Ναοί: Καμπάνες…τέλος στις ώρες κοινής ησυχίας

Μια πρωτοφανής απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύει τη χρήση καμπάνων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, θέτοντας πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης. Η απόφαση αυτή, που προέρχεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς αγγίζει τις θρησκευτικές παραδόσεις αλλά και το ζήτημα της ηχορύπανσης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν μια κάτοικος της Μήλου, που διαμένει κοντά σε έναν ενοριακό ναό, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι ο ήχος των καμπάνων προκαλεί βλάβη στην ψυχική της υγεία, επηρεάζοντας την καθημερινότητά της και παραβιάζοντας την προσωπικότητά της. Προσκόμισε ιατρική βεβαίωση για να αποδείξει ότι ο διαρκής ήχος των καμπάνων επιβαρύνει την υγεία της και δυσκολεύει την εκτέλεση των επαγγελματικών της υποχρεώσεων.

Η Απόφαση του Δικαστηρίου

Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της κατοίκου, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση της καμπάνας ως μέσου αναγγελίας των ωρών (όπως ένα ρολόι) δεν εξυπηρετεί κάποιον ουσιαστικό σκοπό. Το δικαστήριο δήλωσε: «Η κατάσταση που δημιουργείται με τη χρήση της καμπάνας του ναού ως ρολογιού επιδεινώνει τα προβλήματα της υγείας της αιτούσας και δεν είναι υποχρεωμένη να το ανέχεται». Η απόφαση τονίζει ότι η λατρευτική αποστολή της καμπάνας είναι να καλεί τους πιστούς σε θρησκευτικές τελετές, κάτι το οποίο η κάτοικος δεν αμφισβήτησε. Ωστόσο, ζήτησε την παύση της λειτουργίας του κωδωνοστασίου ως ρολογιού και την επιτρεπτή χρήση του μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς, με εξαίρεση τις ώρες κοινής ησυχίας.

Πρόστιμα για παράνομη λειτουργία των Καμπανών

Στην απόφασή του, το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 200 ευρώ για κάθε παράνομο ήχο της καμπάνας κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. Η απόφαση εξαιρεί ωστόσο ορισμένες μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, όπως δεσποτικές και θεομητορικές εορτές, δίνοντας στους ναούς το δικαίωμα να ηχούν τις καμπάνες για αυτές τις ιδιαίτερες περιστάσεις.

Πρώτη παρόμοια απόφαση στην Ελλάδα

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου αποτελεί μια πρωτοτυπία στην ελληνική νομική πραγματικότητα, καθώς είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται περιορισμός στους ήχους των καμπανών με δικαστική απόφαση. Η πρωτοτυπία της απόφασης έγκειται στην επιβολή οικονομικών προστίμων σε θρησκευτικά ιδρύματα για ηχορύπανση, κάτι που γεννά νέες ερωτήσεις για τα όρια μεταξύ θρησκευτικής πρακτικής και προστασίας των δικαιωμάτων των κατοίκων στην ηρεμία.

Ο δικηγόρος που τον εκπροσώπησε, Βασίλης Σωτηρόπουλος, δημοσίευσε τη σχετική απόφαση στο διαδίκτυο και ανέφερε:

«Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέτασε χτες την συγκεκριμένη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ανέβαλε την εκδίκασή της λόγω αποχής δικηγόρου του ιερού ναού, κρίνοντας όμως δεκτό το αίτημα για προσωρινή παύση λειτουργίας του κωδωνοστασίου μέχρι την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και κατά τα ημίωρα.

Μέχρι την συζήτηση της υπόθεσης στις 12.3.2023 ο ιερός ναός είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την προσωρινή διαταγή της Δικαστή του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και να απέχει από την χρήση του κωδωνοστασίου κατά τον περιγραφόμενο τρόπο.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί και αγωγή για την οριστική δικαστική προστασία του ατόμου από την διατάραξη της γαλήνης και της προστασίας της ιδιωτικής του ζωής από τον θόρυβο, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχουν κρίνει ότι αποτελεί θετική υποχρέωση του κράτους για προστασία της ιδιωτικής ζωής και της κατοικίας από θόρυβο (άρθρο 8 Ε.Σ.Δ.Α.)

Exit mobile version