Ο Άγιος Χαράλαμπος: Ο προστάτης του Πύργου και τα θαύματά του – Τιμάται από την Εκκλησία στις 10 Φεβρουαρίου
Ο Άγιος Χαράλαμπος θεωρείται θαυματουργός και έχει συνδεθεί με πολλές ιστορίες σωτηρίας στην πόλη του Πύργου. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην περιοχή.
Στον Πύργο υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο, και σύμφωνα με την παράδοση, ακόμα και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε παρευρεθεί στην τοποθεσία αυτή, ποτίζοντας το άλογό του σε μια κοντινή κρήνη την περίοδο που θεμελιωνόταν ο ναός.
Ο Άγιος Χαράλαμπος έχει συνδεθεί με θαύματα στην περιοχή, από τη σωτηρία της πόλης από επιδημίες, μέχρι την προστασία της από φυσικές καταστροφές.
Η σωτηρία από την πανώλη και ο γέροντας στον ουρανό
Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες αφορά την πανώλη που απείλησε την πόλη πολλά χρόνια πριν. Κάτοικοι αφηγούνται ότι είχαν δει στον ουρανό έναν γέροντα με λευκή γενειάδα να σπρώχνει με το ραβδί του ένα μαύρο σύννεφο, το οποίο θεωρούσαν ότι συμβόλιζε την επιδημία. Πίστεψαν ότι ήταν ο ίδιος ο Άγιος Χαράλαμπος που έδιωξε το κακό και έσωσε την πόλη.
Η προστασία στον πόλεμο και στους σεισμούς
Κατά τη διάρκεια του Ελληνογερμανικού πολέμου, η πόλη του Πύργου καλύφθηκε από ένα πυκνό σύννεφο σαν πέπλο, εμποδίζοντας τα γερμανικά αεροσκάφη να τη βομβαρδίσουν. Πιστεύεται ότι αυτή η προστασία ήταν θαυματουργή και αποδόθηκε στον Άγιο.
Επιπλέον, το 1993, όταν καταστροφικοί σεισμοί έπληξαν την περιοχή, η παράδοση λέει ότι ο Άγιος διαίρεσε τον σεισμό σε τρεις μικρότερους, αποτρέποντας μεγαλύτερη καταστροφή. Κάτοικοι ανέφεραν ότι τον είχαν δει στον ύπνο τους να τους διαβεβαιώνει πως ήταν εκείνος που έσωσε την πόλη.
Λιτανείες και θαυματουργές βροχές
Ένα ακόμα θαύμα που αποδίδεται στον Άγιο Χαράλαμπο αφορά τις περιόδους ξηρασίας. Όταν η γη υπέφερε από την ανομβρία, οι κάτοικοι έκαναν λιτανείες της θαυματουργής εικόνας του και, σύμφωνα με τις αναφορές, έπειτα από αυτές τις προσευχές ερχόταν βροχή, ανακουφίζοντας τις καλλιέργειες.
Κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου, οι πιστοί τιμούν τον Άγιο Χαράλαμπο με δοξολογίες και περιφορά της εικόνας του στους δρόμους του Πύργου.
Ποιος ήταν ο Άγιος Χαράλαμπος
Ο Άγιος Χαράλαμπος, γνωστός και ως Χαραλάμπης, γεννήθηκε το 89 μ.Χ. και ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας.
Κατά τη διάρκεια των διωγμών των Χριστιανών, συνελήφθη από τον έπαρχο Λουκιανό και υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Παρέμεινε πιστός στην πίστη του και τελικά αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών, το 202 μ.Χ.
Την ίδια μέρα με τον Άγιο Χαράλαμπο γιορτάζουν και οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, δύο στρατιώτες που, ενώ είχαν λάβει εντολή να τον βασανίσουν, συγκλονίστηκαν από το μαρτύριό του και έγιναν Χριστιανοί.
Ο Άγιος Χαράλαμπος ως πολιούχος σε πολλές πόλεις
Ο Άγιος Χαράλαμπος τιμάται ως πολιούχος σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Φιλιατρά, η Πρέβεζα, ο Πύργος, το Ληξούρι, η Κέα, οι Παξοί, η Κρήνη (Τσεσμέ) της Μικράς Ασίας και το Παλαιομονάστηρο Τρικάλων.
Ιδιαίτερα γνωστό είναι το θαύμα που αποδίδεται σε εκείνον στα Φιλιατρά το 1944. Όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής σχεδίαζαν να καταστρέψουν την πόλη, να σκοτώσουν τους προκρίτους και να στείλουν 1.500 κατοίκους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η επέμβασή του φέρεται να έσωσε την πόλη από τη βέβαιη καταστροφή.
Το Αγιολόγιο καταγράφει: «Τη αυτή ημέρα, δεκάτη ενάτη Ιουλίου, μνήμην ποιούμεθα τού εξαισίου θαύματος τού Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, ος ταίς προς Θεόν πρεσβείαις πολλοί των πολιτών της Εράνης (Φιλιατρών) εσώθησαν εκ βεβαίας εις θάνατον καταδίκης υπό των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής εν έτει 1944».
Η παράδοση συνεχίζει να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, και ο Άγιος Χαράλαμπος παραμένει μια από τις πιο σεβαστές και αγαπητές μορφές της Ορθοδοξίας.
Σύγχρονο Θαύμα Αγίου Χαραλάμπους
Ένα σύγχρονο Θαύμα σε καρδιοπαθή του Αγίου Χαραλάμπους: «Τρέφει ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο, που φρόντισε πρώτα για την σωτηρία της ψυχής της και μετά του σώματος».
Η κ. Ε.Λ. από την Αθήνα το 1992 είχε υποστεί έμφραγμα καρδιάς. Ανησύχησε για την υγεία της και πήγε στην Ελβετία για να χειρουργηθεί σε Νοσοκομείο.
Πριν φύγει της δώρισαν το βιβλίο «το Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους» και σε όλη τη διαδρομή, καθώς και όλη τη νύκτα στο ξενοδοχείο το διάβαζε και παρακαλούσε τον Άγιο να της σταθεί βοηθός.
Κατά τις 6 το πρωί, μετά από μια άυπνη και αγωνιώδη νύκτα της παρουσιάζεται ο Άγιος Χαράλαμπος, της πιάνει το χέρι και της λέει:
«Γιατί έχεις τόση αγωνία; Εγώ ήλθα να σε βοηθήσω. Πρέπει όμως να διορθώσεις μια αταξία που έκανες στο σπίτι σου.
Γιατί έβγαλες τον Εσταυρωμένο από το δωμάτιο; (Όντως η ανωτέρω κυρία είχε βγάλει ένα παλαιό εσταυρωμένο για να τον αντικαταστήσει με κάποιο καινούργιο κάδρο).
Θα βάλεις -συνέχισε- τον Εσταυρωμένο στην πρέπουσα θέση, και όλα θα πάνε καλά».
Όταν την επομένη η Ε.Λ. εισήχθη στο Νοσοκομείο για προεγχειρητικές εξετάσεις, οι γιατροί της είπαν ότι είναι τελείως υγιής και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Το πρώτο που έκανε ήταν να επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγ. Στεφάνου, όπου φυλάσσεται η Αγία του Κάρα, για να προσκυνήσει και ευχαριστήσει τον Άγιο.
Έκτοτε τρέφει ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο, που φρόντισε πρώτα για την σωτηρία της ψυχής της και μετά του σώματος.