Μέσα στο έντονο κλίμα εντάσεων και προκλητικών ενεργειών που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με τον «Πορθητή» στην ανατολική Μεσόγειο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι ξένες εταιρείες που συνεργάζονται με την Άγκυρα φαίνεται πως «αποσύρονται» ιδιαίτερα μετά και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την Λευκωσία.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, μια ακόμα εταιρεία «παράτησε» τον «Πορθητή» και τους σχεδιασμούς του Ερντογάν που επιθυμεί να πραγματοποιήσει στην περιοχή, με την Άγκυρα να δέχεται ακόμα ένα πλήγμα μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιες οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τι επικαλέστηκε η ξένη εταιρεία
Με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», αποχώρησε η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, επικαλούμενη παράνομη δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO).
Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την καθαυτό γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες είχε αποχωρήσει και άλλη ξένη εταιρεία που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο γεωτρύπανο, με αποτέλεσμα η TPAO και ο «Πορθητής» να μένουν στην συνέχιση της γεώτρησης δυτικά της Πάφου με δύο ξένες εταιρείες.
Οι εταιρείες που έχουν μείνει
Η μια από αυτές τις εταιρείες είναι η Weatherford International, που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης. Επίσης, από τον Νοέμβριο 2013, της έχει τεθεί σειρά περιορισμών και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), για συμβόλαια με Ιράκ, Σουδάν, Συρία κ.τ.λ., για τα οποία η SEC αναφέρει σε δημόσια της ανακοίνωση ότι εξετάζει υποθέσεις διαφθοράς, παραποίησης λογιστικών βιβλίων με σκοπό την απόκρυψη των παράνομων συναλλαγών, για παράνομες πληρωμές κ.τ.λ.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, το 2013 είχε επιβάλει πρόστιμο $65 εκατ. στην εν λόγω εταιρεία και αναφέρεται επίσης σε λογαριασμούς στην Αλβανία, για εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκόλα και του Κογκό.
Η εταιρεία έχει προηγουμένως υποστεί και ποινές με αποφάσεις δικαστηρίων του Τέξας – το 2002 και το 2011.
Η άλλη εταιρεία μπορεί μέσω θυγατρικής της στην Τουρκία, να παρέχει πολύ περιορισμένο μέρος των υπηρεσιώνπου απαιτούνται για τη γεώτρηση και κυρίως υποβρύχιες τεχνικές εργασίες και όπως αναφέρουν πηγές του «Φιλελεύθερου», αναφέρουν ότι η ηγεσία της εν λόγω εταιρείας έχει στείλει τις τελευταίες μέρες σειρά μηνυμάτων ότι εξετάζει την αποχώρησή της.
Οι αργοί ρυθμοί και οι αλλεπάλληλες διακοπές γίνονται φανερές και από τους ρυθμούς ανεφοδιασμού – κυρίως με τη λάσπη που αποτελεί το λιπαντικό της γεώτρησης, ενώ αυτό δείχνει και ο ρυθμός μεταφοράς στο γεωτρύπανο του ειδικού τσιμέντου από το λιμάνι Αττάλειας που είναι απαραίτητο σε διάφορα στάδια για τη θωράκιση του πηγαδιού.
Πηγή: Philenews