Μια δημοφιλής ασιατική ιστοσελίδα γνωριμιών, έχει αφαιρέσει το φίλτρο τόνου δέρματος, μετά από έντονη αντίδραση των χρηστών του διαδικτύου.
Ο λόγος για το Shaadi.com.
Η αντίδραση προκλήθηκε από τρεις γυναίκες που δεν συναντήθηκαν ποτέ, αλλά των οποίων η συνδυασμένη οργή και δράση οδήγησαν στην αλλαγή.
Όλα ξεκίνησαν με τη χρήστη του Shaadi, Μέγκαν Νάγκπαλ, στο Τορόντο. Αποφάσισε να επιστρέψει στον ιστότοπο γνωριμιών περίπου την ίδια στιγμή που οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από τα χέρια αστυνομικών στη Μινεάπολη.
Ο ιστότοπος ζήτησε από τους χρήστες να δηλώσουν το χρώμα του δέρματος τους χρησιμοποιώντας περιγραφές όπως «ανοιχτόχρωμος», «σταρένιος» και «σκούρος» και επέτρεψε στους χρήστες να αναζητήσουν πιθανούς συντρόφους με βάση το χρώμα του δέρματος τους.
Έτσι, έγραψε στον ιστότοπο ρωτώντας τους εάν ήρθε η ώρα να αποσύρουν το φίλτρο χρώματος του δέρματος. Η Νάγκπαλ αντέγραψε το tweet της σε μια ομάδα στο Facebook για τις γυναίκες της Νότιας Ασίας, προκαλώντας μια συζήτηση.
@ShaadiDotCom have you thought that you should maybe remove the skin color option on your profiles? Colorism has proven to be dangerous #SouthAsians4BlackLives #endcolorism #BlackLivesMattter
— Meghan Nagpal (@MeghanSNagpal) June 3, 2020
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 10 Ιουνίου, έστειλε email στο Shaadi.com σχετικά με την πολιτική τους και ένας εκπρόσωπος της είπε ότι το φίλτρο «απαιτείται από τους περισσότερους γονείς».
Η λέξη shaadi σημαίνει γάμος στα Χίντι και ο ιστότοπος είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος γνωριμιών που εξυπηρετεί την ινδική κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, αντικαθιστώντας τον ρόλο μιας παραδοσιακής προξενήτρας.
Η Νάγκπαλ, δημοσίευσε την απάντηση της εταιρείας στην ομάδα στο Facebook, προκαλώντας την οργή μια άλλης γυναίκας, της Χετάλ Λακχάμι, ζει στο Ντάλας.
Η Λακχάμι ενοχλήθηκε τόσο πολύ και αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνει το Shaadi.com να το αλλάξει.
«Ο μόνος τρόπος που μπορείς να το κάνεις, είναι εάν έχεις υπογραφές σε ένα κομμάτι χαρτί και μπορείτε να δείτε εδώ, τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνετε μια αλλαγή, οπότε σας παρακαλώ κάντε μια αλλαγή», είπε η ίδια στο CNN.
Την ίδια μέρα, δημιούργησε ένα αίτημα με λίστα υπογραφών στο Change.org για «Κατάργηση του φίλτρου χρώματος από τον ιστότοπο».
Ένα απόσπασμα από την αναφορά αναφέρει:
«Η εμμονή με το ανοιχτό δέρμα εξακολουθεί να είναι διαβόητη στις κοινότητες της Νότιας Ασίας. Η ιδέα ότι το ανοιχτόχρωμο δέρμα κάνει μια καλύτερη νύφη / σύζυγο εξακολουθεί να έχει σημασία. Παρά το γεγονός ότι αγνοεί εντελώς την προσωπικότητα, την εμπειρία της ζωής και την ικανότητα να είναι κάποιος καλός σύντροφος, γαμπρός / νύφη.”
«Τώρα είναι η ώρα να επανεκτιμήσουμε αυτό που θεωρούμε όμορφο. Το χρώμα έχει σημαντικές συνέπειες στην κοινότητά μας, ειδικά για τις γυναίκες. Τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκαταλήψεις, βία, εκφοβισμό, κοινωνικές κυρώσεις και τους συστήνονται κάθε είδους θεραπείες για τη λεύκανση του δέρματος τους, με το πρόσχημα «να τις καταστήσει επιθυμητές» ή «να τις κάνουν πιο όμορφες».
Τόσο η Νάγκπαλ, όσο και η Λακχάμι, έκαναν tweet το αίτημα με τη λίστα των υπογραφών, όπως έκαναν και άλλα μέλη της ομάδας, προκαλώντας αίσθηση.
«Μέσα σε μία ώρα, είχαν συγκεντρωθεί 500 υπογραφές», λέει η Λακχάνι στο CNN. Κάποιες ώρες αργότερα, έπεσε στο μάτι της διάσημης influencer blogger, Roshni Patel, η οποία τη μοιράστηκε με τους 800.000 followers της, ενώ έγραψε επίσης στο twitter, στο Shaadi.com.
Dear @ShaadiDotCom I am sad that this is what you are promoting! Totally wrong – totally disrespectful- totally disgusting! To add a filter to a dating site because of our skin complexion! What are we teaching our South Asian gen! Sick to my stomach! pic.twitter.com/iK3oCTHfw4
— MissRoshni (@MissRoshni) June 11, 2020
Την επόμενη ημέρα, στις 11 Ιουνίου, το Shaadi.com, ανέβασε στο Twitter ότι το φίλτρο ήταν ένα «τυφλό σημείο» και ότι είχε αφαιρεθεί.
«Δεδομένου ότι δεν συλλέγουμε ή αποθηκεύουμε αυτές τις πληροφορίες στην πλατφόρμα μας, δεν μπορεί κανείς να φιλτράρει προφίλ χρησιμοποιώντας αυτό», ανέφερε το tweet. «Ως εκ τούτου, αυτό το φίλτρο αναζήτησης δεν έχει επιπτώσεις στο ταίριασμα. Ωστόσο, το φίλτρο αναζήτησης ήταν τυφλό σημείο από την πλευρά μας και το αφαιρέσαμε».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές του συγκεκριμένου ιστότοπου προκαλούν αντιπαραθέσεις. Νωρίτερα φέτος, δέχθηκε πυρά στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ενίσχυση των διακρίσεων που βασίζονται σε κάστες μέσω των αλγορίθμων του. Μια αναφορά στους The Sunday Times αποκάλυψε πώς δεν δόθηκαν σε ένα προφίλ υψηλότερης κάστας πιθανά ταιριάσματα με προφίλ ατόμων από χαμηλότερη κάστα, εκτός εάν αυτοί προσαρμόσουν τις προτιμήσεις τους ώστε να συμπεριλάβουν όλες τις άλλες κάστες. Το Shaadi.com αρνήθηκε οποιαδήποτε μεροληψία βάσει κάστας.
Um.. so then why does your site have an option to filter your photo? You do realize that’s wrong? You are basically faking the color of your skin on a dating site where you find love. So what is the “reasoning” behind the filter? Do care to explain. We need valid reasons… https://t.co/alhTN7UrRJ
— MissRoshni (@MissRoshni) June 11, 2020
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.