Η έξαρση στις μωβ μέδουσες προκαλεί προβληματισμό στις ελληνικές παραλίες, καθώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα περιστατικά τσιμπημάτων. Οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ καταγράφονται συνεχείς παρουσίες του είδους Pelagia noctiluca σε διάφορες περιοχές.
Έντονη εμφάνιση μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες
Οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους αυτό το καλοκαίρι στις ελληνικές ακτές, με πιο έντονα φαινόμενα στη Χαλκίδα και τη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας. Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στους λουόμενους αλλά και κινητοποίηση στις αρμόδιες αρχές που προσπαθούν να παρακολουθούν τις περιοχές με αυξημένες εμφανίσεις.
«Η Βόρεια Εύβοια αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα»
Όπως επισημαίνεται: «η Βόρεια Εύβοια αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα, καθώς λειτουργεί σαν έξοδος του Παγασητικού προς τα ανοικτά. Ο ίδιος ο Παγασητικός συνεχίζει να έχει παρουσία της μέδουσας, κυρίως στις ανατολικές ακτές του. Η έξαρση έχει φτάσει μέχρι και τις Βόρειες Σποράδες, με επιβεβαιωμένες παρουσίες σε Σκιάθο και Σκόπελο».
Το Παρατηρητήριο τονίζει την ανάγκη προσοχής σε αυτές τις περιοχές, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή η έξαρση εξαπλώνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τους αναμενόμενους». Δείτε live τον χάρτη με τις μωβ μέδουσες

Οι ειδικοί εκτιμούν πως υποτίμησαν αρχικά την ένταση του φαινομένου στον Παγασητικό και τις γύρω περιοχές, όμως πλέον αναγνωρίζουν πως η εξάπλωση γίνεται πολύ πιο ταχέως απ’ όσο υπολόγιζαν.
Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημα από μωβ μέδουσα
Πόσο επώδυνο είναι το τσίμπημα από μωβ μέδουσα
Ένας λουόμενος που ήρθε σε επαφή με μωβ μέδουσα σε παραλία της Εύβοιας περιέγραψε: «Την περασμένη Πέμπτη, μόλις τελείωσα το τζόκινγκ είπα να κάνω ένα μπάνιο. Μπήκα μέσα στη θάλασσα και με τσίμπησε στους λεμφαδένες κάτω από τη μασχάλη. Ο πόνος ήταν αφόρητος. Βγήκα έξω και αμέσως το χέρι μου άρχισε να φουσκώνει. Πήγα σε ένα μαγαζί που είχε πάγο, γιατί σκέφτηκαν ότι αν βάλω πάγο θα σταματήσω το πρήξιμο. Δεν κάνει να βάλεις πάνω στο τσίμπημα πόσιμο νερό, ξύδι, αμμωνία. Μόνο θαλασσινό νερό και κορτιζονούχο αλοιφή. Έχουν περάσει 8 ημέρες και το σημάδι δεν φεύγει με τίποτα».
Τα συμπτώματα από το τσίμπημα
Οι νηματοκύστες της μωβ μέδουσας προκαλούν στο δέρμα ερυθρότητα, πρήξιμο και κάψιμο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε δερμονεκρωτικές βλάβες ή καρδιολογικά και νευρολογικά συμπτώματα, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαισθησία.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι πόνος σαν κάψιμο, κοκκινίλες, αποτύπωμα της μέδουσας στο δέρμα, ναυτία, πτώση της πίεσης, ταχυκαρδία, πονοκέφαλος, εμετός, διάρροια, βρογχικοί σπασμοί και δυσκολία στην αναπνοή.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, με έντονα συστηματικά συμπτώματα όπως υπόταση, αλλοιώσεις φωνής, συριγμό, εκτεταμένα εξανθήματα, μεταβολές στη συνείδηση και έντονο εμετό, απαιτείται άμεση μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο.
Τι να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος
- Αφαιρέστε προσεκτικά τα πλοκάμια που έχουν κολλήσει στο δέρμα, χωρίς να χρησιμοποιήσετε γυμνά χέρια.
- Ξεπλύνετε την περιοχή με θαλασσινό νερό – όχι με πόσιμο νερό ή άλλα υγρά, γιατί μπορεί να ενεργοποιηθούν επιπλέον κεντριά.
- Μπορείτε να τρίψετε το δέρμα με άμμο για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα.
- Τοποθετήστε πάγο ή κρύες κομπρέσες για να μειωθούν τα τοπικά συμπτώματα.
- Εφαρμόστε κορτιζονούχα αλοιφή για την ανακούφιση του δέρματος.
- Αν χρειαστεί, πάρτε κάποιο αντιισταμινικό για να καταπραΰνετε τον κνησμό.
- Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, ίσως χρειαστεί ένεση κορτιζόνης και επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο.
Οι μέδουσες που μπορεί να συναντήσουμε στις ελληνικές ακτές
Oι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Αρκετά είδη μεδουσών εντοπίζονται κατά καιρούς στις ελληνικές θάλασσες. Ανάμεσά τους:
- Η Chrysaora hysoscella, γνωστή και ως «μέδουσα πυξίδα», εμφανίζεται σποραδικά και προκαλεί έντονο ερεθισμό, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η επαφή.
- Η Cotylorhiza tuberculata ή «σαλούφα», είναι κοινή στη Μεσόγειο και απολύτως ακίνδυνη. Φιλοξενεί μικρά ψαράκια στα πλοκάμια της και βοηθά στην ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
- Η Rhopilema nomadica προέρχεται από τους ωκεανούς, αλλά εμφανίστηκε στη Μεσόγειο μετά τη δεκαετία του ’70. Καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006. Το τσίμπημά της είναι ισχυρό και προκαλεί προβλήματα σε περιοχές της νότιας Μεσογείου.
- Η Pelagia noctiluca ή μωβ μέδουσα, ευθύνεται για τις πιο συχνές εξάρσεις. Τα φαινόμενα εμφανίζονται κυρίως άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε περιοχές όπου έχουν μειωθεί οι φυσικοί της θηρευτές, όπως τόνοι, χελώνες και ψάρια, λόγω υπεραλίευσης.
Τι ευνοεί την εμφάνιση των μωβ μεδουσών
Η εξάπλωση της μωβ μέδουσας επιτείνεται από αυξημένες θερμοκρασίες, ήρεμες θαλάσσιες συνθήκες και αλλαγές στα θαλάσσια ρεύματα, που μπορεί να τις μεταφέρουν προς τις ακτές. Η μείωση των φυσικών τους θηρευτών επιτρέπει στους πληθυσμούς να αυξάνονται χωρίς φυσικό έλεγχο, κάτι που μεταφράζεται σε έντονα φαινόμενα κάθε χρόνο.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.