Αγώνας δρόμου για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό.
Τι θα γίνει με τα μικρά νησιά. Χωρίς τεστ για κορωνοϊό και καραντίνα οι τουρίστες από το εξωτερικό.
Εν αναμονή των λεπτομερών υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας που ανακοινώνονται από μέρα σε μέρα βρίσκονται οι επιχειρηματίες στον χώρο τουρισμού ανά την Ελλάδα, οι οποίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για την 1η Ιουνίου με ημερομηνία-ορόσημο την 15η Ιουνίου οπότε κι απελευθερώνονται οι πτήσεις από 20 χώρες.
Ειδικότερα χτες, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το σχέδιο Restart Tourism εντός του οποίου περιλαμβάνονται τα στάδια απελευθέρωσης του τουρισμού στη χώρα:
25 Μαΐου
Ανοίγει το yachting που αποτελεί και την ασφαλέστερη τουριστική δραστηριότητα.
- 1 Ιουνίου
Άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και των κάμπινγκ.
- 15 Ιουνίου
Άνοιγμα όλων των ξενοδοχείων κι απελευθέρωση πτήσεων για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μόνο από 19 χώρες, οι οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία.
- 1 Ιουλίου
Απελευθέρωση της εισόδου τουριστών σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
- 15 Ιουλίου
Απελευθερώνονται όλοι οι περιορισμοί
Τι θα ισχύσει για τα μικρά νησιά
Ιδιαίτερη συζήτηση έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα για το θέμα των μικρών νησιωτικών προορισμών που αποτελούν μεν τουριστικούς προορισμούς, δεν έχουν ωστόσο τις απαραίτητες νοσοκομειακές δομές.
Το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς δύο βασικά σημεία:
Καταρχάς την ενίσχυση ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας, αφού δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά, ενώ εξασφαλίζονται, κατά τις ανακοινώσεις, 600 κλίνες, ειδικά για τον COVID-19, στα νησιά.
Δεύτερον, την κάλυψη από κοντινούς προορισμούς, αφού εξασφαλίζεται ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς είναι μικρότερος των 2 ωρών. Για το στόχο αυτό, αναβαθμίζονται και αξιοποιούνται περαιτέρω οι υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Πώς θα αντιμετωπίζεται κρούσμα κορωνοϊού σε ξενοδοχείο
Στο πλαίσιο των μέτρων για την διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή.
Επίσης, θα οριστούν ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας. Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία 600 κλινών COVID.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Όσον αφορά στα μέτρα που για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την στήριξη επιχειρήσεων κι εργαζομένων, σε μία πρώτη ανάγνωση οι ξεενοδόχοι κρίνουν σε ένα πρώτο στάδιο ως θετική την αντιμετώπιση του ζητήματος της απασχόλησης στον κλάδο, αλλά και στο θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου, ενώ φαίνεται ότι περίμεναν περισσότερα στο θέμα του ΦΠΑ. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020, ωστόσο υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων σε εργασιακά και φορολογικά.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.