Το 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς μετατράπηκε σε έναν χώρο τέχνης, καθώς οι μαθητές του ανέλαβαν να φέρουν τη ζωγραφική στις πόρτες των αιθουσών. Με έμπνευση από γνωστούς πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, έδωσαν χρώμα και ζωή στο σχολείο τους μέσα από το πρόγραμμα «Μια πόρτα στην Τέχνη».
Οι μαθητές έγιναν ζωγράφοι για ένα μοναδικό σχολικό πρότζεκτ
Τα «Μπλε Πουλιά» του Αλέκου Φασιανού, «Το παιδί με το περιστέρι» του Πάμπλο Πικάσο και άλλα 18 έργα, κοσμούν πλέον τις πόρτες των αιθουσών του σχολείου. Έξι μαθητές ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν τις πόρτες, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό διάδρομο γεμάτο χρώματα και εικόνες από τον κόσμο της τέχνης.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα πρωτότυπο σχολικό εγχείρημα με τίτλο «Μια πόρτα στην Τέχνη», υπό την καθοδήγηση του εικαστικού Κώστα Κουτρουμπή, ο οποίος διδάσκει στο σχολείο και έχει έντονη παρουσία στον χώρο της τέχνης.
«Ήταν μεγάλη η χαρά που συμμετείχα»
Η Ανθή, μαθήτρια της Γ’ γυμνασίου, μίλησε για τη δική της εμπειρία:
«Μου αρέσει η ζωγραφική και ήταν μεγάλη η χαρά που συμμετείχα στο πρόγραμμα. Ζωγράφισα τον έργο του Νικηφόρου Λύτρα “Το ωόν του Πάσχα”. Αν και ήταν δύσκολο να το ολοκληρώσω, καθώς έχει πολλές λεπτομέρειες και χρειάστηκα σχεδόν έναν χρόνο, απόλαυσα πολύ τη διαδικασία. Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία γιατί αν και ασχολούμαι με τη ζωγραφική, πρώτη φορά ζωγράφισα ένα τόσο μεγάλο σε κλίμακα έργο».
Ο συμμαθητής της, Νίκος, ανέφερε:
«Ήταν πολύ δημιουργική διαδικασία. Χρειαζόταν να έχουμε ομαδικότητα και να συνεργαστούμε μεταξύ μας. Ζωγράφισα μαζί με έναν συμμαθητή μου, τον πίνακα του Γιώργου Σικελιώτη “Κάλαντα”. Με δυσκόλεψε αρκετά η ανάμειξη των χρωμάτων, με βοήθησε όμως πολύ ο καθηγητής μου και το ολοκλήρωσα».
Ένας καθηγητής που άφησε χώρο στη φαντασία
Ο Κώστας Κουτρουμπής εξηγεί ότι η ιδέα προέκυψε από πρόταση της προηγούμενης διευθύντριας του σχολείου, της κ. Κουσίδου. Ο ίδιος σημειώνει πως στόχος του ήταν να καθοδηγήσει τους μαθητές χωρίς να περιορίσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Το πρόγραμμα διήρκησε συνολικά τέσσερα χρόνια, με 21 πόρτες να μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης. Η επιλογή των έργων έγινε με βάση την αισθητική του σχολικού περιβάλλοντος και τη θεματολογία τους.
Κάθε πόρτα και μια ξεχωριστή πρόκληση
«Κάθε χρόνο είχαμε 32 ώρες στη διάθεσή μας για να υλοποιήσουμε τα επιλεγμένα έργα. Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών του προγράμματος, οι μαθητές μεταμόρφωσαν 21 πόρτες σε έργα τέχνης. Το κάθε έργο είχε τη δική του δυσκολία, διότι ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά, ιδιαίτερα λόγω του μεγέθους των έργων, αλλά και της πρώτης τους επαφή με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν», αναφέρει ο Κώστας Κουτρουμπής.
Αποχαιρετισμός με συγκίνηση
Φέτος, ο εικαστικός ολοκληρώνει την εκπαιδευτική του πορεία, κλείνοντας 30 χρόνια στην εκπαίδευση. Ο ίδιος υπογραμμίζει:
«Η διδακτική, είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και θα μου λείψει ιδιαίτερα το ότι μάθαινα κάθε χρόνο από τα παιδιά, μέσα από τους μοναδικούς χαρακτήρες τους, τη χωρίς όρια φαντασία και δημιουργικότητά τους και φυσικά την περιέργεια τους για την Τέχνη, αλλά και τη ζωή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.