Ο ναύαρχος Αντώνης Θεοχάρης έφυγε από τη ζωή
Μια εμβληματική μορφή του Πολεμικού Ναυτικού
Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο ναύαρχος Αντώνης Θεοχάρης, ένας από τους σημαντικότερους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και πρωταγωνιστής του «Κινήματος του Ναυτικού», που αντιστάθηκε στη Χούντα.
Η πορεία του στο Πολεμικό Ναυτικό
Ο Αντώνης Θεοχάρης ξεχώρισε από νωρίς στην καριέρα του. Ως αρχηγός της τάξης του, έδειξε ηγετικές ικανότητες που τον ανέδειξαν σε κεντρική φυσιογνωμία του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός στο Κίνημα του Ναυτικού, μιας από τις πιο σημαντικές απόπειρες αντίστασης ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς.
Για τη δράση του, συνελήφθη και εκτοπίστηκε από το καθεστώς της Χούντας, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα της αντίστασης.
Ο κυβερνήτης του «Κανάρης» και το σχέδιο δράσης
Ο Θεοχάρης υπήρξε κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Κανάρης» και μέλος της ηγετικής ομάδας του Κινήματος από το 1968. Μάλιστα, ήταν αυτός που συνέταξε το αρχικό σχέδιο δράσης του.
Το 1974, όταν η πολιτική κατάσταση ήταν κρίσιμη, έλαβε εντολή από τον Ευάγγελο Αβέρωφ να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της αποστολής του ήταν να προστατεύσει τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή από ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας.
Ο ρόλος του στα μέσα ενημέρωσης
Η δράση του δεν περιορίστηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο ναύαρχος Θεοχάρης άφησε το αποτύπωμά του και στον χώρο των ΜΜΕ, καθώς ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Mega Channel.
Αρχικά υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής του σταθμού από το 1988 έως το 1994, ενώ αργότερα ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου (1996-1998). Στη συνέχεια, επέστρεψε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, συνεχίζοντας να έχει ενεργό ρόλο στη λειτουργία του καναλιού.
Συνδεόταν με τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, καθώς οι δύο άνδρες υπήρξαν συμμαθητές στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, γεγονός που ενίσχυσε τη συνεργασία τους.
Η ζωή και το έργο του Αντώνη Θεοχάρη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η συμβολή του στον στρατιωτικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα θα παραμείνει ανεξίτηλη.