Η πανσέληνος του Απριλίου, γνωστή και ως «ροζ πανσέληνος», θα εμφανιστεί φέτος στον νυχτερινό ουρανό την Κυριακή 13 Απριλίου, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων. Εξαιτίας της χρονικής της σύμπτωσης με το Πάσχα, συχνά αποκαλείται και «Πασχαλινό Φεγγάρι».
Πότε και πώς να τη δείτε καλύτερα
Όπως συμβαίνει κάθε μήνα, έτσι και αυτή τη φορά, η Σελήνη θα φαίνεται πιο μεγάλη και πιο λαμπερή λίγο μετά τη δύση του ηλίου, η οποία στην Ελλάδα θα σημειωθεί στις 7:59 μ.μ. Αν όμως θέλετε να απολαύσετε την πανσέληνο στο απόγειό της, τότε η καλύτερη ώρα παρατήρησης είναι στις 03:08 τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Γιατί λέγεται «ροζ πανσέληνος»;
Η ονομασία της προέρχεται από τις παραδόσεις των αυτόχθονων φυλών της Βόρειας Αμερικής. Η λέξη «ροζ» δεν σχετίζεται με το χρώμα της Σελήνης αλλά με το άνθος Phlox Subulata – ένα ροζ λουλούδι που ανθίζει κάθε άνοιξη και συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Απριλιάτικη πανσέληνος πήρε αυτή την ιδιαίτερη ονομασία.
Μην περιμένετε ροζ χρώμα
Παρόλο που λέγεται «ροζ πανσέληνος», το φεγγάρι δεν αποκτά πραγματικά αυτή την απόχρωση. Η εμφάνισή του μπορεί να είναι απλώς λίγο πιο φωτεινή από άλλες πανσελήνους, και σπάνια – και μόνο για λίγες στιγμές – ίσως να φαίνεται ελαφρώς ροζ, εξαιτίας της αντανάκλασης του φωτός του ήλιου, κυρίως όταν είναι χαμηλά στον ορίζοντα.
Άλλες ονομασίες και συμβολισμοί
Η συγκεκριμένη πανσέληνος έχει λάβει και άλλα παραδοσιακά ονόματα ανάλογα με τις περιοχές και τις κουλτούρες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι ονομασίες:
«Το φεγγάρι που σπάει τον πάγο»
«Το φεγγάρι του βατράχου»
«Το φεγγάρι που εμφανίζεται το κόκκινο γρασίδι»
Όλες αυτές οι εκφράσεις αναφέρονται στις μεταβολές της φύσης, την άνοιξη, και στην επιστροφή της ζωής μετά τον χειμώνα.
Και άλλες παραδοσιακές ονομασίες
Ανάλογα με την τοπική παράδοση, μπορεί επίσης να την ακούσετε ως:
«Φεγγάρι των αυγών»
«Φεγγάρι του φύτρου»
«Φεγγάρι των ψαριών»
Όλες οι παραπάνω αναφορές αντικατοπτρίζουν τις δραστηριότητες και τις παρατηρήσεις των ανθρώπων εκείνης της περιόδου, που συνήθως σχετίζονται με τη γεωργία, τη φύση και την αναπαραγωγή.
Σαρακοστιανό ή Πασχαλινό;
Ανάλογα με το πότε συμβαίνει η πανσέληνος σε σχέση με την εαρινή ισημερία, αλλάζει και η ονομασία της. Όταν πέφτει πριν από την ισημερία, λέγεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι». Όταν όμως ακολουθεί την εαρινή ισημερία – όπως συμβαίνει φέτος – τότε αποκαλείται «Πασχαλινό Φεγγάρι», συνδέοντας τη φυσική αυτή φάση με το θρησκευτικό ημερολόγιο.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.