Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αποφάσισε να καταθέσει στην Εισαγγελία όλα τα στοιχεία που αφορούν «τις σχέσεις του εκδοτικού συγκροτήματος του Γιάννη Κουρτάκη με χρηματοδότηση από τον υπόδικο για το Noor 1, οι οποίες δεν προκάλεσαν κάποια αυτεπάγγελτη έρευνα».
Την πρόθεση να καταθέσει στην Εισαγγελία όλα τα στοιχεία που αφορούν τις τις σχέσεις του εκδοτικού συγκροτήματος του Γιάννη Κουρτάκη με χρηματοδότηση από τον υπόδικο για το Noor 1 δημοσιοποίησε μέσω της εφημερίδας Documento, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της Documento News:
«Το Documento μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του εκδοτικού συγκροτήματος του Γιάννη Κουρτάκη με χρηματοδότηση από τον υπόδικο για το Noor 1,οι οποίες δεν προκάλεσαν κάποια αυτεπάγγελτη έρευνα, θα καταθέσει όλα τα στοιχεία στην Εισαγγελία.
Εκτός από τη σχέση του Κουρτάκη με τις offshore τoυ υπόδικου για το Noor 1, αποδεικνύεται πως η Τράπεζα όταν απέστειλε σχετικά έγγραφα μετά από αίτημα της Επιτροπής της Βουλής που ερευνούσε τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ, απέκρυψε επιμελώς τα στοιχεία που αποδείκνυαν τη σχέση με αυτούς που η Εισαγγελία κατηγορεί για μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης.
Nα σημειωθεί δε ότι με αντίστοιχη μηνυτήρια αναφορά του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, είχε ξεκινήσει και η έρευνα κατά της Marfin και του Ανδρέα Βγενόπουλου που αργότερα οδήγησε στις σχετικές διώξεις.
Ακολουθεί το αποκαλυπτικό δημοσίευμα που θα κατατεθεί στην Εισαγγελία.
Εκπρόσωπος σε offshore εταιρεία, ένας λογαριασμός της οποίας ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων μπήκε ως εγγύηση προκειμένου ο Γιάννης Κουρτάκης να λάβει δάνειο 800.000 ευρώ το 2014 από την Εθνική Τράπεζα για την αγορά του Ρ/Σ Παραπολιτικά, ήταν ο Νίκος Συντυχάκης, δεξί χέρι του Βαγγέλη Μαρινάκη και κατηγορούμενος για την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1».
Σε επίσημα έγγραφα της τράπεζας η υπεράκτια εταιρεία αναφέρεται ως συμφερόντων του Βαγγ. Μαρινάκη.
Όμως το στοιχείο αυτό μαζί με τα ονόματα των εκπροσώπων της διεγράφησαν με πρόφαση την προστασία του ειδικού τραπεζικού απορρήτου στα έγγραφα που παρείχε η Εθνική Τράπεζα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.
Η εν λόγω offshore μάλιστα δεν είχε καμία μετοχική ή άλλη σχέση κατά την περίοδο εκείνη με την εταιρεία του Κουρτάκη.
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016. Ο εκδότης και δημοσιογράφος Γ. Κουρτάκης καταθέτει ως μάρτυρας ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι απαρνείται την οποιαδήποτε σχέση του Βαγγ. Μαρινάκη, στενού προσωπικού του φίλου (όπως ο ίδιος τον χαρακτηρίζει), με τις επιχειρήσεις του.
«Ο κ. Μαρινάκης είναι στενός προσωπικός μου φίλος. Δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, στη μετοχική σύνθεση και οποιαδήποτε σχέση με τις επιχειρήσεις τις οποίες έχω εγώ» καταθέτει ο εκδότης των «Παραπολιτικών».
Ερωτηθείς γιατί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα αποφάσισε να συντροφεύσει τον εμπλεκόμενο σήμερα σε βαριές ποινικές υποθέσεις της Δικαιοσύνης εφοπλιστή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, απαντά: «Ήμουν εκεί ως προσωπικός του φίλος, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».
