Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και πρόεδρος του κόμματος SDSM, μετά την συντριπτική ήττα του στις δημοτικές εκλογές.
Συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή (31/10), στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς έχασε με μεγάλη διαφορά τόσο στον δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας όπου στήθηκαν σήμερα κάλπες.
Αργά το βράδυ της Κυριακής (31/10), ο Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του κόμματός του.
Ο Ζάεφ είπε ότι εξακολουθεί να θέλει να δει το κόμμα του, SDSM, να παραμένει στην εξουσία και να συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα, μέσω του συνασπισμού του με το DUI και μια σειρά άλλων κομμάτων, πιθανότατα διορίζοντας έναν συνεργάτη του ως Πρωθυπουργό.
“Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα άσχημα αποτελέσματα σε αυτές τις εκλογές. Περιμένω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα παραμείνουν, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Θα παραμείνω Πρωθυπουργός την επόμενη περίοδο έως ότου αναδιοργανώσουμε μια νέα κυβέρνηση με προοδευτική πλειοψηφία που υπάρχει και θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο μέλλον. Έχουμε εξαιρετικές ευκαιρίες στα δύο χρόνια που έχουμε μπροστά μας, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να πετύχουμε οικονομική επιτυχία“, είπε ο Ζάεφ.
Ο ίδιος είχε δεσμευθεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι εάν το κόμμα του υποστεί μεγάλη ήττα στις δημοτικές εκλογές θα αποχωρήσει από τη θέση του.
Ο Ζάεφ έχει 62 από τις 120 έδρες στο Κοινοβούλιο. Η αξιοπιστία πολλών από τους συμμάχους του είναι αβέβαιη, ειδικά μετά την ήττα του στις τοπικές εκλογές, στις οποίες ονομαστικοί σύμμαχοι όπως το DOM και το LPD έκαναν ανοιχτά εκστρατεία εναντίον του, ενώ άλλοι, όπως το DUI, προφανώς δεν στήριξαν τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πρωθυπουργός της χώρας από τον Μάιο του 2017.
Τον Ιούνιο του 2018 ο Ζόραν Ζάεφ και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, υπέγραψαν την Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία αντικάτεστησε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και κατήργησε τη συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας και την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετονομάζοντας και αναγνωρίζοντας καθολικά τη χώρα ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η ψήφιση της συμφωνίας προκάλεσε αντιδράσεις και στις δύο χώρες.
Η επόμενη μέρα στη Β. Μακεδονία
Μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών ήταν το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αργά χθες βράδυ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απώλεσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποστήριξε πως στη χώρα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν σημαίνει πάντως απαραιτήτως τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, στη δήλωση παραίτησής του, επανέλαβε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την θητεία της και πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
Η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω ισχνή (υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας). Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους, μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιο – ή κάποια – από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αποφασίσει την άρση την εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση και τη «μεταπήδηση» στην αντιπολίτευση και στο VMRO-DPMNE, το οποίο, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, άνευ εκλογών.
Σε περίπτωση που δεν «ευοδωθεί» κανένα από τα δύο σενάρια, θα προκηρυχθούν στη χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι από σήμερα, η Βόρεια Μακεδονία έχει κυβέρνηση υπό παραίτηση.
Στις χθεσινές εκλογές κρίθηκαν συνολικά 44 δήμοι, με σημαντικότερο τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων (700.000 κάτοικοι), στον οποίο η υποψήφια Ντανέλα Άρσοφσκα, ανεξάρτητη αλλά υποστηριζόμενη ανοικτά από το VMRO-DPMNE, επικράτησε με διαφορά 14 εκατοστιαίων μονάδων του απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων και εκ νέου υποψηφίου του SDSM, του Πέτρε Σιλέγκοφ.
Το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Μπίτολα (Μοναστήρι) και στην Οχρίδα, ενώ στο Κουμάνοβο, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επικράτησε «αντάρτης» του SDSM.
Πηγές: news24.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.