Ψαράδες βρήκαν θησαυρό στην κοιλιά φάλαινας: «Αυτή είναι μια ιστορία για το πώς μια φάλαινα άλλαξε τη ζωή ψαράδων σε μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο».
Πάμφτωχοι ψαράδες στην Υεμένη βρήκαν έναν θησαυρό στα σωθικά φάλαινας
«Αυτή είναι μια ιστορία για το πως μια φάλαινα άλλαξε τη ζωή μιας ομάδας ψαράδων σε μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο». Με τα λόγια αυτά αρχίζει η αφήγηση στο βίντεο του BBC για μια πραγματικά εκπληκτική ιστορία που μοιάζει με παραμύθι.
«Ένιωθα τόσο ωραία. Υπέροχα συναισθήματα που δεν μπορώ να περιγράψω», λέει ένας από τους ψαράδες ενώ ένας συνάδελφός του ευχαριστεί τον Θεό για την καλή τους τύχη.
Τι συνέβη όμως που τους χάρισε τόσο μεγάλη χαρά;
Τριανταπέντε ψαράδες στη Νότια Υεμένη εντόπισαν το κουφάρι μιας φάλαινας φυσητήρα που επέπλεε στον Κόλπο του Άντεν. Όπως σύντομα ανακάλυψαν μέσα στο θηλαστικό ήταν κρυμμένος ένα θησαυρός.
Για την ακρίβεια, βρήκαν μεγάλη ποσότητα άμβρας, που όπως αποδείχθηκε η αξία της έφτανε το 1,5 εκατ. δολάρια -ποσό πολύ μεγάλο για τη Δύση και αστρονομικό για μια φτωχή χώρα όπως η Υεμένη.
Τι είναι όμως η άμβρα και γιατί είναι τόσο πολύτιμη;
Η άμβρα είναι μια σπάνια, παράξενη σκουρόχρωμη ουσία που εκκρίνεται από την φάλαινα φυσητήρα και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία για την διατήρηση της έντασης του αρώματος.
Η άμβρα είναι μια πολύτιμη και γνωστή στον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Μελέτες αναφέρουν πως την χρησιμοποιούσαν στην ιατρική αλλά και πως είχε χρήση και ως αφροδισιακό.
Είναι κολλώδης, μοιάζει με λιωμένο κερί και εντοπίζεται στα εντόσθια των φαλαινών όπου και παράγεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς μόνο οι φάλαινες φυσητήρες παράγουν την σπάνια ουσία άμβρα και πάλι μόλις εντοπίζεται σε μόλις 1% έως 5% του πληθυσμού τους.
Συγκριμένα οι φάλαινες τρώνε καλαμάρια και το ράμφος αυτών μπορεί να βλάψει τα μεγάλα αυτά θηλαστικά προκαλώντας βλάβες στο έντερό τους. Έτσι ο οργανισμός τους παράγει μια ουσία που τις βοηθάει να γλιστρήσει στο πεπτικό τους σύστημα χωρίς να τραυματιστούν. Και αυτή η ουσία είναι η άμβρα.
Σημειώνεται πως η φάλαινες φυσητήρες απειλούνται και η πώληση άμβρας απαγορεύεται σε πολλές χώρες. Για πολλές όμως θεωρείται ένα προσοδοφόρο προϊόν που δεν χρειάζεται να πετάγεται στα σκουπίδια.
’Μυρίζει άσχημα αλλά τα χρήματα είναι πολλά”
«Εάν βρεις άμβρα φάλαινας, έχεις βρει θησαυρό» λέει ένας από τους τυχερούς αλιείς. «Ένας από τους ψαράδες, από την Σεριάχ, μας φώναξε και μας είπε: Είναι μια φάλαινα και μπορεί να έχει άμβρα». Οι ψαράδες τον ακολούθησαν και μόλις πλησίασαν το κουφάρι αισθάνθηκαν την έντονη μυρωδιά της άμβρας και αμέσως κατάλαβαν πως το θηλαστικό είχε κάτι σημαντικό να τους προσφέρει.
Όπως εξηγεί, κατάφεραν να βγάλουν στην στεριά το κουφάρι του θηλαστικού και να το ανοίξουν για να δουν εάν υπάρχει κάτι στην κοιλιά του. «Και ναι ήταν άμβρα!».
«Όταν βρήκαμε την άμβρα ήμουν τόσο χαρούμενος» λέει ένας από ψαράδες ενώ ένας άλλος αναφέρεται στην αξία του ευρήματος. «Μιλάμε για απίστευτο ποσό». Η μυρωδιά, όπως λέει, ήταν δυσάρεστη «αλλά τα χρήματα είναι πολλά».
Ο λαός της Υεμένης υποφέρει επί χρόνια εξαιτίας το εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 80% του πληθυσμού ζει στα όρια της πείνας.
Γι’ αυτούς τους ψαράδες λοιπόν, αυτή η τρομερή ανακάλυψη άλλαξε τα πάντα στη ζωή τους.
«Είμαστε όλοι φτωχοί» λέει ένας. Και ο άλλος «Δεν περιμέναμε ποτέ ότι αυτό το πράγμα θα μας χάριζε ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό».
Τα κέρδη από την άμβρα, οι ψαράδες τη Υεμένης πάντως τα μοίρασαν ισόποσα μεταξύ τους ενώ έδωσαν επίσης μέρος αυτών σε ανθρώπους που τους βοήθησαν αλλά και σε όσους συγχωριανούς τους ήταν σε μεγάλη ανάγκη.
«Αγοράσαμε σπίτι. Θα παντρευτούμε σύντομα» λέει ενθουσιασμένος ένας νεαρός ψαράς ενώ συνάδελφός του στέκεται στη βοήθεια που πρόσφεραν στα νοικοκυριά που είχαν ανάγκη.
Οι τυχεροί ψαράδες αγόρασαν σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αλλά παρά τον νεοαποκτηθέτνα πλούτο τους, συνεχίζουν να ψαρεύουν.
«Είναι σαν ένα απίστευτο όνειρο. Αλλά πρέπει να συνεχίσω να βγαίνω στη θάλασσα ακόμη και εάν δεν πιάνω κάτι. Είναι στο αίμα μου».
Πηγή: BBC
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.