Η στενή σχέση των δύο αντρών είναι αδιαμφισβήτητη. Μέχρι και τα γραφεία των «Παραπολιτικών» βρίσκονται στο απέναντι κτίριο από εκείνο στο οποίο εδρεύει η Capital του Μαρινάκη στον Πειραιά.
Αμφότεροι άλλωστε δεν αρνούνται τη στενή αυτή σχέση. Αντιθέτως, άκρως περίεργη αλλά και αρκετά ύποπτη είναι η στάση που κράτησε η Εθνική Τράπεζα ως προς την παροχή των στοιχείων που της ζητήθηκαν από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής σχετικά με το πολύκροτο δάνειο των 800.000 ευρώ που έλαβε η εταιρεία του Γ. Κουρτάκη για να αγοράσει τον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.
Στα έγγραφα που εστάλησαν, με πρόφαση την προστασία του ειδικού τραπεζικού απορρήτου (των τραπεζικών καταθέσεων) βάσει του ΝΔ 1059/1971, έχει διαγραφεί στο σύνολο των στοιχείων μόνο ό,τι σχετίζεται με την offshore εταιρεία που παρείχε το ρευστό χρήμα ως εγγύηση για το δάνειο.
Εχουν αποκρυβεί τα ονόματα της offshore και των εκπροσώπων της αλλά και του ίδιου του εφοπλιστή Βαγγ. Μαρινάκη, ενδιαφέροντος του οποίου –κατά παραδοχή της ΕΤΕ– είναι η εν λόγω υπεράκτια εταιρεία.
Συγκεκριμένα, η C Treasure Ltd εμφανίζεται να παρέχει ως ενέχυρο κατά τη σύναψη του δανείου τον έντοκο λογαριασμό που διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα, ύψους 1.266.000 δολαρίων, προκειμένου να δανειοδοτηθεί η εταιρεία του Κουρτάκη.
Τα ονόματα των εκπροσώπων της εταιρείας, τα οποία έγινε προσπάθεια να αποκρυβούν, δεν είναι τυχαία.
Ο ένας είναι ο Ν. Συντυχάκης, στενός συνεργάτης του Βαγγ. Μαρινάκη και κατηγορούμενος μαζί με τον εφοπλιστή σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1».
Η δεύτερη είναι Μαρία Δημητρού, συνεργάτιδα του εφοπλιστή, που συνδέεται με offshore στη λίστα των φορολογικών παραδείσων Paradise Papers. Ας πάμε όμως πιο πίσω στον χρόνο.
Το δάνειο
Το 2014, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, με μισθούς και συντάξεις να έχουν κατακρεουργηθεί, το να πάρει ένας απλός πολίτης τραπεζικό δάνειο φαντάζει τόσο εύκολο όσο το να κατακτήσει την κορυφή του Εβερεστ.
Η δανειοδότηση για τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ είναι βέβαια άλλου παπά ευαγγέλιο. Αρκούσε ο «αέρας», κατά τα λεγόμενα του υιού Ψυχάρη.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2014 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος χορηγεί στην εταιρεία Παρά Ενα ΕΠΕ, με κάτοχο του 100% των εταιρικών μεριδίων τον Γ. Κουρτάκη, δάνειο ποσού 800.000 ευρώ για αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού 90,1 FM και του τεχνολογικού εξοπλισμού του (συνολικό τίμημα, σύμφωνα με το σχετικό συμβόλαιο, 900.000 ευρώ, εκ του οποίου είχαν ήδη καταβληθεί εξ ιδίων 100.000 ευρώ). Ερωτηθείς από μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής πόσα χρήματα έβαλε από την τσέπη του για την αγορά του ραδιοσταθμού, ο Γ. Κουρτάκης απαντά: «200.000 ευρώ».
