Μια νύχτα γεμάτη αγωνία πέρασαν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν εκτός κτιρίων, ενώ οι μετασεισμοί είναι δεκάδες και συνεχίζονται.
Έντονος φόβος στους δρόμους και σκηνές έξω από τα σπίτια
Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν από τους πιο ισχυρούς που έχουν καταγραφεί στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε μια πόλη με πληθυσμό 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Η τουρκική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) ενημέρωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα, όμως 151 άτομα τραυματίστηκαν καθώς πήδηξαν από ύψος την ώρα των δονήσεων.
Σύμφωνα με την dailysabah.com, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και όλοι είναι εκτός κινδύνου. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα και ο φόβος για ακόμα μεγαλύτερο σεισμό οδήγησαν πολλές οικογένειες να διανυκτερεύσουν σε σκηνές και να ανάψουν φωτιές, με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει κάτω από τους 10°C.
A powerful earthquake with a magnitude of 6.2 struck Istanbul today at 12:49 PM. The epicentre was located near Silivri, approximately 80 kilometres (50 miles) west of the city.
According to Turkey’s Disaster and Emergency Management Authority (AFAD), this is one of the… pic.twitter.com/HaxEqROgdm
— The New Arab (@The_NewArab) April 23, 2025
🇹🇷 6.2 MAGNITUDE EARTHQUAKE STRIKES ISTANBUL
‼️The epicenter was located in the Sea of Marmara.
The city shook noticeably, but there have been no reports of casualties or damage so far. pic.twitter.com/tCe0V9GqtM
— NEXTA (@nexta_tv) April 23, 2025
Moment the M6.2 earthquake hit Istanbul, Turkey…. pic.twitter.com/t9iHiv67ia
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) April 23, 2025
Authorities are recommending people stay off the streets, and off their phones for the time being 🗣️#istanbul #dailyexpress #earthquake #turkey pic.twitter.com/WiA8AecYIA
— Daily Express (@Daily_Express) April 23, 2025
Μέχρι τις 7 το απόγευμα, είχαν καταγραφεί πάνω από 120 μετασεισμοί, με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4,9 Ρίχτερ.
Προειδοποίηση Τούρκου γεωλόγου: «Αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός»
Ο διακεκριμένος Τούρκος γεωλόγος Dr. Naci Görür είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο πως η περιοχή είναι πιθανό να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 7 Ρίχτερ, μετά από μια δόνηση 4,4 Ρίχτερ στην ίδια ζώνη. Τότε είχε επισημάνει ότι αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει το ρήγμα του Μαρμαρά.
Ο Görür είχε επανέλθει και μετά το πρόσφατο κύμα σεισμών, εξηγώντας: «Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά δίνει σεισμούς διαφορετικών μεγεθών. Δεν είναι ακόμα ο σεισμός που περιμένουμε. Αυτοί αυξάνουν την πίεση στο ρήγμα και το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός θα είναι μεγαλύτερος, πάνω από 7 Ρίχτερ».
Καθησυχαστικός ο Παπαζάχος για την Ελλάδα
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από τον σεισμό στην Τουρκία, λέγοντας στην ΕΡΤ: «Είναι ένας τυπικός σεισμός, ισχυρός αλλά όχι πολύ ανησυχητικός».
Ωστόσο, υπογράμμισε πως η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμική δραστηριότητα: «Η ζώνη έχει ιστορικά δώσει σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ με σοβαρές απώλειες και καταστροφές». Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα απαιτεί προσοχή:
«Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ δεν λέει κάτι από μόνος του. Η σεισμική ζώνη έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι σεισμοί. Θέλει χρόνο για να βεβαιωθούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός».
Καραστάθης: «Ήταν μικρότερος από τις εκτιμήσεις»
Ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε πως η περιοχή έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό, με προηγούμενες δονήσεις το 1999 και το 1912. «Υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει και φτάνει μέχρι τον κόλπο του Σάρου», είπε.
Παρόλο που πολλοί επιστήμονες ανέμεναν ισχυρό σεισμό, τελικά το μέγεθος δεν ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις: «Σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο υπολογίζαμε. Ήταν μικρότερο».
Για την εξέλιξη του φαινομένου, τόνισε πως είμαστε ακόμα στην αρχή. «Το σεισμικό δυναμικό είναι πολύ υψηλό. Χρειάζεται επιφυλακή», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, είπε πως εξετάζεται αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή για προσεισμό, ενώ χαρακτήρισε το φαινόμενο αξιοσημείωτο λόγω του επίκεντρου.
Ο Άκης Τσελέντης προειδοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook για την υψηλή σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής, αναφέροντας πως «η Βασιλεύουσα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». Επισήμανε πως το ρήγμα του Βόρειου Αιγαίου δεν αποκλείεται να επηρεαστεί, αν και η πιθανότητα είναι μικρή.
Πώς ξεκίνησαν όλα – τι λένε οι αρχές
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Ερλικαγιά, ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στη Σηλυβρία, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, και έγινε αισθητός σε πολλές επαρχίες. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα αρμόδια υπουργεία και η AFAD ενημερώθηκαν άμεσα και ξεκίνησαν συντονισμένες ενέργειες. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, μετέβη επιτόπου για να παρακολουθήσει την κατάσταση.
Κατά την διάρκεια του σεισμού, πολλοί πολίτες εγκατέλειψαν άρον άρον τα κτίρια στις δύο όχθες του Βοσπόρου. Το επίκεντρο ήταν στη Silivri, περίπου 80 χλμ. δυτικά της πόλης, και είχε εστιακό βάθος 6,92 χλμ., όπως ανακοίνωσε η AFAD.
Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν με ένταση, με έναν από αυτούς να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ στις 15:12 τοπική ώρα. Η AFAD κάλεσε τους κατοίκους να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί φθορές.
Το κυβερνείο Κωνσταντινούπολης διαβεβαίωσε ότι, παρά το δυνατό χτύπημα του σεισμού, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα σε βασικές υποδομές, όπως το ρεύμα, το νερό και η αποχέτευση.
Κατάρρευση κτιρίου χωρίς θύματα
Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσε λόγω του σεισμού. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή εγκλωβισμοί.
Οι αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους σε κτίρια και υποδομές, ώστε να εκτιμηθούν οι ζημιές και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων της πόλης.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.