Μια πρόταση για την επαναφορά της σχολικής στολής έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε δημοτικό σχολείο στο Μαρκόπουλο, όπου οι απόψεις των γονέων διίστανται. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρότεινε τη χρήση σχολικής ποδιάς, δημιουργώντας δύο αντίθετες πλευρές: γονείς που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία και γονείς που αντιτίθενται σ’ αυτήν.
Η πρόταση του Συλλόγου Γονέων
Η πρόταση του Συλλόγου αφορά την επαναφορά της σχολικής ποδιάς, με κύριο στόχο τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών διαφορών ανάμεσα στους μαθητές. Ο Σύλλογος πιστεύει πως η χρήση σχολικής στολής θα εξαλείψει τις ανισότητες που παρατηρούνται λόγω της οικονομικής δυνατότητας κάποιων οικογενειών να αγοράζουν ακριβότερα ρούχα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν επώνυμες μάρκες δεν θα αισθάνονται μειονεκτικά σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται, κατά τον Σύλλογο, ως μέσο ισότητας και συνοχής μέσα στη σχολική κοινότητα.
Η Γραμματέας του Συλλόγου, Ιωάννα Ρουμελιώτη, εξήγησε ότι η στολή που προτείνεται δεν είναι σαν αυτές που χρησιμοποιούνταν σε παλαιότερες δεκαετίες. Πρόκειται για πιο απλή ενδυμασία, όπως ένα φούτερ και μια φόρμα, και δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική, δίνοντας στους γονείς τη δυνατότητα επιλογής.
Περαιτέρω αιτίες για την πρόταση
Ένας ακόμη λόγος που παρακίνησε τον Σύλλογο να προτείνει τη σχολική στολή ήταν η ανησυχία για το ντύσιμο ορισμένων μαθητριών της ΣΤ’ τάξης. Όπως αναφέρθηκε, μερικά κορίτσια φορούν ρούχα που θεωρούνται ακατάλληλα για το σχολικό περιβάλλον, και η πρόταση για στολή θεωρήθηκε μια λύση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Μητέρα μαθήτριας ανέφερε σε δήλωσή της ότι τα σχολεία πρέπει να προσέξουν το ντύσιμο των μαθητών, αλλά ότι η επιβολή ενδυμασίας δεν είναι η σωστή προσέγγιση.
Αντιδράσεις και ενστάσεις
Παρά τα επιχειρήματα υπέρ της σχολικής ποδιάς, η πρόταση έχει συναντήσει και έντονες αντιδράσεις από μερίδα γονέων. Κάποιοι θεωρούν ότι η χρήση στολής περιορίζει την ελευθερία και την ατομικότητα των μαθητών, ενώ άλλοι ανησυχούν για πιθανό εκφοβισμό (μπούλινγκ) προς τα παιδιά που δεν θα επιλέξουν να τη φορέσουν. Μητέρα που αντιτίθεται στο μέτρο ανέφερε ότι η επιβολή αυτής της πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις και κοινωνικό διαχωρισμό μεταξύ των μαθητών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας επισημαίνει πως το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά προαιρετικό.
Τι ισχύει νομικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχρεωτική σχολική ποδιά έχει καταργηθεί από το 1982. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την προαιρετική χρήση μιας σχολικής ενδυμασίας, εφόσον αυτή δεν επιβάλλεται στους μαθητές. Στην προκειμένη περίπτωση, το μέτρο της στολής είναι ακόμη υπό συζήτηση και εξετάζεται πόσοι γονείς θα συμφωνήσουν, πριν ληφθεί απόφαση για την υλοποίησή του.
Προς το παρόν, η πρόταση βρίσκεται σε φάση διερεύνησης και δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς περιμένουν να συγκεντρώσουν περισσότερες γνώμες από τους γονείς για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην παραγγελία των ρούχων.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.