Νεότερα: Μόλις τώρα – Σεισμός 4.2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού.
Ένας νέος σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο σεισμός καταγράφηκε στις 05:37, με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Αλλαγή στα σεισμικά μοτίβα
Ο σεισμολόγος και καθηγητής Γεωφυσικής, Luis Donoso, ανέφερε στο X (πρώην Twitter) μια σημαντική αλλαγή στα σεισμικά μοτίβα της περιοχής. Η ανάρτησή του, η οποία έχει κοινοποιηθεί και από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, αναφέρει: «Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρείται σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο σε σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί ΘΗΡΑ (Σαντορίνη) και ΑΠΕ (Απείραθος) παρουσιάζουν σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, η οποία είναι πλέον συνεχής».
#sismo #temblor #σεισμός #Grecia #Santorini
Desde hace 40 minutos se aprecia cambio significativo en el patrón sísmico en las estaciones de la zona.
Estaciones THERA (Santorini) y APE (Apirathos) muestran incremento constante de amplitud sísmica, que ahora es una continua. pic.twitter.com/PdWJXJU0BM— Luis Donoso (@Geo_Risk) February 14, 2025
Φόβοι για ηφαιστειακή δραστηριότητα
Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο επιβεβαίωσε την ύπαρξη συνεχούς δόνησης στην περιοχή της Σαντορίνης, προσθέτοντας: «Δεν φαίνεται τίποτα αυτή την ώρα (επειδή είναι νύχτα) αλλά ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει». Σε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση του θορύβου, το Ινστιτούτο ανέφερε: «Η συνεχής δόνηση συχνά προκαλείται από μετακινήσεις υγρών».
Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει φόβους για πιθανή ηφαιστειακή διέγερση στην περιοχή, καθώς οι συνεχείς δονήσεις και οι αλλαγές στα σεισμικά μοτίβα μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένη γεωλογική δραστηριότητα. Οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση προσεκτικά, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν προετοιμασμένοι για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις.
Καθησυχαστικός ο Καραστάθης
Ο δρ. Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έδωσε διευκρινίσεις για τον ήχο που προκάλεσε ανησυχία, μιλώντας στο Action24. Όπως εξήγησε, την ώρα που συνέβαινε το φαινόμενο, οι σεισμολόγοι βρίσκονταν σε συνάντηση και παρακολουθούσαν τις κυματομορφές σε πραγματικό χρόνο.
«Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνη την ώρα και διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς. Ωστόσο, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο ήχος σχετιζόταν με ηφαιστειακή δραστηριότητα, κάτι που δεν ισχύει. Το volcanic tremor είναι ένα σεισμικό σήμα χαμηλής συχνότητας που σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά εδώ δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, επρόκειτο για μια ιδιαίτερα πυκνή σειρά σεισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου
Ο κ. Καραστάθης τόνισε επίσης ότι στόχος των ειδικών είναι να δουν την αποκλιμάκωση του σεισμικού κινδύνου. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης, αλλά θέλουμε να παγιωθεί αυτή η κατάσταση», κατέληξε.
Μας μπερδεύει ο Συνολάκης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες: Kαθαρά ηφαιστειακοί οι χθεσινοί σεισμοί – Μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια
Ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης ανέφερε στην ΕΡΤ ότι χθες το βράδυ καταγράφηκαν «σεισμοί διαφορετικού τύπου», οι οποίοι «υποδεικνύουν» την άνοδο ηφαιστειακού μάγματος. Παρά το γεγονός ότι οι δονήσεις σταμάτησαν έπειτα από μιάμιση ώρα, ήταν ξεκάθαρο ότι πρόκειται για «ηφαιστειακούς σεισμούς».
«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο», σημείωσε ο καθηγητής, ο οποίος ανέφερε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους.
«Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες» τόνισε.
Όπως είπε, «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε».
Μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα δήλωσε ότι φαίνεται μια μείωση, γεγονός που δείχνει βελτίωση της κατάστασης. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει τον σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».
Μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια
Ο κ. Συνολάκης επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», εξήγησε.
Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο θα μπορούσε να σβήσει, απάντησε: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».
Όσο για το αν η δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, ο κ. Συνολάκης απάντησε: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.