Νέος Συναγερμός: Η Ιαπωνία ζητά της Κουρίλες Νήσους από τη Ρωσία – «Είναι δικό μας έδαφος» (φωτο)

Ρωσία-Ιαπωνία-Κουρίλες

Ιαπωνία: Σε ζώνη… ανάφλεξης έχουν μετατραπεί οι συνοριακές σχέσεις της Ρωσίας, καθώς η Ιαπωνία αξιώνει εδάφη από την Μόσχα!

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας με αφορμή την ελευθερία των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς, το Λουχάνσκ και την Κριμαία, ωστόσο φαίνεται πως ανοίγεται ένα άλλο μέτωπο, στην Ανατολή με την Ιαπωνία να έχε αξιώσεις για ρωσικά εδάφη και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο!

«Οι βόρειες περιοχές, είναι περιοχές οι οποίες ανήκουν στην Ιαπωνία. Είναι εδάφη στα οποία η χώρα έχει κυριαρχία. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θέσεις μας σχετικά με το θέμα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Yoshimasa Hayashi, σε δηλώσεις του.

Να σημειωθεί πως η κόντρα ανάμεσα σε Ρωσία και Ιαπωνία για τις Κουρίλες δεν είναι τωρινή αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία το timing το οποίο επιλέγεται να τεθεί εκ νέου το θέμα τους στην διεθνή πολιτική σκηνή, ειδικά μετά την ρωσική εισβολή και τα αίτιά της.

Οι Κουρίλες και η ρωσό-ιαπωνική κόντρα

Τις Κουρίλες διεκδικεί τα τελευταία 12 χρόνια η Ιαπωνία, η οποία τις θεωρεί εδάφη της τα οποία αδίκως μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και προσαρτήθηκαν από στην τότε ΕΣΣΔ.

H Περιφέρεια της Σαχαλίνης αποτελείται από τη νήσο Σαχαλίνη και τις Κουρίλες Νήσους. Πρωτεύουσά της είναι το Γιούζνο Σαχαλίνσκ με πληθυσμό 175.000 κατοίκους.

Η νήσος Σαχαλίνη κατοικήθηκε αρχικά από Ιάπωνες αλιείς. Το 1853 έφθασαν οι πρώτοι Ρώσοι που κατοίκησαν το βόρειο τμήμα της με συνέπεια το 1855 η νήσος να μοιραστεί μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας. Το 1875 η Ρωσία κατέλαβε ολόκληρη τη νήσο ανταλλάσσοντάς την με τις Κουρίλες νήσους.

Μετά το Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και τη συνθήκη Πόρτσμουθ (1905) η Ιαπωνία έλαβε το νότιο τμήμα της το οποίο και ονόμασε Καραφούτο. Το 1918 μετά τη Ρωσική Επανάσταση οι Ιάπωνες ανακατέλαβαν ολόκληρη τη νήσο από την οποία όμως αποχώρησαν το 1924, ενώ τον επόμενο χρόνο εκδιώχθηκαν οι Λευκορώσοι από το βόρειο τμήμα της.

Το 1945 η Σοβιετική Ένωση με τη λήξη του Β’ Π.Π. επανάκτησε το νότιο τμήμα της μαζί με τις Κουρίλες νήσους και οι Ιάπωνες εκδιώχθηκαν οριστικά από τη περιοχή, αν και η Ιαπωνία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διεκδικεί τέσσερα νησιά από τις Κουρίλες.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρώσικής καταγωγής (84,3%). Ακολουθούν οι Κορεάτες (5,4%) και οι Ουκρανοί (4%).

Exit mobile version