Μέχρι τον Ιούνιο προβλέπει ότι θα κρατήσει η πανδημία του κοροναϊού ο γνωστότερος επιδημιολόγος της Κίνας.
Η εκτίμηση του Τζονγκ Νανσάν είναι ότι η παγκόσμια πανδημία του κοροναϊού θα έχει τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο.
Ο Νανσάν, ο οποίος ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων στο κινεζικό υπουργείο Υγείας που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε επίσης ότι πολλά εισαγόμενα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κίνα αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς και ότι τα ποσοστά επανανόσησης μεταξύ των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι χαμηλά.
«Αν κάποιες χώρες δεν προσέξουν τη μεταδοτικότητα της πανδημίας και δεν πάρουν αυστηρά μέτρα, θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά φυσιολογικά, το καλοκαίρι που η θερμοκρασία θα ανέβει, ο ιός θα είναι λιγότερο επικίνδυνος» είπε χαρακτηριστικά.
ΠΟΥ: Ο κορονοϊος είναι πανδημία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως «πανδημία» πλέον τον COVID-19.
Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε ο ΠΟΥ στη Γενεύη την Τετάρτη για τον κορονοϊό, τον χαρακτήρισε ως «πανδημία».
«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί “πανδημία”».
«Η λέξη “πανδημία” δεν είναι μία λέξη την οποία χρησιμοποιούμε ελαφρά ή απερίσκεπτα. Είναι μία λέξη που εάν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή μία μη δικαιολογημένη αποδοχή ότι Η μάχη απέναντι στον ιό έχει τελειώσει και να οδηγήσει σε αχρείαστο πόνο και θανάτους», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
«Περιγράφοντας την κατάσταση ως πανδημική δεν αλλάζει την αξιολόγηση του ΠΟΥ έναντι της απειλής η οποία διαγράφεται από αυτόν τον κορονοϊό. Δεν αλλάζει ό,τι πράττει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζει να μέτρα και αυτά που πρέπει να κάνουν οι χώρες», προσέθεσε.
«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν μία πανδημία από έναν κορονοϊό και δεν έχουμε δει ποτέ ξανά μία πανδημία, η οποία να μπορεί να εκλεχθεί. Ο ΠΟΥ είναι σε πλήρη εγρήγορση από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Κάθε μέρα καλούμε χώρες να λάβουν επείγουσα και επιθετική δράση. Ι συναγερμός που ηχεί θα πρέπει να είναι δυνατός».
«Όπως είπα και τη Δευτέρα, εάν κάποιος δει τον αριθμό των κρουσμάτων του COVID-19 και τον αριθμό των χωρών που έχουν πληγεί, αυτό δεν λέει την πλήρη αλήθεια. Τα 118.000 έχουν επιβεβαιωθεί σε 114 χώρες, ωστόσο το 90% των περιπτώσεων βρίσκεται μόνο σε τέσσερις χώρες, δύο εκ των οποίων, η Κίνα και η Νότια Κορέα, έχουν ελαττώσει σημαντικά την επιδημία».
«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται».
«Όλες οι χώρες πρέπει να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας, ελαχιστοποιώντας τις οικονομικές συναλλαγές και τις κοινωνικές επαφές, καθώς και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, να κάνουμε τα σωστά πράγματα και το να προστατέψουμε τους πολίτες όλου του κόσμου είναι εφικτό», κατέληξε ο Δρ. Γκεμπρεγέσους.
Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.
Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».
Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.