Η πανδημία COVID-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό (SARS-CoV-2) εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια απειλή.
Εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί από την ασθένεια ενώ πολλοί είναι εκείνοι σε όλο τον κόσμο που εξακολουθούν να υποφέρουν από επαναλαμβανόμενα συμπτώματα πολύ μετά την αποθεραπεία τους από την αρχική λοίμωξη.
Ενώ οι επιστήμονες έχουν πλέον πολύ περισσότερες γνώσεις για τον ιό και κυκλοφορούν φάρμακα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη θεραπεία του, εν τούτοις υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας για τη βελτίωση των εμβολίων που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή για την πρόληψη σοβαρής νόσησης από τον ιό, όπως αναφέρει το aljazeera.com.
Παρότι η ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού ήταν εξαιρετικά δύσκολη αλλά και ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα, η διανομή των σημερινών εμβολίων πρέπει να συνεχιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ θα πρέπει επίσης να προσβλέπουμε στην επόμενη γενιά εμβολίων που θα παρέχουν μια ευρύτερη και πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Τα εμβόλια δεύτερης γενιάς
Τα εμβόλια δεύτερης γενιάς COVID-19 θα πρέπει να αξιοποιήσουν την επιτυχία των σημερινών εμβολίων. Ενώ τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια mRNA διεγείρουν μια ανοσολογική απόκριση στην πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2, πρόσφατα είδαμε ότι οι μεταλλάξεις και οι νέες παραλλαγές μπορούν να αλλάξουν τη δομή αυτού του μέρους του ιού, καθιστώντας τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Η επόμενη γενιά εμβολίων θα πρέπει να γίνει με στόχο την προστασία μας από τις τρέχουσες και μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού, ανεξάρτητα από το πόσο μολυσματικές ή μολυσματικές μπορεί να είναι.
Επιπλέον, τα μελλοντικά εμβόλια θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσουν το ιικό φορτίο, συνήθως ξεκινώντας υψηλά επίπεδα εξουδετέρωσης αντισωμάτων που μπορούν να στοχεύσουν τον ιό πριν να έχει την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί μέσα σε έναν ξενιστή και να εξαπλωθεί. Χρειαζόμαστε επίσης αυτή η ανοσολογική απόκριση να είναι όσο το δυνατόν πιο μακροχρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενισχυτικές δόσεις, εάν χρειαστεί, να μπορούν να διαχωριστούν.
Φθηνά και προσβάσιμα
Είναι ζωτικής σημασίας, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα, τα εμβόλια να είναι φθηνά και προσβάσιμα σε όλους, προσθέτει το aljazeera.com. Ένα εμβόλιο που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και το οποίο μπορεί να επιλύσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα είναι το αυτοενισχυόμενο εμβόλιο mRNA (SAM) COVID-19 της εταιρείας βιοτεχνολογίας Gritstone, με την ονομασία GRT-R910. Τα αυτοενισχυόμενα εμβόλια mRNA συμβάλλουν στην παραγωγή επαρκών ποσοτήτων εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε χαμηλότερες δόσεις σε σύγκριση με τα συμβατικά εμβόλια mRNA.
Το εμβόλιο GRT-R910 εισέρχεται σε δοκιμές φάσης 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από την παραγωγή αντισωμάτων στην πρωτεΐνη ακίδας, υπάρχουν ελπίδες ότι θα προκαλέσει επίσης μια ανοσολογική απόκριση σε άλλες πρωτεΐνες που περιέχει ο ιός. Πρόσφατα, η Gritstone ανακοίνωσε ότι το GRT-R910 μπορεί να προκαλέσει ευρείες, ισχυρές και μακροχρόνιες ανοσοαποκρίσεις κατά των παραλλαγών του SARS-CoV-2, μειώνοντας την ανάγκη για διαδοχικές αναμνηστικές δόσεις.
Πολλές χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος δεν άντεξαν το κόστος του συνολικού αριθμού των εμβολίων COVID-19 που απαιτούνται για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού τους. Καλούνται λοιπόν να βασιστούν σε προγράμματα όπως το COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19.
Η σουηδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Ziccum, η οποία ασχολείται με την παροχή εμβολίων κατά του κορονοϊού σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, έχει αναπτύξει μία τεχνολογία μετατροπής των εμβολίων σε σκόνη. Με τον τρόπο αυτό, δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται ή να μεταφέρονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, διαδικασίες οι οποίες είναι κοστοβόρες. Η έρευνα της εταιρείας έχει επεκταθεί και στα εμβόλια της Janssen κατά του Έμπολα και του RSV, επισημαίνει μεταξύ άλλων το aljazeera.com.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.