Γιατί δεν πρέπει να κρατάτε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο και ποιος είναι ο κίνδυνος

Πολλοί συνηθίζουμε να αφήνουμε το φαγητό που μόλις μαγειρέψαμε στην κατσαρόλα και να το βάζουμε έτσι όπως είναι στο ψυγείο. Αν και φαίνεται πρακτικό, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.

Γιατί δεν πρέπει να μπαίνει η κατσαρόλα στο ψυγείο

Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων τονίζουν πως η αποθήκευση φαγητού απευθείας μέσα στην κατσαρόλα μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα των τροφίμων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Sciences Europe αναφέρει ότι οι μεταλλικές κατσαρόλες, ειδικά όσες είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο, μπορεί να αντιδράσουν χημικά με ορισμένα συστατικά. Φαγητά με σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, για παράδειγμα, μπορούν να υποστούν αλλοίωση στη γεύση, ενώ υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στο φαγητό μικροσκοπικά σωματίδια από το μέταλλο, τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για τη μακροχρόνια υγεία.

Κίνδυνος από τη ζεστή κατσαρόλα

Σύμφωνα με στοιχεία του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), το μέγεθος και το υλικό της κατσαρόλας επιβραδύνουν τη διαδικασία ψύξης, με αποτέλεσμα τμήματα του φαγητού να παραμένουν για ώρα σε θερμοκρασίες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων – τη λεγόμενη «ζώνη κινδύνου», που κυμαίνεται από 5°C έως 60°C. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ψυχθεί σωστά, αυξάνεται η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά όταν το φαγητό διατηρείται για πάνω από δύο μέρες.

Τι να κάνετε για ασφαλή αποθήκευση

Για να διατηρήσετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα φρέσκα και ασφαλή, ακολουθήστε τις παρακάτω απλές αλλά σημαντικές συμβουλές:

Πόσο κρατάει κάθε τρόφιμο στο ψυγείο

Με λίγη προσοχή και σωστή οργάνωση, το φαγητό σας μπορεί να παραμείνει ασφαλές και γευστικό για περισσότερες μέρες. Και, κυρίως, μπορείτε να αποφύγετε εντελώς περιττούς κινδύνους για την υγεία.

Exit mobile version