Στις 12 Ιουλίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά δύο σημαντικές μορφές της πίστης: την Αγία Ισαπόστολο Όλγα και τη Μεγαλομάρτυρα Ευφημία, δύο γυναίκες που με τη δράση τους σημάδεψαν την πορεία του Χριστιανισμού.
Η ηγετική μορφή που οδήγησε τους Ρως στον Χριστιανισμό
Η Όλγα των Ρως, γνωστή στους Βυζαντινούς ως Έλγα και με το σκανδιναβικό της όνομα Χέλγκα (Helga), υπήρξε η πρώτη επιφανής ηγεμονική φυσιογνωμία που υιοθέτησε τον Χριστιανισμό και άνοιξε τον δρόμο για τον εκχριστιανισμό των Ρώσων. Για την προσφορά της αυτή τιμήθηκε με τον τίτλο της Ισαποστόλου και η μνήμη της εορτάζεται στις 11 Ιουλίου.
Μετά τη βίαιη απώλεια του συζύγου της Ιγκόρ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη φυλή των Δρεβλιανών, η Όλγα ανέλαβε την ηγεσία του κράτους των Ρως του Κιέβου, των προγόνων τόσο των σημερινών Ρώσων όσο και των Ουκρανών. Η πρώτη της ενέργεια ήταν να εκδικηθεί τον θάνατο του άνδρα της, κάτι που έκανε με σκληρότητα.
Από την εκδίκηση στη διπλωματία και τη πίστη
Αργότερα όμως κυβέρνησε με διορατικότητα και στόχευσε στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 957 ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατηχήθηκε από τον Πατριάρχη Πολύευκτο. Εκεί βαπτίστηκε Χριστιανή, λαμβάνοντας το όνομα Ελένη προς τιμήν της νονάς της, Ελένης Λεκαπηνής, συζύγου του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ’ του Πορφυρογέννητου.
Η Αγία Όλγα εκοιμήθη στις 11 Ιουλίου του 969, έχοντας διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των Ρως προς τη Χριστιανική πίστη.
Απολυτίκια προς τιμήν της
«Το φέγγος της πίστεως, εισδεδεγμένη λαμπρώς, προς γνώσιν σωτήριον, τον σον λαόν ασφαλώς, ωδήγησας ένδοξε. Όθεν ως απαρχή σε, τω σω έθνει αγίαν, μέλπομεν ευσέβειας, Ισαπόστολε Όλγα Χριστός γαρ ον ηγάπησας, αξίως σε εδόξασε.»
«Θείας πίστεως, αρχή αγία, αναδέδειξαι, εν τη Ρωσία, προσελθούσα του Σωτήρος τη χάριτι, και εν αυτή τον λαόν σου προσήγαγες, ως αληθής βασιλίς και θεόληπτος. Όλγα ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.»
Η Μεγαλομάρτυρας Ευφημία και το παράδειγμα θυσίας
Την ίδια ημέρα, στις 11 Ιουλίου, τιμάται και η μνήμη της Αγίας Ευφημίας, της Μεγαλομάρτυρος που μαρτύρησε για την πίστη της στον Χριστό. Η Ευφημία τιμάται και στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η καταγωγή της ήταν από τη Χαλκηδόνα και έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια των διωγμών επί Διοκλητιανού, συνελήφθη επειδή δεν αποκήρυξε την πίστη της και υπέστη σκληρά βασανιστήρια.
Η δύναμη της πίστης ως ύστατη μαρτυρία
Πριν ριχθεί στα άγρια θηρία και βρει τον θάνατο από μία αρκούδα, κατάφερε να μεταστρέψει στον Χριστιανισμό ακόμη και τους δύο δημίους της, αποδεικνύοντας τη δύναμη της πίστης ακόμα και μπροστά στον θάνατο.
Αργότερα, στον τάφο της ανεγέρθηκε ναός, στον οποίο συνεκλήθη η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος το 451, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στη μορφή της για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Απολυτίκιο της Αγίας Ευφημίας
«Λίαν εύφρανας τους Ορθοδόξους και κατήσχυνας τους κακοδόξους, Εηφημία, Χριστού καλλιπάρθενε. Της γαρ Τετάρτης Συνόδου εκύρωσας, α οι Πατέρες καλώς εδογμάτισαν. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεό ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.»
Το διπλό νόημα της 11ης Ιουλίου
Η 11η Ιουλίου αποκτά ιδιαίτερη πνευματική αξία, αφού ενώνει δύο γυναίκες που υπηρέτησαν τον Χριστιανισμό με διαφορετικό τρόπο: η μία μέσα από την ηγεσία και την πολιτική, η άλλη μέσα από το μαρτύριο και την αυτοθυσία. Και οι δύο, όμως, άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ιστορία της πίστης.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.