Έφαγε τη μπανάνα που είχε αγοράσει ως έργο τέχνης για 6,2 εκατομμύρια ευρώ
Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους συνδυασμούς τέχνης και καθημερινότητας έλαβε νέα διάσταση, όταν ο επιχειρηματίας Τζάστιν Σαν, που είχε αγοράσει το γνωστό έργο τέχνης με μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο, αποφάσισε να την καταναλώσει μπροστά σε κοινό. Το έργο είχε πωληθεί σε δημοπρασία για το εντυπωσιακό ποσό των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η μπανάνα που το αποτέλεσε αγοράστηκε αρχικά για λιγότερο από ένα δολάριο από έναν πάγκο στο Μανχάταν.
Ένα ακριβό σνακ μπροστά σε δημοσιογράφους
Σε μια συνέντευξη Τύπου σε πολυτελές ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, ο Σαν έκανε κάτι που ελάχιστοι θα περίμεναν: έφαγε τη διάσημη μπανάνα, χαρακτηρίζοντας τη γεύση της εξαιρετική. «Είναι πολύ καλύτερη από άλλες μπανάνες», δήλωσε χαμογελώντας. Το έργο, που φέρει την υπογραφή του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν και φέρει τον τίτλο Comedian, είχε προκαλέσει ήδη θύελλα συζητήσεων από την πρώτη του παρουσίαση.
Από τη δημοπρασία στο… πιάτο
Ο Σαν ήταν ένας από τους επτά πλειοδότες που διεκδίκησαν το έργο στη δημοπρασία του Sotheby’s, ενώ αποκάλυψε ότι η απόφασή του να φάει τη μπανάνα πάρθηκε σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. «Η κατανάλωσή της μπροστά στις κάμερες μπορεί να γίνει μέρος της ιστορίας του έργου», εξήγησε στην ομιλία του.
Η μπανάνα που δίχασε την τέχνη
Το έργο τέχνης είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2019 στην έκθεση Art Basel, στο Μαϊάμι Μπιτς, και είχε πυροδοτήσει συζητήσεις για το τι μπορεί να θεωρηθεί τέχνη. Σύμφωνα με τον δημιουργό, στόχος του ήταν ακριβώς αυτό: να προκαλέσει ερωτήματα. Ο Σαν, από την πλευρά του, παρομοίασε την εννοιολογική τέχνη με την τεχνολογία blockchain και τα NFT, επισημαίνοντας την άυλη φύση και των δύο.
Δάκρυα από τον πωλητή της μπανάνας
Η μπανάνα που αποτέλεσε το επίκεντρο της τέχνης είχε αγοραστεί από έναν πωλητή φρούτων στο Upper East Side του Μανχάταν, τον Shah Alam, για λιγότερο από ένα δολάριο. Όταν πληροφορήθηκε ότι η μπανάνα που πούλησε αγοράστηκε αργότερα για εκατομμύρια, ξέσπασε σε δάκρυα. «Δεν έχω δει ποτέ τέτοιου είδους χρήματα», είπε ο Alam, ένας 74χρονος που εργάζεται με 12 δολάρια την ώρα.
Δέσμευση για 100.000 μπανάνες
Συγκινημένος από την ιστορία του Alam, ο Σαν υποσχέθηκε να αγοράσει 100.000 μπανάνες από το πάγκο του και να τις μοιράσει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας την καθημερινότητα με την τέχνη. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ήθελε να επισκεφτεί τον Alam προσωπικά.
Η τέχνη συνεχίζεται
Το έργο Comedian δεν περιορίζεται στη φυσική του μορφή, καθώς ο ιδιοκτήτης λαμβάνει πιστοποιητικό γνησιότητας και οδηγίες αντικατάστασης της μπανάνας, όταν αυτή χαλάσει. Στην εκδήλωση, όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν ως αναμνηστικό μία μπανάνα και ένα ρολό κολλητικής ταινίας. «Όλοι έχουν μια μπανάνα να φάνε», αστειεύτηκε ο Σαν.
Η πράξη του Σαν φαίνεται πως όχι μόνο ενισχύει τη συμβολική διάσταση του έργου, αλλά και δημιουργεί νέα αφήγηση για τη σχέση τέχνης, ζωής και συμβολισμού.
Με πληροφορίες από Guardian
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.