Fake δίκτυο Κινέζικων e-shop πίσω από τη μεγαλύτερη διαδικτυακή απάτη στον κόσμο – Ξεγέλασε πάνω από 800.000 άτομα
Δίκτυο e-shop με έδρα στην Κίνα βρίσκεται πίσω από μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες στον κόσμο, ξεγελώντας χιλιάδες ανθρώπους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Περισσότερα από 800.000 άτομα μοιράστηκαν στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα fake δίκτυο e-shop, που εδρεύει στην Κίνα και το οποίο κατηγορείται για ιστορική απάτη – μαμούθ.
Την ίδια ώρα, 476.000 από αυτούς έχουν δώσει στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους. Όλοι παρέδωσαν ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου και e-mails.
Διεθνής έρευνα των εφημερίδων Guardian, Die Zeit και Le Monde εξέτασε τους μηχανισμούς αυτούς που το βρετανικό Chartered Trading Standards Institute περιέγραψε ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους της, με 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες e-shop που δημιουργήθηκαν.
Συγκεκριμένα, το fake e-shop δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα σε διαθέσιμες γλώσσες από αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά έως και σουηδικά, προσφέροντας εκπτωτικά προϊόντα από Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες premium μάρκες.
Οι καταναλωτές που εξαπατήθηκαν, δήλωσαν ότι δεν έλαβαν ποτέ κανένα προϊόν. Οι απατεώνες προγραμματιστές ξεγελούσαν τους δήθεν πελάτες τους από το 2015, με ένα εκατομμύριο fake παραγγελίες τα τελευταία τρία χρόνια.
Πολλά από αυτά τα e-shop έχουν «κατέβει», αλλά το ένα τρίτο από αυτά – περισσότερα από 22.500 – εξακολουθούν να λειτουργούν.
Με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, οι απατεώνες προσπάθησαν να υφαρπάξουν περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ από τις συνολικά άνω των 75 χιλιάδων ψεύτικων διευθύνσεων, σήμερα ενεργές παραμένουν περίπου 22.500.
Η αποκάλυψη για το δίκτυο των ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων έγινε από τη γερμανική εταιρεία συμβούλων σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Security Research Labs (SR Labs).
“Τα δεδομένα είναι το νέο νόμισμα” υπογράμμισε στους δημοσιογράφους των τριών ευρωπαϊκών εφημερίδων ο Τζέικ Μουρ, σύμβουλος σε θέματα παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας και προειδοποίησε ότι “τέτοιες μαζικές συγκεντρώσεις προσωπικών δεδομένων θα μπορούσαν επίσης να είναι πολύτιμες για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για σκοπούς παρακολούθησης. Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να έχει αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά”.
Chinese network behind one of world’s ‘largest online scams’ https://t.co/5sRxkW9Udq
— Jake Moore (@JakeMooreUK) May 8, 2024
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.