Η Tara Taylor αποφάσισε να ανεβάσει στο Facebook μία φωτογραφία της κόρης της. Δεν είχε δώσει όμως προσοχή…
Η Tara Taylor ανέβασε στο Facebook φωτογραφία της κόρης της. Είχε παρατηρήσει κάτι παράξενο στη φωτογραφία, αλλά πίστευε ότι η λάμψη που εμφανιζόταν στο αριστερό μάτι της ήταν απλά μια αντανάκλαση του φλας. Οι φίλοι της, βλέποντας το κοριτσάκι στη φωτογραφία, αντέδρασαν και πατούσαν like, αφήνοντας μάλιστα σχόλια για την ομορφιά της. Μερικοί όμως από αυτούς, είδαν κάτι που δεν είχε δει κανείς μέχρι τότε. Έστειλαν αμέσως μήνυμα στη μητέρα, επισημαίνοντάς της πως θα ήταν καλό να επισκεφτούν έναν γιατρό για να δει το μάτι του κοριτσιού.
Δεν πίστευαν, όμως, ότι κάτι κακό μπορεί να συμβαίνει. Η Tara αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή τους, και επισκέφτηκε γιατρό μαζί με την κόρη της. Λίγα λεπτά αργότερα, μόλις πήραν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η Rylee διαγνώστηκε με τη Νόσο του Coats. Χάρη στην παρατηρητικότητα και την προτροπή των φίλων της, το πρόβλημα του μικρού κοριτσιού διαγνώστηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να σωθεί το μάτι της.
Τι είναι η νόσος Coats
Η νόσος Coats είναι μία τυπικά μονόπλευρη ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων πίσω από τον αμφιβληστροειδή, οδηγώντας σε ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και μιμείται το ρετινοβλάστωμα.
Η νόσος εξελίσσεται αργά και σε προχωρημένα στάδια ο κίνδυνος αμφιβληστροειδικής αποκόλλησης είναι αυξημένος, ενώ μπορεί να αναπτυχθούν γλαύκωμα και καταρράκτης. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως στην πρώτη δεκαετία της ζωής και προσβάλλει κατά κανόνα το ένα μάτι.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών, η Νόσος του Coats προσβάλλει κυρίως τα αγόρια και στο 90% αφορά το ένα μόνο μάτι.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Coats είναι η λευκοκορία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ανώμαλη φωτεινή αντανάκλαση στον αμφιβληστροειδή. Στα συμπτώματα επίσης συμπεριλαμβάνονται η φωτοψίες και μυωψίες. Ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου Coats είναι το “κίτρινο μάτι” στη φωτογράφιση με φλας. Ακριβώς όπως λειτουργεί το φαινόμενο των “κόκκινων ματιών” που προκαλείται λόγω αντανάκλασης των αιμοφόρων αγγείων στο πίσω μέρος ενός φυσιολογικού ματιού, στη φωτογραφία ενός οφθαλμού με Coats, θα εμφανιστεί κίτρινη αντανάκλαση.
newsit.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.