Το δάνειο χορηγείται εν τω μεταξύ στον Γ. Κουρτάκη τη στιγμή που έναν χρόνο πριν, το 2013, η εταιρεία είχε αρνητική καθαρή θέση χιλιάδες ευρώ αλλά και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Και το 2014 όμως, χρονιά που πήρε το δάνειο, έκλεισε με αρνητικό ισολογισμό. Εντούτοις, εταιρείες συμφερόντων Κουρτάκη έλαβαν το 2014 συνολικά 1.039.462 ευρώ από διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν με το δάνειο που έλαβε από την ΕΤΕ για την αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού.
Για να γίνει ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού ο προσωπικός φίλος του Βαγγ. Μαρινάκη υποστηρίζει ότι κατέβαλε μόλις το 20% με ίδια κεφάλαια, ενώ το 80% καλύπτεται από την τράπεζα με δάνειο.
«Εδώ παρήλασαν όλοι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και δημιουργήθηκε η εντύπωση σε πολλούς –όχι σε όλους– ότι τελικά κατέστησαν ιδιοκτήτες πιο πολύ με δανεικό κεφάλαιο από τις τράπεζες παρά με ίδια κεφάλαια» ανέφερε βουλευτής, μέλος της εξεταστικής επιτροπής.
Το δάνειο των 800.000 ευρώ (εγκεκριμένων κινδύνων 926.500 ευρώ και σύνολο εισηγούμενων κινδύνων 1.176.500 ευρώ) στον Γ. Κουρτάκη από την Εθνική Τράπεζα ήταν εξοφλητέο σε πέντε χρόνια (μέχρι 4.2.2019), με τη μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 13.350 ευρώ. Τι εγγυήσεις δόθηκαν;
Σύμφωνα με το «Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας» που εκδόθηκε από τη Βουλή το 2017, σε ασφάλεια του δανείου ελήφθησαν:
* μετρητό κάλυμμα ποσού 1.266.000 δολαρίων
* εκχώρηση των εσόδων από την κυκλοφορία της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για ποσό πέραν των 15.000 ευρώ μηνιαίως.
Το ζεστό χρήμα και τα… σβησμένα στοιχεία!
Ποιος παρείχε όμως το μεγάλο αυτό ποσό για το μετρητό κάλυμμα; Το πόρισμα αλλά και τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΤΕ είναι αποκαλυπτικά.
Η ενεχυρίαση έγινε σε έντοκο λογαριασμό, που τηρούταν στην Εθνική Τράπεζα, offshore εταιρείας συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγ. Μαρινάκη, ένας εκ των εκπροσώπων της οποίας είναι ο Ν. Συντυχάκης. Πρόκειται για την C Treasure Ltd.
Προσέξτε: Η εν λόγω εταιρεία εμφανίζεται να μην έχει καμία μετοχική ή άλλη σχέση με την εταιρεία του Κουρτάκη που λαμβάνει το δάνειο. Η τράπεζα όμως την αποδέχεται ως εγγυήτρια με την υπ’ αριθμόν 7027007272/5001 σύμβαση ενεχυρίασης κατάθεσης μεταξύ αυτής και της υπεράκτιας εταιρείας.
- Γιατί εξαρχής ο Ν. Συντυχάκης να διαθέσει κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια ως εγγύηση σε εταιρεία του Γ. Κουρτάκη;
- Γιατί μια offshore, ενδιαφέροντος Βαγγ. Μαρινάκη όπως προκύπτει από τα έγγραφα, μπήκε εγγυητής;
- Επρόκειτο για «φιλική εξυπηρέτηση»;
- Ήταν ή είναι σύνηθες φαινόμενο να ακολουθείται η τακτική αυτή στην ΕΤΕ;
Τον Νοέμβριο του 2014 η Εθνική εγκρίνει την «άρση της εκχώρησης από την κυκλοφορία της εφημερίδας λόγω της ύπαρξης του μετρητού καλύμματος και ομαλής τήρησης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής».
Τα πράγματα για την εμπλοκή Μαρινάκη και του κατηγορούμενου στην υπόθεση του «Noor 1» Ν. Συντυχάκη (εμπλεκόμενος και στη δικογραφία για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Θ. Τζήλου) στο δάνειο Κουρτάκη γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρα λίγους μήνες μετά τη σύναψη του δανείου.
