Η υπόθεση που αποκαλύπτεται μέσα από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνει στο φως ένα εκτεταμένο δίκτυο, με εμπλοκή κρατικών στελεχών και πολιτικών προσώπων, που φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ενός καλά οργανωμένου μηχανισμού.
Καλά οργανωμένο κύκλωμα με διασυνδέσεις στην κρατική διοίκηση
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει εντοπίσει την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έως τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και σε συνεργαζόμενες ιδιωτικές εταιρίες. Οι ερευνητές μιλούν για ένα δίκτυο που εκμεταλλευόταν πληροφορίες εκ των έσω για να αποσπά ευρωπαϊκά χρήματα.
Το ρεπορτάζ του Star αποκαλύπτει πως στο σχήμα εμπλέκονται ανώτατα στελέχη του Υπουργείου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, τεχνικοί σύμβουλοι αλλά και ιδιοκτήτες Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων.
Όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία:
«Η φερόμενη δόλια κατανομή δικαιωμάτων πληρωμής από το εθνικό απόθεμα οργανώθηκε με συστηματικό τρόπο και σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα από εγκληματικές ομάδες…»
Βαρύτατες κατηγορίες για οικονομικά εγκλήματα
Η Εισαγγελία εξετάζει ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις όπως:
– Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
– Υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων
– Υποκίνηση και συνέργεια σε υπεξαίρεση
Το δίκτυο είχε εξαπλωθεί σε όλη την αλυσίδα διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων, με κύριο στόχο την παραπλάνηση των ευρωπαϊκών αρχών και την ιδιοποίηση δημόσιου χρήματος.
Οι αναφορές για Βορίδη και Αυγενάκη στη δικογραφία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η εισαγγελική πρόταση κάνει ρητή αναφορά στους πρώην Υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στα εξής αδικήματα:
“Λαμβάνοντας υπόψη ότι, κατά τη διάρκεια της παρούσας έρευνας, προέκυψαν ενδείξεις για αδικήματα (i) συνέργειας σε κατάχρηση κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και (ii) ηθικής αυτουργίας στην τέλεση κατάχρησης κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης \[Άρθρο 22(1) του Κανονισμού EPPO, 5(1), 4(3) και 4β της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1371], τα οποία υπάγονται στο εθνικό δίκαιο ως:
(α) Συνέργεια σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ.
(β) Ηθική αυτουργία σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ. \[Άρθρα 26α, 27, 46(1), 47, 94, 98, 390(1)(β-α) του Ποινικού Κώδικα και 24(4), 26(1)(3) του Ν. 4689/2020].”
Οι περίοδοι υπουργίας και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα
Τα συγκεκριμένα αδικήματα φέρονται να συνδέονται με τη θητεία των δύο υπουργών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
– Ο Μάκης Βορίδης υπηρέτησε ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις 9 Ιουλίου 2019 έως τις 5 Ιανουαρίου 2021.
– Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλαβε το ίδιο χαρτοφυλάκιο από τις 27 Ιουνίου 2023 έως τις 14 Ιουνίου 2024.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.