Νοσοκομείο «Μεταξά»: Πόρισμα «φωτιά» για το σκάνδαλο με τα τεστ κορονοϊού – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η απάτη

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Πόρισμα αποκαλύπτει απάτη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ με τεστ κορονοϊού

Ένα σοβαρό σκάνδαλο απάτης, που συνδέεται με τη διενέργεια PCR τεστ κορονοϊού στο Νοσοκομείο «Μεταξά», φέρνει στο φως το πόρισμα των ελεγκτών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων. Το πόρισμα αποκαλύπτει πως τιμολόγια ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τη διοίκηση του νοσοκομείου, με βασικό εμπλεκόμενο τον πρώην Διοικητή, Χ. Τουμπέκη, και τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την έκθεση των 298 σελίδων, οι ελεγκτές εντόπισαν σοβαρές ατασθαλίες στη διαχείριση των πόρων, με το ποσό των καταλογισμένων ευθυνών να φτάνει τα 500.000 ευρώ, ενώ άλλες 500.000 ευρώ αναμένουν την εκκαθάριση. Η εταιρεία που προμήθευε το νοσοκομείο με τα PCR τεστ παραμένει άφαντη, καθυστερώντας την ολοκλήρωση της υπόθεσης.

Ο ρόλος της διοίκησης και το «πάρτι» της κακοδιαχείρισης

Το σκάνδαλο αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς το Νοσοκομείο «Μεταξά» δεν ήταν καν νοσοκομείο αναφοράς COVID-19, και παρόλα αυτά διενεργούσε χιλιάδες τεστ, πολύ περισσότερα από νοσοκομεία που είχαν οριστεί ως σημεία αναφοράς. Το πόρισμα αναφέρει πως αυτά τα τεστ κορονοϊού αποτελούσαν μέρος μιας μεγαλύτερης απάτης που επωφελήθηκε από την πανδημία.

Εκτός από τον πρώην Διοικητή, άλλοι δύο διορισμένοι και ένα αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εμπλέκονται στην υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αιρετό μέλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων, απομακρύνθηκε από τη θέση του στις 9 Οκτωβρίου 2024, έπειτα από απόφαση του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου.

Αποκάλυψη του σκανδάλου

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ο τότε Διοικητής απομακρύνθηκε μετά από καταγγελίες των εργαζομένων για οικονομική κακοδιαχείριση. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, οι ασθενείς έμειναν χωρίς φάρμακα, ενώ οι χημειοθεραπείες αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης πόρων.

Η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου έγινε εμφανής όταν τον Σεπτέμβριο του 2023 οι εργαζόμενοι αποκάλυψαν πως υπήρχαν μόλις 5.000 ευρώ διαθέσιμα για την προμήθεια φαρμάκων, ενώ οι μηνιαίες ανάγκες ξεπερνούσαν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα έγγραφα από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των ασθενών και την προμήθεια φαρμάκων.

Η αντίδραση της Διοίκησης και των αρμόδιων αρχών

Μετά τις αποκαλύψεις, το θέμα διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πειραιά και στους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ οι ελεγκτές απέρριψαν όλες τις αιτιάσεις των εμπλεκόμενων. Η υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη, καθώς αναμένονται περαιτέρω ενέργειες για την επιστροφή των καταλογισμένων ποσών στα ταμεία του νοσοκομείου.

Πηγή: iatropedia.gr

Exit mobile version