Ο Κώστας Λακαφώσης προχώρησε σε ένα εντυπωσιακό πείραμα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, καίγοντας ζωντανά έλαια σιλικόνης για να εξηγήσει γιατί δεν προκαλούν άμεσα εγκαύματα, όπως πολλοί πιστεύουν.
Δείχνει πείραμα ζωντανά στην εκπομπή «Εδώ»
Ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, Κώστας Λακαφώσης, παρουσίασε στην εκπομπή «Εδώ» με τον Σταμάτη Ζαχαρό στο ONE TV, ένα πείραμα καύσης ελαίων σιλικόνης.
«Πολύς κόσμος ψάχνει πράγματα στο Internet και νομίζει ότι κάτι έγινε», ανέφερε στην αρχή της παρουσίασης. Κρατώντας έναν λύχνο Μπούνσεν, τόνισε ότι στο κέντρο της φλόγας η θερμοκρασία φτάνει τους 1.200 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να φτάσει ως και 1.500.
«Το χέρι καίγεται στους 65-70 βαθμούς Κελσίου. Αν το δέρμα ξεπεράσει τους 70 βαθμούς, τότε παθαίνω εγκαύματα. Εδώ έχουμε 1.500 βαθμούς Κελσίου. Γιατί δεν καίγομαι; Περνάει το χέρι μου μέσα από θερμοκρασία 1.200 βαθμών Κελσίου. Γιατί δεν έπαθα εγκαύματα; Έτσι λέει το Internet», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τι επηρεάζει την καύση των υλικών
Ο Λακαφώσης επεσήμανε ότι η ποσότητα του υλικού είναι καθοριστική για το πώς καίγεται: «Πρέπει κάποιος να καταλάβει ότι είναι άλλο να ψεκάσεις ένα γραμμάριο σε μία φλόγα κι άλλο να ψεκάσεις δύο τόνους σε μία φλόγα. Το ένα γραμμάριο θα καεί σ’ ένα δευτερόλεπτο, ενώ οι δύο τόνοι δεν θα καούν στον ίδιο ελάχιστο χρόνο. Θα χρειαστούν τον αντίστοιχο χρόνο, κατ’ αναλογία με τη μάζα».
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, έκαψε έλαια σιλικόνης και παρατήρησε: «Αν περιμένουμε αρκετή ώρα, θα καεί. Δεν καίγεται με τη μία. Θέλει χρόνο. Το άσπρο είναι το διοξείδιο του πυριτίου που περισσεύει».
Τι συμβαίνει με τα ατμοποιημένα έλαια
Σε ερώτηση για το αν τα ατμοποιημένα έλαια σιλικόνης καίγονται πιο γρήγορα, απάντησε: «Το γρηγορότερα δεν είναι “not soon enough” (μτφρ. όχι αρκετά σύντομα). Εδώ απαντά η έκθεση του καθηγητή Κωνσταντόπουλου. Ακριβώς αυτόν τον υπολογισμό κάνει. Το έλαιο σιλικόνης έχει και άλλη μία ιδιότητα. Σχηματίζει ένα κέλυφος από πυρίτιο που προστατεύει καλύτερα τη σταγόνα κι έχει μεγαλύτερη αντοχή. Να μην μπλέξω σ’ αυτό, γιατί είναι ειδικότητα του καθηγητή Κωνσταντόπουλου».
Η σημασία των περιβαλλοντικών συνθηκών
Συνεχίζοντας, ο Λακαφώσης τόνισε πως οι συνθήκες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην καύση: «Αν το έλαιο γίνει μικρές σταγόνες και υπάρχει και τόση θερμοκρασία στο χώρο. Πρέπει να έχεις συνθήκες φούρνου. Μην ξεχνάτε ότι το βράδυ σε 10 βαθμούς Κελσίου στην ύπαιθρο, δεν έχεις αυτές τις συνθήκες. Έχει μία σταγόνα που περνάει από τη φλόγα κι αν προλάβει να ανάψει, αυτή θα μεταδώσει στις υπόλοιπες. Αν δεν προλάβει να ανάψει, μόλις πέσει στο έδαφος, χάθηκε. Αν δεν ανάψει στον αέρα, δεν θα ανάψει ποτέ. Αυτός είναι ο μηχανισμός που λένε οι χημικοί ότι δεν γίνεται με έλαια σιλικόνης».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.