Να προσέχεις και να προσεύχεσαι τα παιδιά σου να μην πέσουν σε αυτή την αμαρτία γιατί γίνονται βαθιές ζημιές

Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στη διδασκαλία του Αγίου Γέροντα Πορφυρίου σχετικά με τη σωματική αγνότητα, τις σαρκικές αμαρτίες και την πνευματική μεταμόρφωση του ανθρώπου μέσα από την εγκράτεια και την αγάπη προς τον Χριστό.

Η στάση του Αγίου Πορφυρίου απέναντι στη σαρκική αμαρτία

Ο Άγιος Γέροντας Πορφύριος, ακολουθώντας τη διδασκαλία του Χριστού και της Εκκλησίας, ήταν ριζικά αντίθετος με κάθε είδους ανηθικότητα, προγαμιαίες σχέσεις και σαρκικές διαστροφές. Είχε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ηθικής καθαρότητας και έδινε μεγάλη βαρύτητα στην αποφυγή της σαρκικής αμαρτίας, όπως δείχνει και η εξής νουθεσία του προς μία μητέρα:

«Να προσέχεις και να προσεύχεσαι, τα παιδιά σου να μην πέσουν στη σαρκική αμαρτία. Βέβαια και με τον λογισμό αμαρτάνει κανείς, αλλά ελαφρότερα, ενώ με τη σαρκική συνεύρεση πολύ βαρύτερα, γιατί μ’ αυτήν γίνονται βαθειές αλλαγές και ζημιές στην ψυχή».

Η ανοχή προς τον άνθρωπο αλλά όχι προς την αμαρτία

Ως πνευματικός, ο Άγιος Πορφύριος δεν ήταν καθόλου ελαστικός στα ηθικά ζητήματα. Ίσα-ίσα, τόνιζε τη σημασία της καθαρότητας τόσο πριν όσο και μετά τον γάμο. Ενώ έδειχνε μεγάλη κατανόηση στον αμαρτωλό άνθρωπο, δεν ανεχόταν την αμαρτία, αλλά φρόντιζε με αγάπη να τον οδηγήσει σε μετάνοια και διόρθωση.

Δεν αποδεχόταν καμία μορφή ανωμαλίας, είτε μέσα είτε έξω από τα όρια του γάμου. Αντίθετα, προέτρεπε συνεχώς στην εγκράτεια, στην άσκηση και στον θείο έρωτα, που γεννιέται από την αγάπη για τον Χριστό.

Η μεταμόρφωση της επιθυμίας μέσα από την εγκράτεια

Για τον Άγιο Πορφύριο, η επιθυμία δεν ξεριζώνεται αλλά εξαγνίζεται. Παραθέτει τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Υποπιάζω μου το σώμα και δουλαγωγώ, μήπως άλλοις κηρύξας αυτός αδόκιμος γένωμαι» (Α΄ Κορ. 9, 27), θέλοντας να δείξει πως το σαρκικό στοιχείο δεν καταστρέφεται αλλά μεταστοιχειώνεται σε αγιότητα μέσω της εγκράτειας.

Ο ίδιος διηγείται:

«Προχθές ήρθε εδώ ένας και μου λέει: — Εσύ υποστηρίζεις τις θεωρίες του τάδε (δεν συγκράτησα το όνομά του) περί απολαύσεως των ανθρώπινων ηδονών και του έρωτος; Του λέγω: — Να εγώ τι υποστηρίζω και τι πρεσβεύω: Άνοιξε το Μηναίο του Ιουνίου στις 14 του Αγίου Μεθοδίου. Εκεί στον κανόνα θα βρεις πώς μετατρέπει ο Χριστός τα πάθη εις απάθειαν.

Του το διάβασα, του το εξήγησα και ευχαριστήθηκε πολύ. — Βρές το κι εσύ και πάρε με τηλέφωνο. (Το βρήκα. Αυτό είναι: Χαλιναγωγών συ των παθών τα σκιρτήματα, της εγκρατείας έρωτι μετεστοιχείωσας της σαρκός το υλώδες, προς την της απάθειας, Πάτερ, ακρώρειαν). (Ωδή α΄, του Αγίου Μεθοδίου, 14 Ιουνίου). — Ο Χριστός δεν ξεριζώνει κάτι που φύτευσε μέσα μας. Αλλά το εκκεντρίζει, το μεταστοιχειώνει, από άγριο το κάνει ήμερο. Το στρέφει στον Χριστό και το αγιάζει. Παράδειγμα η Αγία Μαρία η Αιγυπτία, ο Άγιος Μωυσής ο Αιθίοψ, και τόσοι άλλοι».

Η δύναμη της Χάριτος και η μεταμόρφωση της φύσης

Ο Άγιος Πορφύριος δεν θεωρούσε πως η ανθρώπινη φύση είναι κακή. Αντίθετα, πίστευε πως όλα μπορούν να μεταμορφωθούν με τη δύναμη του Θεού. Η σαρκική επιθυμία δεν είναι κάτι ξένο ή απορριπτέο, αλλά στοιχείο που με την αγάπη και την εγκράτεια μπορεί να εξυψωθεί. Η πορεία αυτή είναι δυνατή με τη Χάρη του Θεού και την ειλικρινή μετάνοια.

Η διδασκαλία του υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος δεν είναι δούλος των παθών του, αλλά μπορεί, μέσα από την πνευματική ζωή, να φτάσει στην αληθινή ελευθερία και στην αγιότητα.

Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης
πηγή: hristospanagia3.blogspot.gr

Exit mobile version