Πολιτική κόντρα και μάλιστα σε υψηλότατους τόνους, γκρίνια και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και… τρικυμία προκάλεσε η λέξη “ιστορική” που εμφανίστηκε δίπλα στη Συμφωνία των Πρεσπών στην πρώτη κοινή δήλωση Ελλάδας – ΗΠΑ. Μια λέξη που όπως εμφανίστηκε, έτσι εξαφανίστηκε αλλά είχαν προλάβει να τη δουν πολλοί!
Ο χαρακτηρισμός “ιστορική” για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο αρχικό κείμενο της Κοινής Δήλωσης των ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα προκάλεσε… μεγάλη συζήτηση.Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ορθή επανάληψη, απαλείφοντας τον επίμαχο χαρακτηρισμό, καθώς ήδη είχε προκληθεί αναταραχή ακόμη και μεταξύ στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, μιλούσαν για αβλεψία που διορθώθηκε και τόνιζαν ότι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών ήταν και είναι απολύτως ξεκάθαρη κι ουδέποτε αυτή αναγνωρίστηκε ως «ιστορική» από τη ΝΔ, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «αβλεψία» χρεώνεται σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς δημοσιοποιήθηκε αρχικά εκ παραδρομής ένα draft της Κοινής Δήλωσης, από το οποίο, όμως, θα έπρεπε, σύμφωνα με τις τελικές διορθώσεις, να έχει απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορικής».
Έτσι, η ορθή επανάληψη και η απάλειψη του όρου όχι απλώς ήταν σε γνώση της αμερικανικής πλευράς, αλλά και σε απόλυτη συμφωνία μαζί της. Κατά τον ίδιο τρόπο, κυβερνητικά στελέχη απέρριπταν κατηγορηματικά πως αυτό συνέβη εκ των υστέρων και μάλιστα μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ή τις εσωκομματικές πιέσεις στη ΝΔ, όπως ισχυρίστηκαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τρολάρισμα από Τσίπρα και …ορθή επανάληψη άρον άρον
Η αναφορά αυτή έφερε έντονες αντιδράσεις στα social media ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ανέφερε:
«Ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση σας και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα, αμετάφραστο βέβαια, στο επίσημο site του υπουργείου Εξωτερικών και στο οποίο ανακοινωθέν, τόσο η Ελληνική, όσο και Αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζουν μαζί την ιστορική, όπως λένε, Συμφωνία των Πρεσπών.
Τώρα, που συμφωνούμε λοιπόν και το λέει με την υπογραφή της και η κυβέρνηση σας, ότι είναι ιστορική αυτή η Συμφωνία, τι κρύβεστε λοιπόν; Τι φοβάστε;
Φέρτε, τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες να ψηφίσετε ένας, ένας, μία, μία τις κυρώσεις των Συμφωνιών. Δεν θα σας κατηγορήσει κανείς.
Εκατόν πενήντα οκτώ συγγνώμες είναι. Δεν είναι και πολλές. Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει».
Μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βγάλει από το κείμενο τη λέξη “ιστορική” καθώς οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Σχολιάζοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το όλο θέμα έλεγαν ότι «δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη “ιστορική”, που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη.
Η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας – ΗΠΑ δεν παραγράφει την μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορική» από τον κ. Μητσοτάκη.
Απλά επιβεβαιώνει την τραγελαφική προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ.
Τα υπόλοιπα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν και αν βγάλει άκρη με τον κ. Σαμαρά και τους πρώην μακεδονομάχους βουλευτές του και τολμήσει να φέρει προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία».
Πηγές: newsit.gr