Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Και μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και η ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας στα ζητήματα που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ραντεβού κορυφής για το θέμα του χρέους και την πορεία του ελληνικού προγράμματος ενόψει της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο της δημοσιοποίησης της ενδιάμεσης έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2017, που κατά την εκτίμηση του, χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα και υφεσιακή προοπτική.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, το επόμενο διήμερο, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να θέσει στους συνομιλητές του τα δύο βασικά ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει την προοπτική ενός θετικού σεναρίου για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο αφορά την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το δεύτερο τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Αυτά τα δύο είναι άλλωστε εκείνα τα στοιχεία που, όπως υποστηρίζουν στο Μαξίμου, θα καταστήσουν εφικτή τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι. Κάτι που με τη σειρά του θα δώσει «δημοσιονομικό χώρο» και «αναπτυξιακή προοπτική», όπως λένε, στην ελληνική οικονομία.
Ενδεικτική των επιδιώξεων της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Χωρίς διευθέτηση χρέους και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία το να μην πάμε καλά, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σημειώνεται ακόμη ότι την Τετάρτη, πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να αξιολογηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και να διαμορφωθεί η στρατηγική της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταφέρει το αίτημα για οριστικοποίηση του πλαισίου της διευθέτησης του χρέους, αλλά και να διερευνήσει προθέσεις και διαθέσεις, καλώντας τους βασικούς «παίκτες» να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το ρυθμό που θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένου του στόχου που έχει θέση η ελληνική πλευρά για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σημειώνεται ακόμη ότι την Παρασκευή αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών, με την εξαίρεση ενδεχομένως της Ντέλια Βελκουλέσκου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε άμεσα την δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές. Διεκδικούμε άμεσα όσα η Συμφωνία προβλέπει. Ώστε η οικονομία τον επόμενο χρόνο όχι απλά να ανακάμψει αλλά να ξεπεράσει ακόμη και τις σημερινές θετικές προβλέψεις. Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Διαφορετικά δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ εταίρων αλλά διευθετήσεις υποταγής» είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα παραπάνω βεβαίως προϋποθέτουν ότι θα ξεπεραστεί το «πολιτικό αδιέξοδο» -όπως το είχε περιγράψει πριν από μερικές ημέρες ευρωπαίος αξιωματούχος, ανάμεσα στους δανειστές της Ελλάδας από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο σταθερά επιδιώκει να μετατεθεί ο προσδιορισμός των μέτρων για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο το 2017, ενώ το ΔΝΤ θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τη βιωσιμότητα του χρέους κάτι που προϋποθέτει, κατά την εκτίμησή του, τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος.
Στο θέμα παρενέβη την Τετάρτη και ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Νέιθαν Σητς προτρέποντας την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσουν και οι σχετικές συζητήσεις για το χρέος.
Η Αθήνα προσβλέπει σε μια αμερικανική «χείρα βοηθείας» στο θέμα του χρέους, μετά τη δημοσιοποίηση και της πληροφορίας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα τον Νοέμβριο, πριν μεταβεί στο Βερολίνο. Σημειώνεται ότι σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο Μπάρακ Ομπάμα άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας, τονίζοντας ότι «έχουν επιτείνει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη».
πηγή: thetoc.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.