Παραδοσιακή ελληνική συνταγή για αρνί στη γάστρα με πατάτες. Το πιο μαλακό και λαχταριστό κρέας με πατάτες «λουκούμι» για το πασχαλινό τραπέζι!
Υλικά
- 2 κιλά αρνίσιο χεράκι
- 1,5 κιλό πατάτες
- Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- Χυμό από ένα πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- Δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι κατά βούληση
- Αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
- Λίγο σκόρδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και βάζουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
Προσθέτουμε τη δόση της μουστάρδας και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν όλες οι πατάτες.
Παίρνουμε τα δύο κομμάτια κρέατος και τα αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε και δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι.
Πρέπει να δώσουμε αρκετή ένταση στο αρνάκι για να αναδειχθεί όλη η νοστιμιά του.
Σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου στους 180ο C.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα ώστε να πάρει ωραίο χρώμα το αρνάκι και από τις δύο πλευρές.
Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγο και έπειτα σερβίρουμε.
Συμβουλή
Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώντας ένα ταψί και λαδόκολλα με αλουμινόχαρτο σε συνδυασμό για να το σκεπάσετε καλά.