Διαβάζουμε στο πόρισμα της εξεταστικής:
«Την 31-12-2014, μετά την υποβολή σχετικών εγγράφων επειγόντων αιτημάτων, τόσο από πλευράς της “ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΠΕ” όσο και από την εταιρεία συμφερόντων Ε. Μαρινάκη που είχε παράσχει το μετρητό κάλυμμα (Capital Maritime & Trading Corp), η Εθνική Τράπεζα ενέκρινε την αποδέσμευση του καλύμματος, αποδεχόμενη την αιτιολόγηση που προφορικά επικαλέστηκε η εταιρεία συμφερόντων του κ. Μαρινάκη, περί αρνητικής επίδρασης αναφορικά με την εμφάνιση της υπόψη εγγύησης στα οικονομικά στοιχεία της, δεδομένης επικείμενης εισαγωγής της, από 1.1.2015, σε χρηματιστηριακή αγορά εξωτερικού».
Η απόφαση λαμβάνεται παραμονή Πρωτοχρονιάς, ημέρα διάλυσης της Βουλής λόγω των επικείμενων εκλογών του Ιανουαρίου.
Τη σημασία της έχει και η ημερομηνία επικύρωσης της απόφασης. Αυτή γίνεται στις 22 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.
Προσέξτε επίσης το εξής: Η Εθνική Τράπεζα εγκρίνει να αποδεσμεύσει το χρηματικό κάλυμμα αποδεχόμενη μονάχα την προφορική αιτιολόγηση της offshore ότι ο όμιλος στον οποίο ανήκει (Μαρινάκη) επρόκειτο να μπει σε χρηματιστήριο του εξωτερικού.
Ειδικότερα, στις 22.1.2015 η Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων επικυρώνει την από 31.12.2014 «έγκριση των Αναπληρωτών Διευθύνοντος Συμβούλου κκ. Δ Δημόπουλου και Π. Μυλωνά καθώς και του Βοηθού Γενικού Διευθυντή Chief Credit Risk Officer η οποία αφορά σε:
Α) Καθορισμό ορίου χρηματοδοτήσεων κεφαλαίου κίνησης, ποσού 250.000 ευρώ, καλυμμένου με Ρ/Σ, υπέρ της εταιρείας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ
Β) Τροποποίηση όρων που αφορούν στις εξασφαλίσεις υφιστάμενης εφάπαξ χρηματοδότησης υπέρ της εταιρείας ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, αρχικού ποσού 800.000 ευρώ και σημερινού υπολοίπου 666.500 ευρώ».
Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, όπως αναφέρθηκε πρωτύτερα, έχουν διαγραφεί στοιχεία που σύμφωνα με την ΕΤΕ «εμπίπτουν στην προστασία του ειδικού τραπεζικού απορρήτου (τραπεζικών καταθέσεων) βάσει του ΝΔ 1059/1971». Αυτά δεν είναι άλλα από τα στοιχεία της εταιρείας και του ίδιου του Βαγγ. Μαρινάκη.
Σύμφωνα με το έγγραφο η υπεράκτια εταιρεία στην οποία ανήκει ο λογαριασμός με το ζεστό μετρητό εδρεύει στον Πειραιά, στην οδό Ιάσονος 3, και είναι «ενδιαφέροντος Ε. Μαρινάκη». Πρόκειται για την ίδια διεύθυνση που έχουν οι εταιρείες του εφοπλιστή στον Πειραιά.
Οπως προκύπτει από τα ίδια τα γραφόμενα της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της ΕΤΕ, προκειμένου να γίνει αποδεχτό το αίτημα για άρση της νομότυπης ενεχυρίασης της κατάθεσης εντόκου λογαριασμού της C Treasure Ltd, φαίνεται να υπήρξε πίεση για πιθανή απόσυρση-μεταφορά των λογαριασμών του ομίλου εταιρειών του Βαγγ. Μαρινάκη.
Αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Η Υπηρεσία, θεωρεί εφικτή την ικανοποίηση του αιτήματος, υπό τις προϋποθέσεις που αναλυτικά αναφέρονται στην εισήγηση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο ότι η ικανοποίηση του αιτήματος συνδέεται με τη διατήρηση των υφιστάμενων σχέσεων της ΕΤΕ με τον Όμιλο εταιρειών ενδιαφέροντος Ε. Μαρινάκη, όσο και την αυξανόμενη κυκλοφορία της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με επακόλουθο θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα της ομώνυμης εταιρείας (σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού management για το 2015 θα διαμορφωθεί επαρκές cash flow για την εξυπηρέτηση του εν λόγω δανείου και αντίστοιχα θα είναι τα αποτελέσματα και για το 2016)».
Άλλες εγγυήσεις με διαφημίσεις της Εθνικής
Η Εθνική Τράπεζα όμως δεν έμεινε εκεί. Εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων ως νέες εξασφαλίσεις τα διαφημιστικά έσοδα από τυχόν διαφημιστικές καταχωρήσεις της ΕΤΕ ή εταιρειών του ομίλου ΕΤΕ.
Με απλά λόγια, η τράπεζα δέχτηκε ως εγγύηση χρήματα που η ίδια πιθανώς να κατέβαλλε μελλοντικά μέσα από διαφήμιση στα ΜΜΕ του Γ. Κουρτάκη. Σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή, η ίδια η τράπεζα θα πλήρωνε την απόσβεση του δανείου που έδωσε!
- Ακολουθούσε πάντα η Εθνική την τακτική αυτή;
- Πώς και με ποια αιτιολόγηση δέχτηκε περιουσιακό στοιχείο που δεν υπήρχε, και μάλιστα της ίδιας της τράπεζας, ως εγγύηση;
- Υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της Διαφημιστικής Επιτροπής;
Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο Πόρισμα:
«Σύμφωνα με το διευκρινιστικό σημείωμα του κ. Λ. Φραγκιαδάκη, “με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν αναφορικά τόσο με τη διάρκεια (αντί αρχικής λήξης 04.02.2019, τέθηκε νέα λήξη στις 31.12.2016 προκειμένου να επισπευστεί η εξόφληση της χρηματοδότησης και προσαρμόστηκε ανάλογα η σχετική μηνιαία δόση σε 27.770€ έναντι υφιστάμενης 13.350€), όσο και με την τιμολόγηση (αυξήθηκε το περιθώριο επιτοκίου χρηματοδότησης από 4,5% σε 8,5%) και τις νέεςεξασφαλίσεις (νομότυπη εκχώρηση εσόδων από την κυκλοφορία της εφημερίδας “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”, ενεχυρίαση του σήματος του ραδιοφωνικού σταθμού “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1”, εταιρική εγγύηση της “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ” και προσωπική εγγύηση του φορέα Ι. Κουρτάκη, εκχώρηση διαφημιστικών εσόδων από τυχόν διαφημιστικές καταχωρήσεις του Ομίλου ΕΤΕ), διασφαλίζονται επαρκώς τα συμφέροντά της”.
Στις 15.7.2016 το υπόλοιπο του δανείου ανερχόταν σε 166.000€ και εξυπηρετείται εξ ολοκλήρου από τα εκχωρημένα έσοδα από την πώληση της εφημερίδας και δεν έχει γίνει χρήση του προϊόντος της διαφημιστικής δαπάνης για την εξόφληση του δανείου».
Μάλιστα ο ίδιος ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κατά την κατάθεσή του ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή δήλωσε έπειτα από ερωτήσεις μελών που του παρουσίαζαν την εν λόγω περίπτωση δανείου ότι «αντιβαίνει, έρχεται σε αντίφαση» με αυτά που τους έλεγε περί δανείων μέχρι τη στιγμή εκείνη.
