγειρική, αλλά και με τα θρεπτικά οφέλη τους.

Άλλο γεύση, άλλο χρήση στην κουζίνα

Πολλοί από εμάς δεν έχουμε καταλάβει γιατί στο μανάβικο υπάρχουν δύο βασικά είδη κρεμμυδιών: τα άσπρα και τα κόκκινα. Η επιλογή ανάμεσά τους δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά αν δεν έχουμε ιδιαίτερη επαφή με τη μαγειρική.

«Συνήθως επιλέγω ό,τι μου φαίνεται πιο οικείο», θα πει κάποιος που δεν μαγειρεύει συχνά. Όμως, οι άνθρωποι που ξέρουν να μαγειρεύουν, διαλέγουν ανάλογα με το πώς σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το κρεμμύδι, που παραμένει βασικό συστατικό σε κουζίνες όλου του κόσμου, αφού δίνει γεύση και υφή.

Η διαφορά μεταξύ άσπρου και κόκκινου κρεμμυδιού σχετίζεται κυρίως με την προσαρμογή διαφορετικών ποικιλιών σε ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες, κάτι που έχει διαμορφωθεί εξελικτικά.

Το κόκκινο κρεμμύδι κερδίζει σε διατροφική αξία

Σύμφωνα με την πηγή Toneop Care, τα λευκά κρεμμύδια έχουν πιο έντονη, πικάντικη γεύση. Είναι ιδανικά για μαγειρευτά, τηγανητά και σάλτσες, αφού μαλακώνουν πολύ κατά το μαγείρεμα και αποκτούν μια πιο γλυκιά, ήπια γεύση.

Αντίθετα, τα κόκκινα ή μοβ κρεμμύδια είναι πιο ήπια στη γεύση και ελαφρώς γλυκά. Καταναλώνονται ιδανικά ωμά, σε σαλάτες, σάντουιτς ή δροσερά πιάτα με οξύτητα. Η γλυκύτητά τους εντείνεται με το καραμέλωμα, κάνοντάς τα εξαιρετική προσθήκη σε ψητά και κρύα πιάτα.

Αντιοξειδωτικά και καρδιακή προστασία

Το χαρακτηριστικό χρώμα των κόκκινων κρεμμυδιών οφείλεται στις ανθοκυανίνες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Παράλληλα, καταπολεμούν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Μια ακόμα σημαντική ουσία που περιέχουν είναι η κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές με αντιοξειδωτική δράση, που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά και φρούτα. Η κερσετίνη συμβάλλει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθά στην καθυστέρηση της γήρανσης και –όπως προτείνουν ορισμένες έρευνες– μπορεί να ενισχύσει και τη στύση.

Ερευνητικά δεδομένα για την αντικαρκινική δράση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Women’s Health, τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στα κόκκινα κρεμμύδια φαίνεται πως είναι και ο λόγος που θεωρούνται πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων από άλλους τύπους κρεμμυδιών.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως οι ενώσεις θείου που περιέχουν, ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του μαστού.

Συμπερασματικά: Ποιο να διαλέξω;

Δεν υπάρχει «σωστό» ή «λάθος» κρεμμύδι. Όλα εξαρτώνται από το πώς θέλεις να το χρησιμοποιήσεις. Αν μαγειρεύεις κάτι πικάντικο ή θες βαθιά γεύση, το λευκό κρεμμύδι είναι ιδανικό. Αν φτιάχνεις σαλάτα ή ένα ελαφρύ σνακ, το κόκκινο είναι η καλύτερη επιλογή.

Σε ό,τι αφορά όμως τη θρεπτική τους αξία, το κόκκινο υπερτερεί – και ίσως γι’ αυτό αξίζει να του δίνουμε λίγη παραπάνω προσοχή στο καλάθι των αγορών μας.

Exit mobile version