Ξεχάσατε πού βάλατε το αυτοκίνητο; Αντί να προσπαθείτε να θυμηθείτε τι κάνατε την τελευταία φορά που το είδατε, αρχίστε να περπατάτε… με την όπισθεν.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η βάδιση προς τα πίσω μπορεί να τονώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη!
Αν δεν θέλετε να το κάνετε, κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε τον εαυτό σας να περπατάει προς τα πίσω. Ειδάλλως, βάλτε ένα βίντεο να παίζει ανάποδα, δείχνοντας ανθρώπους να βαδίζουν προς τα πίσω.
Ό,τι απ’ τα τρία κι αν διαλέξετε, πιθανότατα θα «φρεσκάρει» τη μνήμη σας, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Cognition.
Γιατί; «Αυτό είναι ένα μυστήριο», απαντά ο Dr. Daniel Schacter, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
«Είναι πιθανό να συσχετίζουμε νοερώς την κίνηση του σώματος προς τα πίσω με το παρελθόν. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό. Μάλλον θα χρειασθούν περαιτέρω μελέτες για να βρούμε τα αίτια αυτού του φαινομένου. Σίγουρα όμως τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι εντυπωσιακά».
Έξι πειράματα
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Roehampton, στο Λονδίνο.
Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πως συσχετίζεται η κίνηση με τη μνήμη, ορμώμενοι από τα ανάλογα ευρήματα προγενέστερων μελετών.
Έτσι, επιστράτευσαν 114 εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν σε έξι διαφορετικά πειράματα. Οι εθελοντές είδαν σε βίντεο ένα σκηνοθετημένο έγκλημα, μία λίστα με λέξεις ή μία ομάδα φωτογραφιών.
Ύστερα, κλήθηκαν να βαδίσουν προς τα εμπρός και προς τα πίσω, καθώς και να μείνουν ακίνητοι.
Είδαν επίσης ένα βίντεο που εξομοίωνε τη βάδιση προς τα εμπρόςκαι προς τα πίσω. Τέλος, κλήθηκαν να φανταστούν ότι περπατούσαν προς τα εμπρός ή τα προς πίσω.
Στην τελική φάση της μελέτη, απάντησαν σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που αφορούσαν τα αρχικά βίντεο που είχαν δει.
Κοινά αποτελέσματα
Οι απαντήσεις τους ήταν πολύ πιο ακριβείς όταν στο εκάστοτε πείραμα βάδιζαν, έβλεπαν άλλους να βαδίζουν ή σκέφτονταν ότι βαδίζουν προς τα πίσω, σε σύγκριση με τις απαντήσεις που έδιναν όταν ήσαν ακίνητοι.
Επιπλέον, σε πέντε από τα έξι πειράματα οι απαντήσεις τους ήταν πολύ καλύτερες όταν είχαν βαδίσει προς τα πίσω.
Κατά μέσο όρο, η τόνωση της μνήμης τους διαρκούσε επί τουλάχιστον 10 λεπτά μετά το πέρας της βάδισης με την… όπισθεν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βάδιση προς τα πίσω μπορεί να μας βοηθά να θυμόμαστε καλύτερα όσα διαδραματίζονται στο παρελθόν.
Υποδηλώνουν επίσης ότι «η συσχέτιση ανάμεσα στις έννοιες του “χρόνου” και του “χώρου” είναι σημαντική για τη δημιουργία των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεών μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Aleksandar Aksentijevic, λέκτορας Ψυχολογίας στο Roehampton.
Και πρόσθεσε πως η βάδιση προς τα πίσω μπορεί μια μέρα να προστεθεί στις τεχνικές που σήμερα χρησιμοποιούνται για να τονώνουν τη μνήμη μας.
Ίσως δεν θα έβλαπτε να την δοκιμάσουν από τώρα οι πιο αφηρημένοι μεταξύ μας…
Πηγές: iatropedia.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.