Ποια είναι η Μαρία Δημητρού
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα του Documento, η Μαρία Δημητρού εμφανίζεται ως στενή συνεργάτιδα της οικογένειας Μαρινάκη. Τη συναντάμε (ΦΕΚ αρ. φ. 4090/11.6.2008) στο ΔΣ της AMOR ΑΕ (διαχείρισης ακινήτων με κεφάλαιο 1,4 εκατ. ευρώ) μαζί με την Ειρήνη Μαρινάκη και τη Φωτεινή Υψηλάντη (πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Αλτερ Εγκο). Στην AMOR ΑΕ το 2009, αφού φαίνεται να έχουν αποχωρήσει και οι τρεις γυναίκες από το ΔΣ, μπαίνει μεταξύ άλλων και ο Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, κατηγορούμενος και αυτός σήμερα στην υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1». Τη Μ. Δημητρού συναντάμε και στο ΔΣ της Smallridge ΑΕ (ΦΕΚ αρ. φ. 802/2.2.2012).
Η Μ. Δημητρού βρίσκεται όμως και στη λίστα των Paradise Papers. Συνδέεται με τις εταιρείες Sea Water Shipping LTD και την Rose Water Shipping Ltd. Αμφότερες εδρεύουν στη Μάλτα. Και στις δυο είναι judicial representative, legal representative και director. Μετοχές στην εταιρεία εμφανίζεται να έχει η Thetida Holding Corp. από τις Νήσους Μάρσαλ.
Το όνομα της Μ. Δημητρού αναφέρεται και σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας The Press Project τον Ιούλιο του 2016. Αποκάλυπτε συνομιλίες που έφτασαν στα χέρια των δημοσιογράφων με στικάκι και με συνομιλητές που φέρεται να ήταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννης Βρέντζος, ο αδελφός του Γιώργος, δικηγόροι και μάνατζερ παικτών, αλλά και ο ίδιος ο Βαγγ. Μαρινάκης.
Στις συνομιλίες που φέρεται να είχαν τα δύο αδέλφια συζητούν πώς θα γίνουν πληρωμές του Ολυμπιακού μέσω εταιρικών σχημάτων που έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους.
Σε μια από αυτές τις συνομιλίες τα δύο αδέλφια αναφέρονται στην κατάτμηση μερικών εκατομμυρίων ευρώ σε χώρες του εξωτερικού. Σημειώνει το ρεπορτάζ: «Σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση φαίνεται να παίζει η κυρία Δημητρού».
Μια μηχανή αποκαλύπτει στενές σχέσεις Κουρτάκη – Μαρινάκη
Φως στις… στενές σχέσεις ανάμεσα στον Κουρτάκη και τον Μαρινάκη ρίχνει και η πορεία εξαγοράς μίας εκτυπωτικής μηχανής. Η KBA Koenig & Bauer (μεγάλο κυλινδρικό ταχυπιεστήριο τύπου Comet, 40x5x17 μέτρα), αρχικής ιδιοκτησίας της Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ, τέθηκε το 2016 σε δημόσιο πλειστηριασμό.
Το παρών έδωσε μόνο ένας υποψήφιος αγοραστής, η εταιρεία Παραπολιτικά Εκδόσεις ΑΕ, στην οποία και κατοχυρώθηκε η μηχανή αντί του ποσού των 570.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», τον Απρίλιο του 2016 η αξία της μηχανής εκτιμήθηκε από πιστοποιημένο εκτιμητή στο ποσό των 787.000.
Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η εταιρεία Παραπολιτικά Εκδόσεις ΑΕ, η οποία άλλωστε δραστηριοποιείται στο χώρο των έντυπων ΜΜΕ, θα αξιοποιούσε άμεσα την εν λόγω μηχανή, μόλις λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2017, τη μεταπούλησε στην Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Ενημέρωσης ΑΕ του Βαγγ. Μαρινάκη αντί 1.550.000 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ στα 1.922.000 ευρώ), δηλαδή τρεις φορές πάνω από την τιμή στην οποία την είχε αγοράσει αρχικά!».
Πηγές: sdna.gr, documentonews.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.