Μεγάλη ανησυχία για τους επιστήμονες: Γιατί τόσοι άνθρωποι κάτω των 50 ετών παθαίνουν καρκίνο παχέος εντέρου;

καρκίνο

Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών, ηλικίας κάτω από 50 ετών, σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία για τον καρκίνο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου στις μικρότερες ηλικίες, παίζει ρόλο η αλλαγή του τρόπου ζωής και των καθημερινών διατροφικών συνηθειών.

Τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, οι αλλαγές στη διατροφή ή και στο μικροβίωμα του εντέρου, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, ακόμη και η έκθεση του εντέρου σε μικροπλαστικά, είναι ορισμένοι από τους λόγους για την αύξηση των νέων διαγνώσεων.

Βέβαια, παίζει ρόλο ο κληρονομικός παράγοντας, αφού περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού, πριν την ηλικία των 50 ετών, έχουν κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο ή οικογενειακό ιστορικό τέτοιων νεοπλασιών.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι τα κόπρανα με αίμα, η συχνή διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στο στομάχι, κράμπες και/ή φούσκωμα, η αδυναμία και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Regenstrief στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ είχε εξετάσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου που μπορεί να εξηγήσουν αυτά τα ανοδικά ποσοστά, ειδικά μεταξύ των νεαρών ανδρών.

Τα ευρήματα της μελέτης είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Cancer Prevention Research. Οι ειδικοί υπογράμμιζαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι δύο φορές υψηλότερος για τους άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Επεσήμαναν, επίσης, ότι ο πρώιμος καρκίνος παχέος εντέρου (πριν από την ηλικία των 45 ετών), είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο με χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί καρκίνος παχέος εντέρου

Μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της διατροφής στην εκδήλωση της νόσου. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε δημητριακά και όσπρια και σε άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου.

Επιπροσθέτως, η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική, καθώς συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, καθώς η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με τον εν λόγω τύπο καρκίνου.

Παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, αναφέρει ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η μέτρια σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 29% στις γυναίκες και κατά 20% στους άνδρες.

Ο καρκίνος παχέος εντέρου ωστόσο μπορεί να προληφθεί και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού για τα διαθέσιμα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, που προτείνονται από τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

Η βασική διαγνωστική εξέταση είναι κολονοσκόπηση, με την οποία μπορούν να ανευρεθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις (πολύποδες) και να εξαιρεθούν αποτρέποντας την εξέλιξή τους σε καρκίνο.

Επιπλέον, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, μπορεί να ανακαλυφθεί ο καρκίνος παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ίασης από τη νόσο.

Υπολογίζεται ότι η πενταετής επιβίωση των ασθενών με τοπική νόσο, ξεπερνά το 90%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών, η έναρξη του προσυπτωματικού ελέγχου για τη νόσο είναι στην ηλικία των 45 ετών.

Εκτός από την κολονοσκόπηση, υπάρχουν και άλλες λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο οργανωμένων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου κάτω από ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση.

Exit mobile version