Πόσες ώρες πρέπει να περάσουν για να μπούμε στη θάλασσα μετά το φαγητό;

Μια από τις πιο διαδεδομένες παιδικές «αλήθειες» του καλοκαιριού, ήταν η υποχρεωτική αναμονή 2-3 ωρών μετά το φαγητό πριν μπούμε στη θάλασσα. Αλλά πόσο επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι τελικά αυτή η συμβουλή;

Η κλασική αναμονή που όλοι θυμόμαστε

Όσοι μεγαλώσαμε σε παραθαλάσσια καλοκαίρια, θυμόμαστε τις μακρές ώρες αναμονής κάτω από την ομπρέλα. Μία, Δύο, ακόμη και τρεις βασανιστικές ώρες να κοιτάμε τη θάλασσα, ενώ μας είχαν απαγορεύσει τα μακροβούτια γιατί «πρέπει πρώτα να χωνέψεις». Μια συμβουλή που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα σαν ιερή αλήθεια.

Σήμερα, όμως, η επιστήμη έχει διαφορετική άποψη. Οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν επανεξετάσει αυτό τον παραδοσιακό κανόνα και το συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο αυστηρά.

Τι γίνεται στο σώμα μας όταν φάμε

Μετά το φαγητό, το σώμα επικεντρώνεται στην πέψη. Το αίμα κατευθύνεται κυρίως στο στομάχι και στο πεπτικό σύστημα, ενώ η καρδιά και το κυκλοφορικό εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία. Η παλιά θεωρία υποστήριζε πως αν κάποιος κολυμπήσει αμέσως μετά το φαγητό, η σωματική δραστηριότητα θα τραβήξει αίμα από το πεπτικό σύστημα προς τους μυς, προκαλώντας δυνητικά κράμπες ή και πνιγμό.

Κίνδυνος ή υπερβολή;

Αυτή η ανησυχία για κράμπες ή πνιγμό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επιστημονικά δεδομένα. Οι περισσότερες μελέτες δεν βρίσκουν άμεση σχέση μεταξύ του φαγητού και της εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στο νερό. Οι ειδικοί συμφωνούν πως αν κάποιος έχει καταναλώσει ένα μέτριο ή ελαφρύ γεύμα, μπορεί να μπει στο νερό χωρίς σημαντικό ρίσκο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που έχει προηγηθεί ένα πολύ βαρύ γεύμα –με τηγανητά, κρέας ή αλκοόλ– είναι λογικό το άτομο να νιώθει βάρος, κόπωση ή ακόμα και ναυτία, ειδικά αν καταπονηθεί στο νερό.

Οι ειδικοί δίνουν πιο ευέλικτες οδηγίες

Η ιατρική σήμερα βλέπει τον «κανόνα των 3 ωρών» περισσότερο σαν υπερβολή παρά ως υποχρεωτική πρακτική. Ανάλογα με την περίπτωση, η αναμονή μπορεί να είναι πολύ μικρότερη. Οι πιο χρήσιμες και ρεαλιστικές συμβουλές βασίζονται στο είδος του γεύματος:

Πότε να αποφύγετε το νερό

Ανεξάρτητα από το τι έχετε φάει, είναι σημαντικό να μην μπείτε στο νερό αν νιώθετε νύστα, δυσφορία ή υπερβολική πληρότητα. Επίσης, αποφύγετε τις βουτιές σε παγωμένο νερό, ειδικά όταν έχετε μόλις φάει. Καλό είναι, σε κάθε περίπτωση, να μείνετε κοντά στην ακτή και να μην επιχειρείτε έντονο κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό.

Η φωνή του σώματός σας είναι ο καλύτερος οδηγός

Δεν υπάρχει λόγος να βασανίζεστε με αυστηρά χρονόμετρα. Αν έχετε φάει κάτι ελαφρύ, δεν έχετε πιει αλκοόλ και νιώθετε καλά, μπορείτε να μπείτε στο νερό νωρίτερα. Το σώμα σας είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Ακούστε το και θα έχετε ένα ασφαλές και ευχάριστο καλοκαίρι, γεμάτο δροσιστικές βουτιές.

Exit mobile version