Η NASA πραγματοποίησε ένα πείραμα στέλνοντας ποντίκια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για να μελετήσει τις επιπτώσεις της παρατεταμένης διαμονής στο διάστημα. Τα αποτελέσματα σόκαραν τους επιστήμονες, καθώς τα ζώα παρουσίασαν εκφυλισμό στα οστά, παρόμοιο με αυτόν που είχαν παρατηρήσει σε δύο αστροναύτες.
Πειραματικές συνθήκες που ανησύχησαν τη NASA
Η διαστημική αποστολή διήρκεσε 37 ημέρες και τα ποντίκια παρέμειναν στο ISS υπό συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που είχαν βιώσει οι αστροναύτες. Όταν επέστρεψαν στη Γη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, αναφέρεται πως τα ποντίκια, αν και νεαρά και υγιή, εμφάνισαν έντονη οστική φθορά, κυρίως στα μηριαία οστά. Οι περιοχές στα άκρα των οστών που συνδέονται με το ισχίο και το γόνατο παρουσίασαν μεγάλες τρύπες, με αποτέλεσμα την απώλεια αντοχής σε σημεία κρίσιμα για τη στήριξη και τη μεταφορά βάρους.

Αντίθετα, η μόνη περιοχή που έμεινε ανέπαφη ήταν η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με το Science Alert, οι επιστήμονες απέκλεισαν την πιθανότητα η βλάβη να οφείλεται σε κοσμική ακτινοβολία ή σε άλλους παράγοντες. Αυτό επιβεβαιώθηκε με πειράματα στη Γη, όπου ποντίκια τοποθετήθηκαν σε περιορισμένα κλουβιά χωρίς ελευθερία κίνησης, προσομοιώνοντας τις συνθήκες της εκτόξευσης.
Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν σαφές: η μικροβαρύτητα είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τα οστά. Η καθημερινή έλλειψη βαρύτητας εμποδίζει τα οστά να ανανεώνονται, όπως θα συνέβαινε σε ένα φυσικό περιβάλλον στη Γη. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες καταλήγουν στο απλό αλλά εύγλωττο συμπέρασμα: «Χρησιμοποιήστε τα ή χάστε τα».
Τι συνέβη στους αστροναύτες που εγκλωβίστηκαν στον ISS
Οι συνθήκες που αντιμετώπισαν τα ποντίκια ήταν σχεδόν ίδιες με εκείνες των δύο αστροναυτών, Σουνίτα Γουίλιαμς και Μπουτς Ουίλμορ. Αν και οι άνθρωποι είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής και υποστήριξη, υπήρξαν αρκετές ομοιότητες στα συμπτώματα.
Οι δύο αστροναύτες έχασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντική μυϊκή μάζα, καθώς δεν χρησιμοποιούσαν τα κάτω άκρα και τον κορμό τους για να υποστηρίξουν το βάρος τους, όπως συμβαίνει στη Γη.

Τα οστά τους αποδυναμώθηκαν αισθητά, με απώλεια της οστικής τους μάζας κατά 1% κάθε μήνα. Αυτό ισοδυναμεί με γήρανση ενός έτους, όπως θα συνέβαινε σε ανάλογο διάστημα στη Γη.
Το πρόβλημα ενισχύθηκε από το γεγονός ότι, παρά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, δεν είχαν έκθεση σε φυσικό ηλιακό φως, λόγω της πτήσης του ISS πάνω από το στρώμα του όζοντος. Έτσι, ο οργανισμός δεν έδωσε προτεραιότητα στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Η λύση που προτείνει σήμερα η NASA
Για την αντιμετώπιση της εκφύλισης των οστών και των μυών, η NASA έχει καθιερώσει εντατικό πρόγραμμα άσκησης διάρκειας 2,5 ωρών την ημέρα για τους αστροναύτες. Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην αντιστάθμιση της απώλειας μυϊκής και οστικής μάζας, η οποία θυμίζει την κατάσταση ενός ανθρώπου που είναι για καιρό κλινήρης.
Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν ότι ένας αστροναύτης ηλικίας 30 έως 50 ετών, μετά από έξι μήνες στο διάστημα, μπορεί να χάσει σχεδόν τη μισή του φυσική δύναμη.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.