Τα μελομακάρονα είναι ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων, και δεν θα ήταν οι γιορτές ίδιες χωρίς αυτά. Πολλοί από εμάς, όμως, αντιμετωπίζουμε ένα κοινό πρόβλημα: δεν καταφέρνουμε να τους δώσουμε την τέλεια τραγανή υφή που τα κάνει ακαταμάχητα. Αν κι η συνταγή φαντάζει απλή, υπάρχει ένα βασικό σημείο που πολλοί αγνοούν και επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.
Γιατί τα μελομακάρονα δεν βγαίνουν τραγανά
Τα μυστικά για τέλεια μελομακάρονα ξεκινούν από τη σωστή ζύμη. Αν ανήκεις σε αυτούς που κάθε χρόνο απορούν γιατί τα μελομακάρονά τους δεν είναι τραγανά εξωτερικά, τότε ίσως να κάνεις το πιο κοινό λάθος: υπερβολική ζύμωση της ζύμης. Όσο περισσότερο ανακατεύεις τη ζύμη, τόσο πιο πολύ αναπτύσσεται η γλουτένη, κάτι που τελικά οδηγεί σε πιο σφιχτή και ελαστική υφή αντί για την επιθυμητή τραγανότητα.
Η λύση; Δώσε σημασία στο ανακάτεμα! Μείνε σε μικρή διάρκεια ανάμειξης, ίσα-ίσα για να δέσουν τα υλικά, χωρίς να παρασυρθείς σε επιπλέον ζύμωση. Αυτή η προσοχή θα εξασφαλίσει την πιο απαλή και τραγανή υφή στα μελομακάρονά σου.
Ρύθμιση της θερμοκρασίας του φούρνου
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την τραγανότητα των μελομακάρονων είναι η θερμοκρασία του φούρνου. Πολλές φορές, τα γλυκά μας δεν ψήνονται ομοιόμορφα επειδή ο φούρνος είναι είτε υπερβολικά ζεστός είτε πιο χαμηλός από το απαιτούμενο. Για καλύτερα αποτελέσματα, επίλεξε μια μέτρια θερμοκρασία γύρω στους 180°C. Έτσι, τα μελομακάρονα θα ψηθούν αργά, θα αποκτήσουν την απαραίτητη χρυσαφένια κρούστα, και δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν την τραγανότητά τους.
Τελικά, το κλειδί για τέλεια μελομακάρονα κρύβεται στις λεπτομέρειες της ζύμης και της θερμοκρασίας. Με αυτές τις απλές προσαρμογές, τα μελομακάρονά σου θα είναι φέτος πιο τραγανά και λαχταριστά από ποτέ!
Η αγαπημένη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για παραδοσιακά μελομακάρονα
- 1/3 φλ. κονιάκ
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
- 1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
Για το σιρόπι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 φλ. νερό
- Ξύλο κανέλας
- Φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.
- Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
- Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
- Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC, να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
- Αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε τα κρύα και τα σιροπιάζουμε.
- Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Η συνταγή από Argiro.gr