Η συνέντευξη του μακαριστού Χριστόδουλου που δόθηκε πριν από 17 χρόνια προκαλεί ακόμα συγκίνηση, καθώς ο λόγος του μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Μιλώντας για την απώλεια της προσωπικότητας και τον κίνδυνο της μαζοποίησης, τα λόγια του ηχούν σήμερα σαν μια ισχυρή προειδοποίηση.
Η προειδοποίηση του Χριστόδουλου για την απώλεια της προσωπικότητας
«Μην αφήσεις τη χώρα σου να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα». Με αυτά τα λόγια, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προειδοποιούσε ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε απλώς αριθμοί, χάνοντας την ελευθερία της προσωπικότητάς μας.
Δείτε το βίντεο:
Η ζωή και το έργο του μακαριστού Χριστόδουλου
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, γεννημένος στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου 1939 και καταγόμενος από την Ξάνθη, σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Ήταν διδάκτωρ Θεολογίας, με πτυχία στη γαλλική και αγγλική γλώσσα, ενώ μιλούσε και ιταλικά και γερμανικά.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965. Για εννέα χρόνια υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Φάληρο και για επτά χρόνια διετέλεσε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
Η εκλογή και η δράση του ως μητροπολίτης και Αρχιεπίσκοπος
Σε ηλικία μόλις 35 ετών, το 1974, εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, θέση που κατείχε μέχρι την εκλογή του ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Συμμετείχε σε πολυάριθμες εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό και συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εκκλησιαστικών κειμένων.
Μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ το 1998, αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος, ξεχωρίζοντας για τον λόγο και το έργο του. Από την πρώτη στιγμή που εκφώνησε τον επιβατήριο λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών, προκάλεσε αίσθηση.
Η προσπάθεια προσέγγισης της νεολαίας και η κοινωνική δράση
Ο Χριστόδουλος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία «ακόμα και με το σκουλαρίκι», ζητώντας συγγνώμη για όσα δεν έγιναν από τις προηγούμενες γενιές. Εστίασε στην αναζωογόνηση των υπηρεσιών της Εκκλησίας και ιδιαίτερα του φιλανθρωπικού έργου.
Υπό την καθοδήγησή του, η Εκκλησία ανέπτυξε δράσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Ιδρύθηκαν νέοι οργανισμοί με αντικείμενο τη βιοηθική, τη στήριξη τοξικομανών, κακοποιημένων γυναικών και άγαμων μητέρων.
Ίδρυσε επίσης τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια σε παγκόσμια κλίμακα.
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών
Ο Χριστόδουλος προχώρησε στη δημιουργία υπηρεσίας Διαδικτύου, με ψηφιακή βιβλιοθήκη σε εννέα γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά. Ο λόγος του προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές.
Οι συγκρούσεις και οι ιστορικές στιγμές της ποιμαντορίας του
Δύο σημαντικά γεγονότα χαρακτήρισαν τα πρώτα χρόνια της θητείας του. Το πρώτο ήταν η σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια.
Το δεύτερο ήταν η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που ξεκίνησε αμέσως μετά και κράτησε μέχρι το 2004, όταν λύθηκε με την παρέμβαση της τότε υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου.
Η ιστορική επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα
Το 2001, για πρώτη φορά στην ιστορία, φάνηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχόταν στην Αθήνα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Παρά τις αντιδράσεις και τις ανακοινώσεις από ακραίους κύκλους, ο Χριστόδουλος κατάφερε να πείσει τους ιεράρχες.
Ο Πάπας επισκέφθηκε την Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, παρουσία της Ιεράς Συνόδου, ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά του παρελθόντος.
Ο Χριστόδουλος άρχισε να χειροκροτεί και σύντομα τον ακολούθησαν οι συνοδικοί ιεράρχες. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία προσέγγισης των δύο Εκκλησιών.
Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο Χριστόδουλος επισκέφθηκε το Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.