Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, ένας από τους σημαντικότερους Αγίους της Ορθοδοξίας, τιμάται σήμερα στις 10 Νοεμβρίου, ημέρα της κοίμησής του το 1924. Γνωστός για την ταπεινότητα και τη σοφία του, ο Άγιος αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά και τη στήριξη των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Ακολουθεί η ζωή και το έργο του, από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που κηρύχθηκε Άγιος από την Εκκλησία.
Η γέννηση και το μοναχικό κάλεσμα
Ο Άγιος Αρσένιος γεννήθηκε το 1840 στο χωριό Φάρασα της Καππαδοκίας. Σε νεαρή ηλικία, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της μοναχικής ζωής και μόλις στα 26 του χρόνια έγινε μοναχός. Η πορεία του συνεχίστηκε με τη χειροτονία του ως διάκονος και στη συνέχεια ως πρεσβύτερος, αποκτώντας το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.
Η εκπαίδευση των παιδιών και η προσφορά στην κοινότητα
Με την επιστροφή του στα Φάρασα, ο Αρσένιος προσέφερε τα μέγιστα στην κοινότητά του. Δημιούργησε μια αίθουσα που χρησίμευε ως σχολείο για τα παιδιά. Η αίθουσα ήταν απλή, με τα παιδιά να γονατίζουν πάνω σε δέρματα προβάτων για τα μαθήματά τους. Αυτή η λιτή επιλογή δεν ήταν τυχαία· οι Τούρκοι δεν ενοχλούνταν καθώς νόμιζαν ότι τα παιδιά προσεύχονταν, γεγονός που επέτρεπε στο σχολείο να λειτουργεί ανενόχλητο.
Η βοήθεια σε αρρώστους και η αγάπη για όλους
Ο Άγιος Αρσένιος ήταν γνωστός για τη φροντίδα και την αγάπη που έδειχνε σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του. Όταν του έφερναν ασθενείς, δεν ενδιαφερόταν για το αν ήταν χριστιανοί ή μουσουλμάνοι, αλλά για την ασθένεια από την οποία υπέφεραν. Ανάλογα με την περίπτωση, προσευχόταν για τη θεραπεία τους και επέλεγε την κατάλληλη ευχή, δείχνοντας την αμεροληψία και τη συμπόνια του για κάθε άνθρωπο.
Προβλέποντας τον δρόμο προς την Ελλάδα
Ο Αρσένιος είχε από νωρίς προβλέψει ότι η κοινότητά του θα έφευγε κάποια μέρα από την Καππαδοκία για την Ελλάδα. Συμβούλευε τους κατοίκους να αποταμιεύουν χρήματα για το δύσκολο ταξίδι, καθώς γνώριζε πως οι καιροί θα έφερναν αλλαγές. Πριν την αναχώρησή τους, βάπτισε όλα τα αβάπτιστα παιδιά της κοινότητας, ανάμεσά τους και τον μικρό Αρσένιο Εζνεπίδη, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ο Άγιος Παΐσιος.
Το ταξίδι της φυγής και η τελευταία αποστολή
Η αναχώρηση των Φαρασιωτών πραγματοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου 1924, στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής ανταλλαγής πληθυσμών. Το πρώτο βράδυ που πέρασαν στην Ελλάδα, στον οικισμό Άγχιαβος, γιόρτασαν την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο Άγιος Αρσένιος, όμως, επέστρεψε για λίγο στα Φάρασα με έναν ιερό σκοπό: να πάρει το λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Αγία Τράπεζα του Ναού των Αγίων Βαραχησίου και Ιωνά, αποδίδοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στο παρελθόν της κοινότητάς του.
Η προφητεία του για την παραμονή στην Ελλάδα και η κοίμησή του
Πριν φύγει από την Καππαδοκία, είχε πει στους συγχωριανούς του ότι στην Ελλάδα θα ζούσε μόνο για σαράντα μέρες. Αυτή η προφητεία επιβεβαιώθηκε καθώς στις 10 Νοεμβρίου 1924, ακριβώς σαράντα μέρες μετά την άφιξή του, κοιμήθηκε στην Κέρκυρα.
Αγιοκατάταξη και η κληρονομιά του Αγίου Αρσενίου
Η Ορθόδοξη Εκκλησία, αναγνωρίζοντας τα χαρίσματά του και τη θαυματουργή του δύναμη, τον αγιοκατάταξε στις 11 Φεβρουαρίου 1986. Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης παραμένει μια φωτεινή μορφή για την Ορθοδοξία, με την κληρονομιά του να εμπνέει πιστούς και ανθρώπους κάθε πίστης, αναδεικνύοντας την αγάπη και την αφοσίωση στον άνθρωπο.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.