Εντυπωσιακά ευρήματα από νέα δημοσκόπηση δείχνουν τη δυναμική της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, ακόμα και χωρίς να έχει ιδρύσει επίσημα νέο κόμμα. Τα ποσοστά του προκαλούν προβληματισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ και ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο.
Η πιθανότητα επιστροφής του Τσίπρα αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, η πιθανή δημιουργία κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό αποδοχής. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, ο πρώην πρωθυπουργός καταφέρνει να εμφανίζεται δεύτερος στις προτιμήσεις, γεγονός που τον καθιστά υπολογίσιμο αντίπαλο και πιθανό διεκδικητή της πρωθυπουργίας.
Το 68,1% των πολιτών δηλώνει ότι επιθυμεί αλλαγή κυβέρνησης, ενώ μόλις το 29% θα ήθελε να παραμείνει η υφιστάμενη. Τα ποσοστά αυτά ενισχύουν τη γενική αίσθηση αναζήτησης πολιτικής ανανέωσης και εναλλακτικών προτάσεων εξουσίας.
Εικόνα από parapolitika
Η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά της στα επίπεδα των ευρωεκλογών, ωστόσο η αντιπολίτευση συνεχίζει να παρουσιάζει διάσπαση, με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας να εναλλάσσονται στη δεύτερη θέση.
Αρνητικό κλίμα για την πορεία της χώρας
Το 65,2% των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα ακολουθεί λάθος πορεία, έναντι 33,8% που θεωρεί ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Οι απαντήσεις έχουν σαφή κομματικό χρωματισμό, αφού το 79,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αξιολογεί θετικά την πορεία της χώρας, ενώ πάνω από 80% των υποστηρικτών των άλλων κομμάτων την κρίνουν αρνητικά.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την προσωπική οικονομική κατάσταση των πολιτών: το 50,4% αναφέρει επιδείνωση, ενώ το 42,4% δηλώνει πως παραμένει στάσιμη σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Επιπλέον, το 67% αποδοκιμάζει συνολικά το κυβερνητικό έργο, κυρίως στους τομείς της ακρίβειας, της εγκληματικότητας και της φορολογίας.
Αποτίμηση της εξαετίας Μητσοτάκη
Αναφορικά με τα έξι χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 60,9% των ερωτηθέντων αξιολογεί την παρουσία του ως αρνητική ή μάλλον αρνητική. Αντίθετα, το 38,8% εκφράζει θετική ή μάλλον θετική άποψη για τον ίδιο.
Η στάση των πολιτών απέναντι στην Κεντροαριστερά
Στην ερώτηση σχετικά με τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι: το 47,9% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 48,1% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει επαναληπτικές εκλογές.
Η αντιπολιτευτική δράση του ΠΑΣΟΚ αξιολογείται αρνητικά από το 79,6% των ερωτηθέντων. Όταν τίθεται το δίλημμα μεταξύ συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αριστεράς ή αυτόνομης πορείας, το 44,2% τάσσεται υπέρ της πρώτης επιλογής και το 40,4% υπέρ της δεύτερης. Στους ψηφοφόρους του κόμματος, η εικόνα είναι ανάλογα μοιρασμένη: 53,8% υπέρ της συνεργασίας και 45,2% υπέρ της αυτόνομης πορείας.
Το 48,1% του γενικού πληθυσμού, ιδιαίτερα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, θεωρεί ότι μια συνεργασία στην Κεντροαριστερά θα μπορούσε να έχει προοπτικές νίκης στις εκλογές. Ωστόσο, μόνο το 32,8% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό στο άμεσο μέλλον.
Το ενδεχόμενο νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα
Η αδυναμία των υπαρχόντων σχηματισμών της Κεντροαριστεράς να δημιουργήσουν προοπτική διακυβέρνησης, ενισχύει τις συζητήσεις για ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα με έναν νέο πολιτικό φορέα. Το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι πιθανό ή αρκετά πιθανό να τον ψηφίσει. Αυτό το ποσοστό αποτελείται κυρίως από το 57,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 20,5% της Πλεύσης Ελευθερίας και το 15,1% του ΚΚΕ.
Η απήχηση του Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα ισχυρή στους νεότερους ψηφοφόρους, καθώς και στους αριστερούς και κεντροαριστερούς πολίτες.
Τι δείχνουν τα ποσοστά για Σαμαρά
Σαφώς χαμηλότερη είναι η αποδοχή που καταγράφει το ενδεχόμενο νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά. Μόλις το 6,8% του εκλογικού σώματος θεωρεί πιθανό να τον ψήφιζε, με τις περισσότερες θετικές απαντήσεις να προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία (8,3%), τη Νίκη (12,5%) και τη Φωνή Λογικής (31,3%).