Η υπόθεση του Κώστα Τσαλικίδη παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα. Ένας ταλαντούχος τεχνικός διευθυντής της Vodafone βρίσκεται νεκρός, λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου που συνδέθηκε με την παρακολούθηση κορυφαίων πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων.
Η κρίσιμη σύσκεψη και η απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού
Στις 8 Μαρτίου 2005 πραγματοποιείται μια έντονη σύσκεψη στα γραφεία της Vodafone στο Χαλάνδρι. Η συνάντηση αυτή έγινε μόλις μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε το κακόβουλο λογισμικό που σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Όσα ειπώθηκαν σε εκείνη τη συνάντηση παραμένουν άγνωστα, πιθανότατα επειδή οι πληροφορίες ήταν τόσο κρίσιμες που δεν έπρεπε να βγουν ποτέ στη δημοσιότητα.
Ο Κώστας Τσαλικίδης αποχωρεί φανερά ταραγμένος, ίσως εξοργισμένος από τα όσα άκουσε. Την ίδια ημέρα, με εντολή του τότε διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Κορωνιά, το κακόβουλο λογισμικό απομακρύνεται από το σύστημα, στερώντας από την ΕΥΠ τη δυνατότητα να ανακαλύψει στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ακόμη και πράκτορες της CIA, οι οποίοι, μέσω αυτών των υποκλοπών, παρακολουθούσαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και μετέφεραν πληροφορίες στην NSA.
Οι ανησυχίες του Τσαλικίδη πριν το τέλος
Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει στην σύντροφό του Σάρα Γαλανοπούλου ήδη από τον Φεβρουάριο, ο Τσαλικίδης είχε σκοπό να αποχωρήσει από την εταιρία. Όπως της είχε αναφέρει, συγκεκριμένα στελέχη της Vodafone γνώριζαν από τον Ιανουάριο του 2005 για το πρόβλημα των υποκλοπών, αλλά δεν έκαναν τίποτα.
Με τη θέση και την τεχνογνωσία του, ο Τσαλικίδης αντιλήφθηκε αμέσως τι συνέβαινε. Το πρόβλημα για εκείνον δεν ήταν απλώς τεχνικό. Είχε να κάνει με το ποια διαδικασία θα έπρεπε να ακολουθηθεί από την εταιρία και ποιος είχε συνεργαστεί με τη CIA, μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, επιτρέποντας την παρακολούθηση της κυβέρνησης, της ΕΥΠ και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό πιθανότατα ήταν αρκετό για να οδηγηθεί σε μια «αυτοκτονία» που πολλοί πιστεύουν πως ήταν δολοφονία – μια πράξη με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς που παραμένουν ατιμώρητοι.
Ο Bill από την Κάρπαθο και ο ρόλος του στην υπόθεση
Δώδεκα χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, λίγοι γνωρίζουν ποιο ήταν το πρόσωπο μέσα στη Vodafone που στρατολογήθηκε από τη CIA για να εγκαταστήσει το κατασκοπευτικό λογισμικό στα 14 καρτοκινητά-σκιές.
Ο Κώστας Τσαλικίδης, με τη θέση που κατείχε, φαίνεται πως εντόπισε το άτομο αυτό κατά τη διάρκεια των ερευνών του. Και ίσως αυτή η ανακάλυψη να του κόστισε τη ζωή.
Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση από μέσα, τουλάχιστον ένα ακόμη πρόσωπο γνωρίζει την ταυτότητα του συγκεκριμένου υπαλλήλου που είχε συνεργαστεί με την CIA.
Το όνομα William B.B., ή William Basil, ή και Βασίλης Βασιλειάδης, ή πιο απλά «ο Bill από την Κάρπαθο», εμφανίζεται συχνά. Πρόκειται για τον 66χρονο σήμερα πρώην ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA στην Αθήνα, που οργάνωσε την επιχείρηση παρακολουθήσεων.
Ένας παλιός του συνεργάτης από τα κεντρικά του Λάνγκλεϊ περιγράφει:
«Ο Bill ήταν από τους καλύτερους στρατολόγους που είχαμε στον σταθμό της Αθήνας και ειδικός στις τηλεφωνικές υποκλοπές».
Οι δύο αυτές δεξιότητες τον έκαναν ιδανικό για την υπόθεση, για την οποία εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επέτρεπαν ποτέ να καταθέσει για ένα σκάνδαλο που προκάλεσε σοβαρό διπλωματικό ρήγμα στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Όταν η αυτοκτονία φαντάζει ως δολοφονία
Σαν σήμερα το 2006, ο θάνατος του Τσαλικίδη βγαίνει στο φως, δίνοντας μια νέα, θρίλερ διάσταση στο ήδη σκοτεινό σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η δίωξη που ασκήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αν και καθυστερημένη, ήταν μια μορφή αναγνώρισης του ότι ο χαμός του ίσως να μην ήταν αποτέλεσμα προσωπικής απόφασης, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο και σκοτεινότερο.
Ο Κώστας Τσαλικίδης ήταν νέος, σχεδίαζε ταξίδι με την σύντροφό του και είχε αγοράσει γλυκά λίγες ώρες πριν τον θάνατό του – όχι κάτι που συνηθίζεται από κάποιον που σκοπεύει να δώσει τέλος στη ζωή του.
Η επικρατέστερη εκδοχή, σύμφωνα με πρώην στελέχη της CIA και της ΕΥΠ, είναι πως ο Τσαλικίδης δολοφονήθηκε, όταν κρίθηκε ότι θα μπορούσε να μιλήσει και να αποκαλύψει στοιχεία που θα κατέστρεφαν την μυστική επιχείρηση.
Αν αυτό το έγκλημα έγινε από υπηρεσίες ή από επαγγελματίες εκτελεστές, και ποια ακριβώς μέθοδος χρησιμοποιήθηκε, παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα.
Μια εικόνα που έμεινε
Η μητέρα του τον βρήκε το πρωί της 9ης Μαρτίου, στις 7:35, κρεμασμένο στον στενό διάδρομο του σπιτιού τους, με ένα σχοινί δεμένο από σωλήνα παταριού.
Ο αδερφός του, Παναγιώτης, παρά το σοκ, κατέγραψε το πρόσωπό του με κάμερα υψηλής ανάλυσης. Το βλέμμα του φαινόταν γαλήνιο, σχεδόν ήσυχο. Είχε στείλει μερικά e-mail και πιθανότατα κοιμήθηκε εξαντλημένος.
Ίσως αυτή η αδυναμία, να του στοίχισε τη ζωή…
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.