Η καταδίκη ενός καρδιοχειρουργού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για υπόθεση δωροληψίας προκάλεσε αίσθηση, τόσο για την αυστηρότητα της ποινής όσο και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες στήθηκε η παγίδα σύλληψής του.
Καταδίκη με φυλάκιση και πρόστιμο
Το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Λάρισας έκρινε ένοχο τον γιατρό για δωροληψία, άπαξ και κατ’ επάγγελμα, καθώς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να παραλαμβάνει φάκελο με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Η δίκη, που διήρκεσε σχεδόν έντεκα ώρες, ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης.
Ο γιατρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ. Παράλληλα, το δικαστήριο επέτρεψε η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση να μην εγκαταλείψει τη χώρα και να καταβάλει εγγύηση 15.000 ευρώ. Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Η πρόταση του εισαγγελέα και οι αμφιβολίες για δεύτερη υπόθεση
Ο εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την ενοχή του καρδιοχειρουργού για την πράξη δωροληψίας, συγκεκριμένα για μία μόνο φορά και όχι κατ’ εξακολούθηση, καθώς υπήρξαν αμφιβολίες σχετικά με δεύτερη καταγγελία που είχε κατατεθεί.
Η αρχή της υπόθεσης και η καθοριστική καταγγελία
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας στις αρχές Ιουνίου, με σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς παρουσίασε οξύ πνευμονικό οίδημα.
Σύμφωνα με την κατάθεση της κόρης της στο δικαστήριο, η οποία και προχώρησε στην καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, η μητέρα της έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούσε να γίνει λόγω μεγάλης αναμονής στη λίστα.
Όπως ανέφερε η ίδια:
«Θα σας δώσω το τηλέφωνο να τον ρωτήσετε στα ίσα πόσα χρήματα χρειάζεται για να χειρουργήσει τη μητέρα σας», ήταν τα λόγια που, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, της είπε ένας άλλος γιατρός, υποδεικνύοντας τον κατηγορούμενο καρδιοχειρουργό.
Οι πιέσεις και η παγίδα
Μετά την εγχείρηση της μητέρας της, η γυναίκα κατέθεσε ότι δέχτηκε τηλεφωνικές πιέσεις τόσο από τον ίδιο τον γιατρό όσο και από έναν νοσηλευτή για να καταβάλει το ποσό των 2.500 ευρώ.
Αντί να ενδώσει, απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη. Εκεί στήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, όπου ο γιατρός συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Η υπερασπιστική γραμμή και οι ενστάσεις
Η πλευρά της υπεράσπισης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο κατηγορούμενος είχε συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των χειρουργείων από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από καταθέσεις, όπως εκείνη ενός νοσηλευτή που εμφανίστηκε ως μάρτυρας.
Οι συνήγοροι επεσήμαναν ότι ο γιατρός ουδέποτε έπιασε τον φάκελο με τα χρήματα. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε να γίνουν εξετάσεις για δακτυλικά αποτυπώματα και DNA. Υπογράμμισαν επίσης ότι το χειρουργείο έγινε πριν παραδοθεί ο φάκελος και ότι τα χρήματα παραδόθηκαν από την καταγγέλλουσα στο γραφείο του, μέρες μετά.
Στη δική τους εκδοχή, τέθηκε και το ερώτημα: γιατί η γυναίκα, αφού η μητέρα της είχε ήδη χειρουργηθεί, δεν αρνήθηκε απλά να πληρώσει τα 2.500 ευρώ;
Ο ισχυρισμός του γιατρού
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του υποστήριξε ότι αποτελεί στόχο:
«Δέχομαι πόλεμο από ιδιωτικά συμφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Χωρίς πολιτική αγωγή η δίκη
Ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο της υπόθεσης ήταν η απουσία πολιτικής αγωγής από τη διαδικασία. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση της υπεράσπισης και απέβαλε την παράσταση πολιτικής αγωγής που είχε δηλωθεί.
Πηγή: olarissa.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.