Γερμανία: 100 αιτήσεις αλλαγής φύλου καθημερινά
Από την 1η Νοεμβρίου, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία περί αυτοδιάθεσης (SBGG), περίπου 100 άτομα καθημερινά υποβάλλουν αίτηση για αλλαγή του φύλου και του ονόματός τους. Η διαδικασία, που πλέον είναι απλοποιημένη, έχει φέρει στο φως τόσο ιστορίες ανθρώπων που αξιοποιούν τη δυνατότητα αυτή όσο και προκλήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου.
Πώς λειτουργεί η νέα νομοθεσία
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν νέο φύλο και όνομα μία φορά κάθε 12 μήνες. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, όπως περιγράφει ο 28χρονος Κάσπερ, που υπέβαλε αίτηση για να καταγραφεί ως γυναίκα στο ληξιαρχείο του Αμβούργου. «Δεν χρειάστηκε καμία ιατρική συμβουλή. Συμπλήρωσα έξι φόρμες, έδειξα το πιστοποιητικό γέννησής μου, και αυτό ήταν», λέει ο ίδιος.
Η αλλαγή του φύλου και η έκδοση νέων εγγράφων κοστίζουν 35,50 ευρώ. Ο Κάσπερ, που θα παραλάβει τη νέα του ταυτότητα ως «Κλάρα» τον Φεβρουάριο, σχεδιάζει να υποβάλει ξανά αίτηση μετά από ένα χρόνο για να επιστρέψει στο προηγούμενο φύλο και όνομα, δοκιμάζοντας έτσι τη διαδικασία στην πράξη.
Αριθμοί και γεωγραφική κατανομή
Μέχρι το τέλος του 2023, είχαν υποβληθεί πάνω από 4.361 αιτήσεις για αλλαγή φύλου και ονόματος. Οι περισσότερες καταγράφονται στο Βερολίνο, ενώ ακολουθούν η Λειψία, η Κολωνία, το Ντίσελντορφ, η Δρέσδη και η Βρέμη.
Εκμετάλλευση των νομικών παραθύρων
Η απλοποιημένη διαδικασία έχει ωστόσο δημιουργήσει ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάχρηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Σβεν Λίμπιχ, που είχε καταδικαστεί για υποκίνηση μίσους και συκοφαντική δυσφήμηση. Ο Λίμπιχ υπέβαλε αίτηση αλλαγής φύλου και ονόματος, και εμφανίστηκε στο δικαστήριο ως «Μάρλα-Σβένγια Λίμπιχ». Δήλωσε μάλιστα ότι φοβάται τις διακρίσεις στις φυλακές, εγείροντας ερωτήματα για το πού θα εκτίσει την ποινή του.
Δικαστικές και κοινωνικές προκλήσεις
Η αλλαγή του διοικητικά καταγεγραμμένου φύλου δεν συνεπάγεται αυτόματη αλλαγή της φυλακής, διευκρινίζουν οι αρχές. Ο εισαγγελέας στο Χάλε δήλωσε πως κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ υπογράμμισε ότι η ταυτότητα του ατόμου δεν αναιρεί τα αδικήματα που διέπραξε.
Η νομοθεσία για την αυτοδιάθεση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αλλά η εφαρμογή της φέρνει στο προσκήνιο νομικές και ηθικές προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση.
Πηγή: kathimerini.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.