Ο ξαφνικός θάνατος του 61χρονου Χρήστου Σταυριανίδη στο παρθένο δάσος του Φρακτού στη Δράμα, συγκλονίζει ακόμη την τοπική κοινωνία. Η υπόθεση της μοιραίας συνάντησης με αρκούδα φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα, αλλά και την αλυσίδα των γεγονότων που, όπως φαίνεται, ξεκίνησαν από τον σκύλο που συνόδευε τον πεζοπόρο.
«Ο σκύλος ξεκίνησε την ιστορία»
Ο Χρήστος Ράμος, πρόεδρος των εθελοντών διασωστών του ΟΦΚΑΘ, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο δάσος, συμμετέχοντας στις έρευνες εντοπισμού του πεζοπόρου. Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» την Πέμπτη (12.06.2025), δήλωσε ξεκάθαρα πως η παρουσία αρκούδας στο σημείο δεν αμφισβητείται.
«Επειδή ακούγονται πολλά θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό που θα πω γιατί είδα το βίντεο που έχει καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης. Ναι φυσικά υπάρχει αρκούδα, ναι φυσικά υπάρχει βίντεο που δείχνει την αρκούδα, ακούμε τον βρυχηθμό της, ακούμε την επίθεση του σκύλου. Την επόμενη μέρα είδα πατήματα, σπασμένα κλαδιά», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τραγική εξέλιξη προκλήθηκε επειδή το ζώο αιφνιδιάστηκε από τον σκύλο που πιθανώς του επιτέθηκε. Ο Ράμος επισήμανε ότι το σκυλί, άθελά του, προκάλεσε την αρκούδα, η οποία αντέδρασε αμυντικά.
«Αν η αρκούδα πήγε να φάει (σ.σ. τη σορό) θα είχε και νύχια, θα είχε και δαγκώματα. Η αρκούδα αιφνιδιάστηκε από το σκυλί. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο σκύλος, γιατί ο σκύλος το ξεκίνησε όλα, άθελά του φυσικά, μπορεί (σ.σ. η αρκούδα) να γυρνούσε και να έφευγε κιόλας. Το θέμα είναι ότι ο σκύλος ξεκίνησε την όλη ιστορία και η αρκούδα αιφνιδιάστηκε και έκανε αυτό που έκανε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γιατί δεν βρέθηκαν ίχνη επίθεσης από αρκούδα
Ένα από τα ερωτήματα που προκάλεσαν σύγχυση ήταν η διαπίστωση του ιατροδικαστή πως στη σορό του πεζοπόρου δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια από επίθεση αρκούδας. Ο Χρήστος Ράμος έδωσε και σε αυτό απάντηση:
«Έγιναν όλα λάθος», σχολίασε, εξηγώντας πως η αρκούδα πιθανώς δεν είχε σκοπό να τραφεί, αλλά αντέδρασε από αιφνιδιασμό.
Η μαρτυρία του συνοδοιπόρου
Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τη μαρτυρία του φίλου του Χρήστου Σταυριανίδη, ο οποίος ήταν μαζί του εκείνη τη μέρα και περιέγραψε με συγκίνηση όσα είδε:
«Ο άνθρωπος είχε έναν σπασμένο θώρακα. Πώς έσπασε; Είχε 2,5 κιλά αίμα μέσα στα πνευμόνια του. Η αρκούδα μπορεί να μην του επιτέθηκε, μπορεί να τον χτύπησε με τον ώμο της την ώρα που έφευγε και να τον πέταξε κάτω. Το ζώο ”έφαγε” δύο σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο, δεν έβλεπε τι έκανε εκείνη την ώρα. Δεν ειπώθηκε από κανέναν ότι του χύμηξε για να τον δαγκώσει. Μπορεί να τον χτύπησε με το σώμα. Είναι κι αυτό ένα σενάριο», είπε.
Ο συνοδοιπόρος μάλιστα ανέφερε πως είδε τον φίλο του να τινάζεται στον αέρα και να πέφτει από ύψος πέντε μέτρων, κάτι που εξηγεί τα θανάσιμα τραύματα χωρίς εμφανή ίχνη επίθεσης με νύχια ή δόντια.
Τι απαγορεύει η νομοθεσία
Η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει και μια άλλη σημαντική πτυχή: τη νομική απαγόρευση εισόδου σκύλων, αλλά και ανθρώπων, σε παρθένα δάση και εθνικούς δρυμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής, κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά από τη νομοθεσία, για την προστασία της άγριας ζωής και την αποφυγή ανεπιθύμητων επαφών με ζώα του οικοσυστήματος.
Η παρουσία του σκύλου, αν και έγινε χωρίς πρόθεση, φέρεται να ήταν ο καταλύτης της τραγωδίας.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ράμος: «Έγιναν όλα λάθος».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.