Αύριο, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Γλυκερία, Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή και Σεργιούλα. Σημειώνεται πως το όνομα Σέργιος εορτάζεται και σε άλλες ημερομηνίες.
Η Αγία Γλυκερία και το μαρτύριό της
Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αντωνίνου του Ευσεβούς (138–161 μ.Χ.). Ο πατέρας της, Μακάριος, είχε υπηρετήσει ως ύπατος. Από πολύ μικρή ηλικία η Γλυκερία ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη και αφιερώθηκε σε κατηχητικό έργο με ζήλο.

Όταν το έμαθε ο τοπικός ηγεμόνας Σαββίνος, τη διέταξε να παρουσιαστεί ενώπιόν του. Εκείνη εμφανίστηκε πρόθυμα, έχοντας ζωγραφισμένο στο μέτωπό της τον Τίμιο Σταυρό. Με θάρρος ομολόγησε την πίστη της στον Ιησού Χριστό, κάτι που εξόργισε τον Σαββίνο. Την οδήγησε με τη βία στον ειδωλολατρικό ναό για να προσκυνήσει τα είδωλα, αλλά εκείνη, ύστερα από θερμή προσευχή, συνέτριψε το άγαλμα του Δία.
Η θεία προστασία και τα πρώτα θαύματα
Η πράξη αυτή προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι την λιθοβόλησαν. Ωστόσο, καμία πέτρα δεν την άγγιξε, γεγονός που οδήγησε πολλούς παρευρισκόμενους να πιστέψουν στον Χριστό. Η Αγία φυλακίστηκε και υπέστη σκληρά βασανιστήρια.
Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της, κατάφερε να κατηχήσει και να φέρει στην πίστη τον δεσμοφύλακά της, Λαοδίκιο. Εκείνος με τη σειρά του ομολόγησε δημόσια τη χριστιανική του πίστη και τελικά μαρτύρησε για τον Χριστό.
Ο τελευταίος της αγώνας και η αποδημία
Παρά τις κακουχίες, η Γλυκερία παρέμεινε αμετακίνητη στην πίστη της. Ο ηγεμόνας διέταξε να τη ρίξουν στα άγρια θηρία. Εκείνα, με θεϊκή παρέμβαση, δεν την πείραξαν, εκτός από ένα, το οποίο τη δάγκωσε. Λίγες ημέρες αργότερα, η Αγία Γλυκερία παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.
Το λείψανό της περισυνέλεξε ο Επίσκοπος Ηρακλείας, Δομίτιος, και το τοποθέτησε σε σεβάσμιο τόπο κοντά στην πόλη. Από τότε, πλήθος θαυμάτων, θεραπειών και απαλλαγών από δαιμονικά πνεύματα αποδίδονται στην Αγία, σε όσους την προσκυνούν με πίστη.
Τὴν καλλιπάρθενον, Χριστοῦ τιμήσωμεν, τὴν ἀριστεύσασαν πόνοις ἀθλήσεως,
καὶ ἀσθένεια τῆς σαρκός, τὸν ὄφιν καταβαλοῦσαν·
πόθῳ γὰρ τοῦ Κτίσαντος, τῶν βασάνων τὴν ἕφοδον, παρ’ οὐδὲν ἠγήσατο,
καὶ θεόθεν δεδόξασται· πρὸς ἣν ἀναβοήσωμεν πάντες,
χαίροις θεόφρον Γλυκερία.
Ο Όσιος Σέργιος και ο αγώνας του για την Ορθοδοξία
Ο Όσιος Σέργιος προερχόταν από σημαντική και ευσεβή οικογένεια. Ήταν πατέρας του Ιερού Φωτίου, ο οποίος τιμάται στις 6 Φεβρουαρίου, και αδελφός του Πατριάρχη Ταρασίου (784–806 μ.Χ.).

Η αντίστασή του στους εικονομάχους
Κατά την περίοδο του εικονομαχικού αυτοκράτορα Θεόφιλου (829–842 μ.Χ.), ο Σέργιος καταγγέλθηκε επειδή υπερασπιζόταν τις ιερές εικόνες. Τον έφεραν μπροστά στον αυτοκράτορα, ο οποίος επιχείρησε να τον μεταπείσει.
Ο Σέργιος όμως απάντησε σταθερά:
> «Δεν μπορώ να ευχαριστήσω τον βασιλιά μου, προδίδοντας τον Μεγάλο Βασιλιά όλης της δημιουργίας, Ιησού Χριστό».
Η εξορία και το τέλος του
Ως τιμωρία, ο Θεόφιλος δήμευσε την περιουσία του και τον φυλάκισε. Αργότερα εξορίστηκε μαζί με τη σύζυγό του Ειρήνη και τα παιδιά τους. Η οικογένεια, παρότι βρέθηκε σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας και δοκιμασιών, έμεινε πιστή στην Ορθοδοξία.
Ο Σέργιος πέθανε μακριά από την οικογένειά του, διατηρώντας την πεποίθηση πως ο αγώνας του ήταν σωστός και ότι η οικογένειά του ευλογήθηκε, επειδή υπέστη ταλαιπωρίες χάρη στην αγάπη του για τον Χριστό.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.