Καθώς προχωρούν οι μέρες, η Μόσχα «βλέπει» τα στρατεύματά της να μειώνονται, ενώ την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί έχουν ενισχυθεί σημαντικά, λόγω των συντονισμένων ενεργειών των νατοϊκών δυνάμεων, από προηγμένης τεχνολογίας όπλα…
Με έναν πρώτο πρόχειρο υπολογισμό, θα περίμενε κανείς πως οι Ουκρανοί δεν θα επιδείκνυαν αυτού του είδους την αντοχή σε μια σύρραξη που μαίνεται για πάνω από δύο εβδομάδες. Δεδομένης της ισχυρής ρωσικής άμυνας και των κονδυλίων που επενδύει το Κρεμλίνο σε στρατιωτικές δαπάνες, δεν θα ήταν απίθανο η Ουκρανία να είχε καταληφθεί εντός ημερών. Καθώς προχωρούν οι μέρες, η Μόσχα «βλέπει» τα στρατεύματά της να μειώνονται, ενώ την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί έχουν ενισχυθεί σημαντικά, λόγω των συντονισμένων ενεργειών των νατοϊκών δυνάμεων, από προηγμένης τεχνολογίας όπλα.
Προτού ακόμη ο Βλαντιμίρ Πούτιν κηρύξει, με το δραματικό διάγγελμά του, πόλεμο, οπλικά συστήματα άρχισαν να αποστέλλονται από ΗΠΑ και χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η αρωγή ενισχύθηκε με χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία να στέλνουν για πρώτη φορά ύστερα από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο όπλα. Τη δεδομένη στιγμή, το Κίεβο θεωρείται σημαντικά θωρακισμένο, με τη Δύση να «ποντάρει» στους αντιαρματικούς πυραύλους για την αποτροπή της ρωσικής επικράτησης.
Από την έναρξη της μάχης, τα αμυντικά επιτελεία της Ευρώπης θεώρησαν ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι, NLAW και Javelin, θα ήταν ικανά μέσα να χρησιμοποιηθούν για αντιμετωπίσουν ρωσικά τεθωρακισμένα και να στήσουν ενέδρα σε φάλαγγες τανκς.
https://youtu.be/RP3JKo5wcs8
Μέχρι στιγμής, τα συγκεκριμένα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από Ουκρανούς στρατιώτες σε χτυπήματα κατά ρωσικών αρμάτων μάχης και όπως φαίνεται, αναμένεται επέκταση της χρήσης των αντιαρματικών.
Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, εικονίζονται Ουκρανοί στρατιώτες να βγάζουν από όχημα σειρά καινούριων αντιαρματικών πυραύλων NLAW για να τα προωθήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ η ρωσική επίθεση συνεχίζεται και οι βομβαρδισμοί εκτυλίσσονται καθημερινά από τα δυτικά, στην πόλη Λβιβ μέχρι τα ανατολικά στη Μαριούπολη και τα περίχωρα του Κιέβου.
Εύλογα, όμως, θα αναρωτηθεί κανείς τι ακριβώς είναι τα προηγμένα δυτικά οπλικά συστύματα NLAW και από πού προέρχονται.
H Βρετανία έστειλε στην Ουκρανία το όπλο Next Generation Light Anti-tank Weapon (NLAW), καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε αστικό περιβάλλον. Η στόχευση επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της Προβλεπόμενης Γραμμής Ορατότητας (PLOS : Predicted Line-of-Sight), κατά την οποία το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, που βρίσκεται εντός του βλήματος, υπολογίζει την ταχύτητα και την κατεύθυνση του στόχου, άρα και την τελική, προβλεπόμενη θέση του, εκεί δηλαδή που θα καταλήξει το βλήμα.
Η διατρητική του ικανότητα είναι της τάξεως των 500 χιλιοστών θωράκισης RHA. To NLAW μπορεί προσβάλει τον επιθυμητό στόχο ανεξάρτητα αν υπάρχουν άλλοι στόχοι μπροστά του ενώ το σύστημα επιτρέπει στο χειριστή να επιλέξει την απόσταση στην οποία η πολεμική κεφαλή θα ενεργοποιηθεί.
Χρησιμοποιείται στις βορειοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και ο ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για καταστροφή μερικών ρωσικών τανκς και τριών ελικοπτέρων.
Ο αγώνας των Ουκρανών συνεχίζεται, ενώ τα πυρά πέφτουν αδιάκοπα από τους Ρώσους σκοτώνοντας άμαχο πληθυσμό. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι 125.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών, ωστόσο 400.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη όπου διαρκώς ακυρώνονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων.