Ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι ρωγμές που εμφανίστηκαν στις Βούτες Ηρακλείου, με τις Αρχές και ειδικούς επιστήμονες να πραγματοποιούν επιτόπιες έρευνες ώστε να εκτιμήσουν την έκταση και τα αίτια του φαινομένου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του Ευθύμη Λέκκα
Στο χωριό Βούτες βρίσκεται ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, πραγματοποιώντας αυτοψία στις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί εκτεταμένες ρωγμές σε δρόμους και κατοικίες. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ, οι ρωγμές δεν σχετίζονται με σεισμικό γεγονός, ενώ σημείωσε πως είναι πιθανό να επεκταθούν και σε γειτονικά χωριά.
«Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία, σε διαφορετικά σημεία του χωριού», ανέφερε ο κ. Λέκκας. «Έχουν προκαλέσει ζημιές σε κατοικίες, δημόσιους χώρους αλλά και σε δίκτυα. Το φαινόμενο είναι γεωλογικής φύσης και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου μία εβδομάδα».
Ο κ. Λέκκας τόνισε επίσης: «Διευρύνονται οι διαρρήξεις αυτές, και απόψε μαζί με τον δήμαρχο κ. Καλοκαιρινό και στελέχη του Δήμου πραγματοποιήσαμε ευρεία αυτοψία, όσο το επέτρεπαν οι συνθήκες».
Η καταγραφή των ρωγμών θα συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας, με στόχο τη λεπτομερή χαρτογράφηση τους.
«Πρέπει να εντοπίσουμε τα αίτια, να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε», συμπλήρωσε.
Ανησυχία για πιθανή επέκταση και ζημιές σε κατοικίες
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξάπλωσης του φαινομένου σε άλλες περιοχές, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε: «Το φαινόμενο είναι ενεργό, επομένως υπάρχει πιθανότητα επέκτασης. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί το μέγεθος της εξάπλωσης».
Ο ίδιος επισήμανε πως κάποιες κατασκευές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές είναι παλιές και ακατοίκητες, ενώ σε περιπτώσεις κατοικημένων σπιτιών έχει ζητηθεί οι κάτοικοι να μετακινηθούν προσωρινά για λόγους ασφαλείας.
«Η τελική εκτίμηση για το αν κάποια κατοικία είναι ασφαλής θα γίνει από τη ΔΑΕΦ μέσω αποστολής μηχανικών», κατέληξε.
Πώς εξηγούν οι ειδικοί τις μεγάλες ρηγματώσεις
Η αιτία των ρωγμών παραμένει ασαφής, καθώς οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Οι πρώτες υποθέσεις εξετάζουν δύο σενάρια: είτε οι ρηγματώσεις προκάλεσαν διαρροές σε δίκτυα ύδρευσης, είτε διαρροές προκάλεσαν τις ρωγμές. Το πρώτο σενάριο φαίνεται πιθανότερο σύμφωνα με ειδικούς που επισκέφθηκαν την περιοχή.
Επιπλέον, από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει και το ενδεχόμενο διαφορικής καθίζησης, όπως εξηγεί μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου: «Σε τέτοιες περιπτώσεις το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα, δημιουργώντας ρωγμές με διαφορετικές κλίσεις και κατευθύνσεις, επηρεάζοντας τη στατικότητα των κατασκευών».
Άμεση κινητοποίηση ζητά ο δήμαρχος Ηρακλείου
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ανέφερε: «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους και μας απασχολεί έντονα. Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του χωριού».
Ο ίδιος τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η αυτοψία και οι τεχνικές μελέτες που ξεκινούν άμεσα αναμένεται να δώσουν τις πρώτες απαντήσεις για τη φύση του φαινομένου και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Η τοποθέτηση του Άκη Τσελέντη για τις ρωγμές στις Βούτες
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε διαφορετική άποψη για τις αιτίες του φαινομένου.
Όπως ανέφερε: «Στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μελετήσαμε την περιοχή και εντοπίσαμε αρκετά μη ενεργά ρήγματα με διεύθυνση Βορράς-Νότος. Δεν δώσαμε δημοσιότητα για να μην προκληθεί πανικός».
Συμπλήρωσε επίσης: «Η ευρύτερη περιοχή στις Βούτες παρουσιάζει μικρή ανύψωση, ενώ η περιοχή του λιμανιού υποχωρεί. Πρέπει να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία πριν υιοθετηθεί απλοϊκά το σενάριο της καθίζησης».
Ο Άκης Τσελέντης χαρακτήρισε ως «σαχλαμάρες» τις φήμες που συνδέουν το φαινόμενο με το ηφαίστειο της Σαντορίνης ή γεωτρήσεις.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.