Το αξιοσημείωτο αυτό εύρημα έγινε στην επαρχία Coclé, και συγκεκριμένα εντός των ορίων του αρχαιολογικού πάρκου El Caño, ενός χώρου που συνεχίζει να δίνει ανεκτίμητες πληροφορίες για την πλούσια προκολομβιανή ιστορία της περιοχής.
Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που αιχμαλωτίζει τη φαντασία και διευρύνει την κατανόηση της αρχαίας κοινωνίας του Παναμά, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως έναν τάφο που χρονολογείται πριν από 1.200 χρόνια, γεμάτο με χρυσούς θησαυρούς και στοιχεία για ανθρωποθυσίες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού του Παναμά, σε δελτίο Τύπου περιγράφει λεπτομερώς το περιεχόμενο και τη σημασία του τάφου, ο οποίος πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 750 και 800 μ.Χ. ως τόπος τελικής ανάπαυσης ενός άρχοντα σημαντικού μεγέθους. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν μέσα σε αυτόν τον αρχαίο τάφο δεν είναι τίποτα λιγότερο από εξαιρετικά, αποτελούμενα από έναν πλούτο χρυσών αντικειμένων που υπογραμμίζουν το υψηλό κύρος του ατόμου στο οποίο ήταν αφιερωμένος ο τάφος.
Μεταξύ αυτών είναι ένα σύνολο από κυκλικές χρυσές πλάκες, δύο ζώνες κατασκευασμένες από σφαιρικές χρυσές χάντρες και μοναδικά σχεδιασμένα σκουλαρίκια με χρυσή επένδυση από δόντια φάλαινας. Επιπλέον, βρέθηκαν σκουλαρίκια διαμορφωμένα σε σχήματα κροκοδείλων, καθώς και ενός ανθρώπου, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, μαζί με τέσσερα βραχιόλια, δύο καμπάνες και οστέινα φλάουτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τάφος περιείχε επίσης φούστες και βραχιόλια φτιαγμένα από δόντια κυνόδοντα, προσθέτοντας ένα συναρπαστικό στρώμα στη σειρά των αντικειμένων που αποκαλύφθηκαν.
‘Special’ ancient tomb filled with golden treasures, sacrificial victims uncovered by archaeologists https://t.co/5FGQ1EGI0y pic.twitter.com/yRH1TrhTA5
— New York Post (@nypost) March 7, 2024
Το άτομο που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ανακάλυψης πιστεύεται ότι ήταν αρχηγός που απεβίωσε στα 30 του χρόνια, υποδηλώνοντας ένα πρόωρο τέλος για ένα άτομο με σημαντική σημασία στην κοινωνία του. Η Δρ Julia Mayo, επικεφαλής του αρχαιολογικού έργου, έριξε φως στη βαθιά σημασία των πρόσθετων ενοίκων του τάφου, σώματα άλλων ατόμων που ενταφιάστηκαν μαζί με τον αρχηγό, πιθανώς για να τον συνοδεύσουν στη μετά θάνατον ζωή. Η πρακτική αυτή, αν και εντυπωσιακή για τους σύγχρονους παρατηρητές, δεν ήταν ασυνήθιστη στις αρχαίες κοινωνίες, όπου πίστευαν ότι τέτοιοι «σύντροφοι» θα βοηθούσαν τον αποθανόντα στη μετάβαση στον άλλο κόσμο. Στο πλαίσιο της αρχαίας κοινωνίας του Παναμά, ήταν σύνηθες για άτομα υψηλού κύρους να θάβονται με οκτώ έως 32 συντρόφους.
Ωστόσο, η πλήρης έκταση της σημασίας αυτής της ταφής δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως, καθώς η Δρ Mayo σημείωσε ότι η ανασκαφή του χώρου ταφής δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατά συνέπεια, ο ακριβής αριθμός των ατόμων που θάφτηκαν μαζί με τον αρχηγό παραμένει απροσδιόριστος σε αυτό το στάδιο. Η εν εξελίξει ανασκαφή υπόσχεται να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις ταφικές πρακτικές, τις κοινωνικές ιεραρχίες και τις πολιτιστικές πεποιθήσεις των αρχαίων ανθρώπων του Παναμά, προσφέροντας ένα παράθυρο σε ένα παρελθόν που συνεχίζει να γοητεύει και να ενημερώνει το παρόν.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.