Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Μην φάτε ξανά αυτά τα 6 θαλασσινά – Κίνδυνος για την υγεία σας

Προσοχή: Αυτά τα 6 θαλασσινά μπορεί να περιέχουν μικροπλαστικά – Τι λένε οι επιστήμονες

Η παρουσία μικροπλαστικών σε συγκεκριμένα θαλασσινά που καταναλώνονται ευρέως από τους ανθρώπους έχει προκαλέσει ανησυχία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, μικρότερα από 5 χιλιοστά, συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρκίνος και βλάβες στο DNA.

Τα θαλασσινά και ο κίνδυνος μικροπλαστικών

Η έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Όρεγκον, ανέλυσε 1.800 δείγματα θαλάσσιων πλασμάτων, μεταξύ αυτών ρέγγα, σολομός και ροζ γαρίδες. Διαπιστώθηκε ότι το 99% αυτών περιείχε μικροπλαστικά, τα οποία δεν παρέμειναν μόνο στο έντερο αλλά διείσδυσαν και σε άλλους ιστούς, όπως οι μύες. Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Susanne Brander, «αυτό έχει ευρείες επιπτώσεις για τον άνθρωπο».

Η νέα μελέτη

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε έξι είδη θαλασσινών, που είτε ψαρεύτηκαν στα ύδατα του Όρεγκον είτε αγοράστηκαν από τοπικά καταστήματα. Τα δείγματα περιελάμβαναν ροζ γαρίδα, ρέγγα, λάμπραινα, μαύρο πετρόψαρο, γιλάρι και βασιλικό σολομό. Τα μικρότερα είδη, όπως οι γαρίδες και οι ρέγγες, φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροπλαστικών, πιθανότατα λόγω της διατροφής τους με ζωοπλαγκτόν.

Η καθηγήτρια Elise Granek εξηγεί: «Το ζωοπλαγκτόν που βρίσκεται στη βάση της τροφικής αλυσίδας συχνά περιέχει πλαστικά, τα οποία καταναλώνονται από μικρότερα ψάρια και γαρίδες».

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τα θαλασσινά

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αποφυγή θαλασσινών δεν εξαλείφει τον κίνδυνο κατανάλωσης μικροπλαστικών. Όπως αναφέρουν, τα μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί σε πολλά τρόφιμα, από νερό και μπύρα μέχρι λαχανικά και τόφου.

«Αυτό που ρίχνουμε στο περιβάλλον επιστρέφει στο πιάτο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Granek. Αντί για πανικό, οι ερευνητές συνιστούν τη μείωση της χρήσης πλαστικών, ώστε να περιοριστεί η διάχυση μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

Οι ευρύτερες επιπτώσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται μικροπλαστικά στα θαλασσινά. Μελέτες από το 2020 και το 2021 εντόπισαν πλαστικά σε καλαμάρια, γαρίδες, καβούρια και ακόμα και σε ψαροκροκέτες. Παρότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία μας δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές επιπτώσεις, όπως καρκίνος και κυτταρικές βλάβες.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν μια υπενθύμιση της ανάγκης για πιο υπεύθυνη διαχείριση πλαστικών αποβλήτων και πιο βιώσιμες πρακτικές παραγωγής.

Exit mobile version