Ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, σε ηλικία 92 ετών. Η πνευματική του πορεία, που ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, ενώ τα έργα του διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική γραφή με το μοναδικό του ύφος και τις συγκλονιστικές ιστορίες του.
Μια πορεία γεμάτη συγγραφικά επιτεύγματα
Ο Θανάσης Βαλτινός έκανε την εμφάνισή του στον χώρο των γραμμάτων τη δεκαετία του ’50 και καθιερώθηκε γρήγορα, προσφέροντας στη λογοτεχνία ορισμένα από τα πιο συζητημένα έργα της εποχής. Από την «Ορθοκωστά» μέχρι το «Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» και το «Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο», ο Βαλτινός χειρίστηκε τον λόγο με μια ωριμότητα και ευαισθησία που τον ανέδειξε σε κεντρική μορφή των ελληνικών γραμμάτων.
Γεννημένος στην Καράτουλα Κυνουρίας, ο Βαλτινός διαμόρφωσε τη γραφή του επηρεασμένος από τις ρίζες και τις εμπειρίες του, αποτυπώνοντας μέσα από τα έργα του τις προσωπικές και κοινωνικές του ανησυχίες.
Μια ζωή γεμάτη …μετακινήσεις και εμπειρίες
Η οικογένεια του Βαλτινού, εξαιτίας των δυσκολιών της εποχής, μετακινήθηκε σε διάφορες πόλεις κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Έτσι, ο ίδιος βρέθηκε να φοιτά σε σχολεία της Σπάρτης, του Γυθείου και της Τρίπολης, αποκομίζοντας εμπειρίες που αργότερα θα γίνονταν καύσιμο για τη συγγραφική του δημιουργία. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε οριστικά από το 1950, παρακολουθώντας μαθήματα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου και σε σχολή κινηματογράφου, γεγονός που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα καριέρα του στον κινηματογράφο.
«Έφυγε ήσυχα ο μεγάλος μας συγγραφέας» σημείωσε με συγκίνηση η εκδότριά του, Εύα Καραϊτίδη, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Η συμβολή του Θανάση Βαλτινού στη σύγχρονη λογοτεχνία
Ο Θανάσης Βαλτινός ήταν γεννημένος το 1932 και από νεαρή ηλικία ξεχώρισε ως πεζογράφος και διηγηματογράφος. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Σπανός, και ο τόπος γέννησής του, η Καράτουλα, διαμόρφωσε τις πρώτες αναμνήσεις του, που θα επηρέαζαν βαθιά το συγγραφικό του έργο. Η πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία ήρθε το 1958 με το διήγημα «Κατακαλόκαιρο», το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ταχυδρόμος.
Το 1963, δημοσιεύοντας την «Κάθοδο των εννιά», προσέγγισε με θαρραλέο τρόπο τη θεματολογία του εμφυλίου πολέμου, αναδεικνύοντας τη δυσκολία των εποχών και τον αγώνα των ανθρώπων να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους.
Η συμβολή του στον ελληνικό κινηματογράφο
Πέρα από τη λογοτεχνία, ο Βαλτινός συνέβαλε και στον ελληνικό κινηματογράφο, συνεργαζόμενος με σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Κάρολος Κουν και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ξεχώρισε το 1984, όταν τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για το «Ταξίδι στα Κύθηρα», σε σκηνοθεσία Αγγελόπουλου, έργο που αναδεικνύει τη βαθιά γνώση του για τη γλώσσα και τη γραφή του κινηματογράφου.
Ο Θανάσης Βαλτινός θα μείνει στη μνήμη όχι μόνο ως ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της εποχής του, αλλά και ως μια πολυσχιδής προσωπικότητα που άφησε το αποτύπωμά της σε κάθε πτυχή της ελληνικής πνευματικής ζωής.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.