Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας

κοτόπουλο

Οι γιατροί συμφωνούν: δεν υπάρχει λόγος να αφαιρείτε την πέτσα από το κοτόπουλο, καθώς μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας και να απογειώσει τη γεύση του φαγητού σας.

Γιατί η πέτσα δεν είναι ο «κακός» της υπόθεσης

Η αφαίρεση της πέτσας από το κοτόπουλο ήταν πάντα κάτι που με ξένιζε, ειδικά όταν είναι καλοψημένη και καρυκευμένη σωστά — γίνεται ίσως το πιο νόστιμο κομμάτι. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί την αφαιρούν με σκοπό να μειώσουν το λίπος και τις θερμίδες στο πιάτο τους, θεωρώντας το πιο «υγιεινή» επιλογή.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, η πέτσα δεν είναι απλώς ένα στρώμα λίπους που πρέπει να αποφεύγουμε. Αντίθετα, περιέχει ωφέλιμα λιπαρά που μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Τα καλά λιπαρά κάνουν τη διαφορά

Αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν γενικά το λίπος, ωστόσο αυτό που πραγματικά πρέπει να προσέχουμε είναι τα τρανς λιπαρά. Πρόκειται για λιπαρά που βρίσκονται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σχετίζονται με την υψηλή πίεση και τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες.

Αντίθετα, τα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται σε τροφές όπως το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ωφελούν τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Στην περίπτωση της πέτσας από το κοτόπουλο, περιέχονται ακόρεστα λιπαρά, κυρίως ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που επίσης είναι ωφέλιμα όταν καταναλώνονται με μέτρο και σε συνδυασμό με ωμέγα-3.

Η αφαίρεση της πέτσας δεν σώζει τόσες θερμίδες όσο νομίζετε

Αν παρακολουθείτε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας — κάτι που δεν είναι πάντα απαραίτητο αν τρέφεστε σωστά και ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα άσκησης — η πέτσα στο κοτόπουλο δεν είναι τόσο καθοριστική. Συγκεκριμένα, η αφαίρεση της πέτσας από 340 γραμμάρια στήθους αφαιρεί μόλις 50 θερμίδες.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι θερμίδες δεν είναι από μόνες τους κάτι κακό. Η καύση τους και η συνολική υγεία μας εξαρτώνται από τη δραστηριότητά μας και όχι μόνο από το τι περιέχει το πιάτο μας.

Γεύση και υφή χωρίς περιττά πρόσθετα

Όταν το κοτόπουλο μαγειρεύεται με την πέτσα του, διατηρεί τους χυμούς του καλύτερα και γίνεται πιο τρυφερό. Επίσης, η καρυκευμένη πέτσα προσθέτει πλούσια γεύση, περιορίζοντας την ανάγκη για σάλτσες γεμάτες ζάχαρη ή υπερβολική ποσότητα αλατιού.

«Το να απολαμβάνετε την πέτσα, μπορεί τελικά να σας βοηθήσει να τρώτε πιο ισορροπημένα», λένε οι ειδικοί.

Exit mobile version